Karadeniz hariç Türkiye’nin çevresindeki denizlerin hepsinde bulunan kalamar en çok kızartma olarak tüketiliyor. Restoranlarda sipariş ettiğinizde özel sosuyla gelen kalamar tavayı yemeye ise doyum olmuyor. Daha farklı bir tat arıyorsanız kalamar yahnisini de ısrarla tavsiye edebiliriz. Su yumuşakçalarından biri olan midyeler aperatif arayanlar için birebir. Midye tava olarak sosuyla birlikte kalamar benzeri bir tada ulaşan bu lezzeti ister alkol öncesi altlık olarak, ister alkolle, isterseniz de alkol olmadan her şekilde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Midyenin tava olanını tercih etmezseniz üst üste 30 adet yeme garantili midye dolmaya abanabilirsiniz.Üstelik saat kaç olursa olsun canınız çektiğinde Taksim, Eminönü gibi semtlerin her köşesinde bir midye dolmacı bulma şansınız var. Bizim favorimiz ise İzmir’in midye dolmaları tabii ki. Ayıklaması en zor deniz ürünlerinden biri olsa da karides en lezzetli alternatiflerin başında geliyor. Lokum gibi tadıyla karidesi ister karides tava, ister suyuna ekmek banmak suretiyle karides güveç olarak yiyebilir; isterseniz de karidesli makarna, karidesli salata, karides kroket gibi değişik şekillerde midenize indirebilirsiniz. Denizde görsek yirmi beş kulaç gücünde kaçacağımız ahtapotlar sofraya konuk olduğunda gözümüze ve midemize daha sevimli gelmeye başlıyor. Bazen kalamar tavanın yanında kızarmış bir şekilde karşımıza çıkan ahtapotların en yakıştığı yemeklerden biri de ahtapot salata. Lüks sofraların altın değerindeki bu besinini en azından ölmeden bir kez tatmanızı tavsiye ederiz. Ayıklaması ve pişirmesinin zorluğuyla karidesi solda sıfır bırakan ıstakozun ızgarası haricinde çorbası da bir o kadar leziz. Çok fazla tercih edilen bir deniz ürünü olmasa da eğer kabuklu deniz ürünlerinden hoşlanıyorsanız vitamin ve mineral yönünden zengin olan yengece bir şans verebilirsiniz. Yengecin özellikle salataya çok yakıştığını belirtelim. Batı mutfaklarının baş tacı olan, midyenin lüks versiyonu diyebileceğimiz istiridye genelde çiğ tüketilse de bu kabuklu deniz canlısını güveçte ve fırında pişirerek de alternatif tatlar yakalayabilirsiniz. Yalnız uyaralım fosfor yönünden aşırı zengin olan istiridyeyi bir seferde çok tüketmeye kalkarsanız istiridye zehirlenmesi geçirebilir, gecenin geri kalanını acil serviste geçirebilirsiniz. Her ne kadar bir deniz ürünü olmasa da deniz börülcesini bu listeye dahil etmek istedik. Deniz kıyısında yetişen bu bitkiyi ilk kim görüp “Bu yenir abi ya” diye bir tespitte bulundu ve mutfağımıza dahil etti bilmiyoruz ama deniz börülcesi özellikle Ege mutfağının en özel mezelerinden biri. Sarımsak, limon ve zeytinyağı ilave ederek keyifle tüketiniz.