Bayat ekmekleri nasıl değerlendiririz?
Evde bayat ekmekleri nasıl değerlendireceğinize dair birkaç fikrimiz var. Kolay ve ekonomik bu tariflerle bayat ekmeklerinizi en lezzetli şekilde değerlendirebilirsiniz. Tiritten, yumurtalı ekmeğe kadar özlediğimiz tüm tarifler içeriğimiz de.
1

Bu tarifleri okuduktan sonra ekmekleri bilerek bayatlatacaksınız…Bayat ekmek pidesi
Bayat ekmek pidesi malzemeleri5 adet orta boy bayat ekmek6 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri1/5 yemek kaşığı yoğurt1 adet yumurta100 gr kavurmaAz miktar tuz kırmızı toz biber
2

Bayat ekmek pidesi nasıl hazırlanır?
Küçük bir kaba yumurtayı kırın üzerine 1/5 yemek kaşığı yoğurdu ve tuzu ekleyerek iyice çırpın. Dilimlenmiş ekmekleri fırın kabı içine dizin. Üzerlerine yaptığınız karışımı fırça yardımıyla paylaştırın, hafif ıslanmasını sağlayın.Rendelenmiş kaşar peynirlerini eşit miktarda ekmeklerin üzerine serpiştirin. Kavurmayı tercihe göre keserek dilimlerin üzerine paylaştırın. Toz biberi serpiştirin önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstleri kızarana kadar yaklaşık 8 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edebilirsiniz.
3

Galeta unu
Bayat ekmekleri dilimleyip kurutun. Daha sonra kuruyan bu ekmekleri mutfak robotundan geçiererek toz haline getirin. Böreklerinizde, tavuk kızartmalarında, köfte harçlarında galeta unu olarak kullanabilirsiniz.
4

Kruton
Bayat ekmekleri küp küp doğrayın bir miktar yağ ve baharatlarla karıştırarak ya da sade bir şekilde fırına sürün. Kuruyan ve kıtır kıtır olan ekmekleri dilediğiniz çorbaya ilave ederek nefis krutonlar elde edebilirsiniz.
5

Kahvaltılık yumurtalı ekmek
Malzemeler 1 adet bayat ekmek4 adet yumurta ½ çay kaşığı (tuz, karabiber, kekik, nane, pul biber)3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
6

Kahvaltılık yumurtalı ekmek nasıl hazırlanır?
Bayat ekmekleri dilimleyin. Yumurtaları ve baharatları bir kaba koyarak çırpın. Tavayı orta ateşte kızdırın. Ay çiçek yağını eşit şekilde tavaya yayın. Ekmek dilimlerini yaptığınız karışıma alarak emmesini sağlayın. Önlü arkalı ters çevirerek altın sarısı rengi alana kadar pişirin. Bir kaba kağıt havlu sererek kızarttığınız ekmeklerin yağının çekilmesini bekleyin. Ezine peyniri ve vişne reçeli ile servis edebilirsiniz.
7

Tirit
Tirit malzemeleri½ kuşbaşı doğranmış kırmızı et½ kg yoğurt1 demet maydanozBayat ekmek50 gr tereyağı2 diş sarımsak2 soğanKimyon ve tuz
8

Tirit nasıl yapılır?
Tereyağını tencerede eritin. Eti ekleyip suyunu çekene kadar kavurun. Üzerini 2 parmağı geçmeyecek şekilde su koyun kimyonu ekleyin etler yumuşayana kadar pişirin. Bayat ekmeği küp şeklinde doğrayın ve fırında kızartın.Yıkayıp ayıkladığınız maydanozu kıyın. Soğanları soyup piyazlık doğrayın. Üzerine tuz serpip ovun yıkayıp süzün. Ekmekleri yayvan bir kaba alın etin suyunu üzerine dökerek çekmesini bekleyin. Ezip soyduğunuz sarımsakları yoğurda karıştırın ve ekmeklerin üzerine dökün. Süzdüğünüz soğan ve maydanozu ekleyerek servis yapın.
9

Tutmaç çorbası
Tutmaç çorbası için malzemeler 1 su bardağı yeşil mercimek2 kahve fincanı erişte3 çorba kaşığı un3 çorba kaşığı yoğurt1 adet yumurtanın sarısı5 su bardağı sıcak suTuzKarabiberÜzeri için2 çorba kaşığı tereyağı
10
