Bu besinleri mikrodalgada sakın ısıtmayın!
Kullanımı oldukça pratik olan mikrodalga fırını, kurallarına uyulmadığında yangın, patlama gibi riskleri beraberinde getiriyor. Bunun dışında birçok gıdanın da besin değerlerini düşürüyor. Peki mikrodalga fırının içine koymamanız gereken besinler neler? İşte mikrodalgada ısıtmamanız gerekenler...
1
![Bu besinleri mikrodalgada sakın ısıtmayın](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda6f9155428214f46d41a0.jpg)
Mikrodalga fırınını kullanırken dikkat edin. Çünkü kullanım kurallarına uymadığınızda patlama, yangın riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun dışında gıdaların besin değerlerini de bilmeden yok edebilirsiniz. İşte mikrodalgada ısıtmamanız gereken yiyecekler ve diğer şeyler...
2
![Üzüm](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda705355428214f46d41a2.jpg)
Üzüm
Tek bir üzümü bile mikrodalgaya koyduğunuzda o küçük cisime giden enerji ve elektrik miktarı fazla gelecektir. Bu durum patlamayla sonuçlanabilir.
3
![Kabuklu yumurta](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda705955428214f46d41a4.jpg)
Kabuklu yumurta
Mikrodalgada yumurta pişirebilirsiniz ancak yumurtayı asla kabuklarıyla mikrodalgaya koymamalısınız. Yumurta çok hızlı ısınacağı için patlayabilir.
4
![Kabuklu patates](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda71eb55428214f46d41af.jpg)
Kabuklu patates
Patatesi mikrodalgaya koymadan önce kabuklarını soymazsanız patlayabilir. Çünkü yumurta da olduğu gibi buharın dışarı çıkması gerekiyor. Kabuklarını soymakla uğraşmak istemiyorsanız üzerine bıçakla birkaç çizik atabilirsiniz.
5
![Et](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda73c255428214f46d41bb.jpg)
Et
Birçok kişi eti çözdürmek için mikrodalga kullanılıyor. Bunu yapmak, bazı bakterilerin kontaminasyonunu önlemeye yardımcı olsa da, etteki B12 vitamini ve amino asit miktarını azaltıyor. Özellikle bir önceki gün pişirilen eti tekrar mikrodalgada ısıtırsanız, etin doğal sulrını ve protein değerini düşürürsünüz.
6
![Pirinç](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda73c255428214f46d41b7.jpg)
Pirinç
Mikrodalgada asla ısıtmamanız gereken bir diğer besin ise pirinç. Yüksek ısıya maruz kalan piriç içerisindeki besin değerini kaybeder. Mikrodalga, pişirmeye başladığı andan itibaren üniform ve yüksek bir sıcaklık ayarlar. Bu, gıdanın vitaminlerini, minerallerini ve lif içeriğini doğrudan etkiler.
7
![Brokoli](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda73c355428214f46d41c3.jpg)
Brokoli
Mikrodalgaya koyduğunuz brokoli içerisindeki antioksidanların % 97’sini kaybeder. Çünkü mikrodalganın yaydığı yüksek ısı brokolinin dokusunun ve tadının değişmesine neden olur.
8
![Tereyağı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda73c355428214f46d41bd.jpg)
Tereyağı
Birçok kişi tereyağı eritmek için mikrodalgayı tercih ediyor. Ancak mikrodalga ısısının tereyağı karakterize eden protein değerini düşürdüğünü sakın unutmayın.
9
![Sarımsak](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda73c355428214f46d41bf.jpg)
Sarımsak
Sarımsak çok yüksek sıcaklıklarda ısıtıldığında vitamin ve minerallerinin yüzde 95'ini kaybeder. Mikrodalganın içinde geçirdiği tek bir dakika, sarımsaktaki allikin içeriğini yok etmek için yeterlidir. Bu doğal madde, sarımsağa antioksidan ve antienflamatuar özellik verir.
10
![Süt](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda73c255428214f46d41b9.jpg)
Süt
Sütte aynı şekilde yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında besin öğelerinin çoğunu kaybeder. Sadece süt değil, süt ürünleri de buna dahildir. Onları mikrodalga ortamına maruz bırakmak, vitamin B12 içeriği tamamen ortadan kaldırır ve temel mineral içeriği azaltır.
11
![Mantar](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda73c355428214f46d41c1.jpg)
Mantar
Mantarlar konusunda hala birçok bilim insanı araştırmalar yapmaktadır. Ancak kesin olmamaklabirlikte yüksek sıcaklıklarda pişirildiğinde ya da yeniden ısıtıldığında içerdiği proteinler tamamen yok olabilir.
12
![Plastik saklama kabı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda71eb55428214f46d41b1.jpg)
Plastik saklama kabı
Bazı saklama kapları mikrodalgaya uygun olarak üretilir. Ancak sıradan bir plastik kabı mikrodalgayı koyduğunuzda plastikteki kimyasallar yemeğe sızar. Bu da çok sakıncalıdır.
13
![Kese kağıdı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5eda71eb55428214f46d41b3.jpg)