Boşnak mutfağından yöresel lezzetler
Anadolumuzda yüzyıllardır var olan Boşnak mutfağı günümüzde de lezzetini korumaya devam ediyor. Boşnakların et, süt ve un ağırlıklı nefis mutfağıyla bir akşam yemeği hazırlamak ister misiniz? PembeNar sizin için Boşnak mutfağının en pratik ve lezzetli yemeklerini derledi. Detaylar haberimizde…
1

Boşnak mutfağının en lezzetli köfte, çorba, börek ve tatlısını en pratik ve kolay yollarla sizin için derledik… Boşnak köftesi
Malzemeler600 gram dana kıyma (yağlı) 1 tane yumurta2 diş sarımsak2 buçuk yemek kaşığı zeytinyağı3 buçuk su bardağı ince çekilmiş ekmek içi (bayat) 2 fiske tuz ve karabiberSosu içinİsteğe göre ceviz veya fındık içi5 çorba kaşığı yoğurt 1 diş sarımsak1 fiske tuz
2

Nasıl hazırlanır?
Öncelikle soğanınızın ve sarımsağınızın kabuğunu soyun. Soğan ve sarımsakla fazla temas etmemek için rondodan geçirin. Soğanının suyunu süzerek köfte harcının kıvamının tam tutmasını sağlayabilirsiniz. Derin bir kaba 600 gram kıymayı alın ve üzerine yumurtayı ekleyin. Soğan ve sarımsağı, ekmek içini, zeytinyağını tuzu ve karabiberi ekleyerek köfte kıvamına getirin. 100 er gramlık köfte şeklinde bölerek streç filmle üzerini kapatın ve dolapta 20-25 dakika kadar bekletin.Dinlendirdiğiniz köfteleri tavada zeytinyağında önlü arkalı pişirerek tabağınıza dizin. Servis aşamasında sosunu hazırlarken yoğurt ceviz veya fındık içini, sarımsak ve tuzu karıştırın köftelerin üzerine dökün.Hazırladığınız bu köfteleri ekmek arasına koyarak da servis edebilirsiniz.
3

Doyurucu bir çorba olan Balkan çorbası ile devam edelim.Malzemeler
250 gram dana bifteği5-6 adet saplarından temizlenmiş mantar1 çay bardağı sıvıyağ1 (tepeleme) yemek kaşığı un 2 çay bardağı süt Göz kararı tuzÜzeri için1 buçuk yemek kaşığı tereyağı2 çay kaşığı pul biber ve nane
4

Nasıl hazırlanır?
Dana bifteği kuşbaşından daha küçük parçalar halinde doğrayın ve tencerede haşlayın. İnce ,nce doğranmış mantarları da ekleyerek pişmeye bırakın.Başka bir tencerede yağı ve unu koyun ve un pembeleşinceye kadar kavurun. 2 çay bardağı sıcak su ekleyin ve karıştırın. Bu karışıma sütü ekledikten sonra mantar ve et tenceresine dökün. Tuzunuzuda attıktan sonra 15-20 dakika kadar ara ara kontrol ederek karıştırın.Üzeri için tereyağını küçük bir tavada eriterek pul biber ve naneyi yakın. Pişen çorbanızın üzerine tereyağı karışımını dökerek karıştırın. Dilerseniz üzerine maydanoz da ekleyerek süsleyebilirsiniz.
5

Boşnak tatlısı olan Slatka ile devam edelim. Malzemeler
3 tane yumurta2 çay bardağı şeker2 çay bardağı yoğurt1 çay bardağı irmik1 paket kabartma tozu1 paket vanilya2 çay bardağı un Şerbeti içinYarım litre toz şekeryarım litre su 1 paket vanilya2 çay kaşığı limon suyu
6

Nasıl hazırlanır?
Un, kabartma tozu vanilya ve irmik derin bir kap içinde karıştırılır. Yumurta ile toz şekeri ise başka bir kapta çırparak krema kıvamına getirin. Üzerine yoğurdu ekleyip karıştırmaya devam edin. Elde ettiğiniz iki karışımı birbirine karıştırarak bir hamur elde edin. Tereyağı ile her yerini yağladığınız bir tepsi veya borcama karışımı dökerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30-35 dakika pişin.Şerbetini hazırlamak için ise; toz şeker ve suyu tencereye koyun şekeri eritin fakat suyu kesinlikle kaynatmayın. Tamamen eriyen şekerli suya limon ve vanilyayı ekleyerek karıştırın ve soğumaya bırakın. Pişen tatlınızı fırından alın ve sıcak sıcak dilimleyin. Soğuyan şerbeti üzerine eşit miktarlarda dökün ve şerbeti çekmesini bekleyin. Kekin sıcak şerbetin ise soğuk olmasına dikkat edin.
7

Boşnak böreğiMalzemelerHamuru için
2 buçuk çay bardağı ılık su 1 buçuk çorba kaşığı tuz4 su bardağı un200 gram eritilmiş tereyağı2 kahve fincanı sıvıyağİç harcı 200 gram dana kıyma2 soğan1 fiske tuz, karabiberÜzerine1 çorba kaşığı tereyağı2 çorba kaşığı yoğurt
8

Nasıl hazırlanır?
Derin bir kapta un tuz ve su yavaşça karıştırılır. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Üzeri kapatılarak yarım saat kadar dinlendirilir. Tezgaha su serpilerek açılan hamur 4 parçaya bölünür ve üzeri kapatılarak yarım saat kadar bekletilir. İç harcını hazırlarken soğanları küçük küçük doğrayın kıymayı, tuz ve karabiberi de koyup hafif kavurun.Ayırdığınız parçalardan birini tezgaha alın ve merdane yardımıyla açın. Elde ettiğiniz ince hamurun üzerine tereyağı karışımını fırça yardımıyla sürün ve kenarlarından çekerek uzatın. Uzattığınız hamura iç harcınızdan koyup katlayıp kapatın.
9
