Adım adım sebze ve meyve yıkama kılavuzu
Yeşillikleri, sebzeleri ve meyveleri nasıl temizleyeceğiniz konusunda hala tereddüt yaşıyorsanız hazırladığımız bu kılavuz size rehberlik edecek. A'dan Z'ye meyve ve sebzeleri evinizde çok kolay yöntemlerle temizleyebilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz. İşte adım adım sebze ve meyve yıkama klavuzu... PEMBENAR ÖZEL
1

Yeşillikler nasıl yıkanmalı ve saklanmalı?
Aklımıza ilk gelen sebzeler arasında yeşillikler oluyor. Yeşilliklerin nasıl temizlenmesi ve saklanması konusunda birçok farklı yorumlar var. Ancak biz sizin için en bilinen yöntemleri açıklayacağız. Genel olarak en çok marul, kıvırcık, roka ve maydanoz gibi yeşillikleri temizlerken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü bu tip yeşillikler toprağa çok yakın yetiştiği için üzerinde birçok türde mikroorganizma, çamur kalıntıları hatta böcek olma ihtimali bile yüksek oluyor.
Kaçırılmayacak indirim fırsatlarından yararlanmak için tıklayın
2

Öncelikle yeşillikleri yıkamadan önce ayıklamanız gerekiyor. Kök kısımlarını mutlaka ayırın çünkü en çok mikroorganizma ve çamur kalıntıları kök kısmında bulunuyor. Bu kısımlarını kesmeniz yıkama suyunuza daha az toprak ve çamur bulaşmasını sağlayacaktır.
3

Diğer bir adım ise yeşillikler arasındaki sararmış olan yaprakları ya da solgun olanları ayıklamak... Daha sonra hepsini katmanlara ya da yapraklarına ayırın. Peki nasıl yıkamalıyız?
4

En bilinen yöntemlerden biri sirke
Sirkeli su çoğu uzman tarafından tartışma konusuolsa da, en bilinen yöntemlerden biri. Yeşilliklerinizibekleteceğiniz kabın içerisine 1/3 oranında 'doğal'sirke dökün. Yeşilliklerinizi sirkeli suyun içinde en az 10 dakika kadar bekletin. Fazla bekletmemeye özen gösterin çünkü vitamin değerleri kaybolabilir
5

Limonlu veya karbonatlı su
Eğer sirkeli sudan hoşlanmıyorsanız, limonlu ve karbonatlı su da işinizi görecektir. Aynı miktarlarda yine limonlu su hazırlayarak içerisine biraz karbonat ekleyebilir, yeşilliklerinizi bekletebilirsiniz.
6

Son olarak bekleyen yeşilliklerinizi musluğun altında yeniden tek tek yıkayarak havlu bir bezin üzerine koyun. Hafifçe nemini aldıktan sonra hava almayan bir saklama kabının içerisine havlu serin ve yeşilliklerinizi yerleştirip ağzını sıkıca kapatın. Böyle yeşilliklerinizin uzun süre vitaminleri koruyacak ve taze kalacaktır.
7

Kabuklu meyve sebzeler nasıl yıkanır ve nasıl saklanır?
Burada en önemli konulardan biri yıkayacağınız sebze ve meyvelerin hepsini aynı anda temizlemeye çalışmayın. Sebze ve meyve aynı şekilde yıkanmadığı için sağlığınız açısından zararlı olabilir. Farklı tarlalarda yetişmiş üzerinde farklı tarım ilaçları kullanılmış, başka parazitlerin etkisi altında kalmış tüm sebze ve meyveleri bir araya getirirseniz kendi üzerlerinde bulunan her şeyi birbirlerine bulaştırma olası yüksek. Kısacası sebze ve meyvelerinizi türlerine göre ayrı ayrı temizlemelisiniz.
8

Yine sirkeli suda bekletebilirsiniz
Sağlıklı bir şekilde kombine ettiğiniz meyve ve sebzelerinizi 1/3 oranın sirkeli suda 20-25 dakika bekletebilirsiniz. Beklettiğiniz, meyveleri ve sebzeleri daha sonra durulama su ile yeniden yıkamayısakın ihmal etmeyin. Sirkeli su, anti bakteriyel özelliği sayesinde doğal bir antiseptik işlemi gösterecektir.
9

Sirkeli suyun içerisine limon ekleyebilirsiniz
Eğer kabuklu sebze ve meyvelerinizi daha kısa sürede temizlemek istiyorsanız, sirkeli suyun içerisine bir miktar limon damlatabilirsiniz. Bunun için bir sprey şişesine her birinden bir ölçek olacak şekilde bir karışım hazırlayın. Bu karışımı sebze ve meyvelerin üzerine sıkın ve 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra temiz suyla iyice durulayın.
10

Soymadan tüketiyorsanız mutlaka güzelce kurulayın
Eğer ince kabuklu meyve ve sebzeleri soymadan tüketiyorsanız yıkadıktan sonra mutlaka temiz bir havlu yardımıyla iyice kurulayın. Özellikle biber, domates ve elma gibi ince kabul sebze meyvelere daha çok özengöstermelisiniz. Sirkeli suda beklettikten sonra yine akan suyun altında, yumuşak bir fırça yardımıyla fırçalayarak yıkayın ve temiz bir havluyla kurulayın. Böylece suyla gitmemiş olan zararlı maddeler de iyicekurulamanız ile birlikte gidecektir.
11
