HaberlerYöresel TariflerAdana'nın yöresel yemekleriAdana'nın yöresel yemekleriKebabı, şalgamı ve ezmeleriyle ünlü Adana yöresinin sizler için hazırladığımız yöresel yemekleri…1 Adana ilimiz yöresel lezzetleri bakımından oldukça zengin bir ilimizdir. Adananın yöresel lezzetleri denince aklımıza ilk olarak Adana kebap ve acılı ezmeleri gelir.Çorbalarından yüksük çorbası, kesme ve hamur çorbası, sebze yemeklerinden ise bamya dolması, mercimekli ıspanak başı, sakatat dolması… Tatlılarından ise karakuş tatlısı ve taş kadayıf oldukça meşhurdur.Yüksük çorbası tarifi Yüksük çorbası malzemeleri- 1 su bardağı nohutHamuru için malzemeler- 3 su ardağı un- 1 adet yumurta- 1 su bardağı suİç harcı malzemeleri- 100 gr. Kıyma- Maydanoz- KarabiberSosu için malzemeler- 1 çorba kaşığı biber salçası- Sıvı yağ - Nane - Tuz2 Yüksük çorbası yapılışı Tarife ilk olarak hamuru hazırlayarak başlayın. Bir kabın içerisine unu, suyu, tuzu ve yumurtayı ekleyerek kulak memesinden biraz sert kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Nemli bir bezle üzeri örtülü bir şekilde hamuru bekletin. Hamurunuzu iyice beklettikten sonra merdane yardımı ile hamurunuzu açın. Açmış olduğunuz hamuru, eşit şekilde kare parçalara ayırarak kesin.Kıyma harcı için maydanozları ince şekilde doğrayıp kıymanıza ekleyin ve karıştırın. Hazırlamış olduğunuz maydanozlu kıyma harcını kestiğiniz hamurların üzerine dizerek hamurlarınızı kapatın.Kıyma harcını hamurlara ekleme işlemi bittikten sonra, çorbanızın suyunu hazırlamak için su dolu tencereye limon suyu ve tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra, içine hamurları ekleyin. Hamurlar suyun yüzeyine çıkana kadar kaynatmaya devam edin.Kaynama işlemi gerçekleşirken tavaya sıvıyağ, nane, tuz ve biber salçasını ekleyerek sos karışımı hazırlayabilirsiniz. Hamurlar suyun yüzeyine çıkmaya başladığında haşlanmış nohut ve hazırladığınız sosu ilave edin.3 Düğün çorbası tarifi Düğün çorbası tarifi malzemeleri- 400 gr kuzu eti (gerdan kısmı olacak)- 3 çorba kaşığı un- 4 çorba kaşığı yoğurt- 1 adet yumurta sarısı- 3 çorba kaşığı tereyağı- Pul biber ve limon suyuDüğün çorbası tarifi yapılışıEtleri küp küp doğrayarak haşlayın. Haşlandıktan sonra etleri suyundan süzerek bir kenarda bekletin. Çorbanın terbiyesini hazırlamak için yoğurt ve unu güzelce çırpın. Üzerine yumurta sarısı ve limonu ekleyerek pürüzsüz bir karışım elde etmeye çalışın.Hazırlamış olduğunuz karışımı önceden hazırladığımız et suyuna yavaş yavaş ilave ederek karıştırın. Daha sonra etleri de ekleyerek kısık ateşte kaynatın. Son olarak tereyağı ve pul biber ile hazırlamış olduğunuz sosu çorbanıza ekleyerek servis edebilirsiniz.4 Taş kadayıf tatlısı tarifi Taş kadayıf tatlısı malzemeleriHamuru için malzemeler- 1 bardak ılık süt- Bir bardak su- 1 tatlı kaşığı maya- 1 tatlı kaşığı şeker- 1 cay kaşığı tuz- 2 su bardağı unİç harcı için malzemeler- İnce çekilmiş cevizKızartmak için malzemeler- Sıvı yağ5 Taş kadayıf tatlısı yapılışı Tarife ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlayın. Çünkü şerbeti soğuk olarak eklemeniz gerekecek. Şeker ve suyu belirtilen ölçülerle tencereye alın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve 10 dakika daha kısık ateşte kaynatın. 10 dakikanın sonunda çeyrek limonun suyunu sıkıp 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın. Hamuru için, sütü biraz ısıttıktan sonra ılıması için bekletin. Üzerine bir su bardağı su, şeker, tuz ve maya ekleyerek karıştırın. En son olarak unu ekleyin ve topaklanmasını önlemek için mikserle çırpın. Üzerini bir kapakla kapatarak göz göz oluncaya kadar mayalanmasını bekleyin.Kızartmak için, tavanızı yağlayıp yanan ocağa koyun. Isındıktan sonra mayalanan hamurlardan bir çorba kaşığı alarak tavaya dökün. Sadece alt kısmı pişecek şekilde kızartıp, üst kısmındaki hamurun rengi hafif değişinceye kadar (pembeleşmeden) aynı işleme devam edin. Hepsi piştikten sonra hamurun tavada kalan üst kısmına cevizleri yerleştirip sıkı şekilde hamurunuzu kapatın.Daha sonra tavaya ölçülerde verdiğimiz sıvı yağını koyup iyice kızdırın. Yağ kızdıktan sonra cevizle içlerini doldurduğumuz kadayıfları nar gibi kızarana kadar arkalı önlü kızartabilirsiniz. Kızaran kadayıfları şerbetin içerisine atarak 5 dakika bekletin.Yapılışı çok zevkli ve tadı da muhteşem olan bu tarifi denemenizi tavsiye ederiz.Afiyet olsun…6 Bamya dolması tarifi Bamya dolması malzemeleri- 1 çorba kaşığı bulgur- 1 yemek kaşığı kuzu kıyma- 4 adet minik domates- 1 adet ufak kırmızı acı biber(isteğe göre)- 3 damla limon- 1 avuç bamya- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı- 1 adet küçük soğanPişirmek için- Su7 Bamya dolması yapılışı İlk olarak soğanı rendeleyin. Domates ve biberi küçük parçalar halinde doğrayın. Bamya ve limon suyu hariç tüm malzemeleri ekleyerek iç harcınızı hazırlayın. Bamyaları çay kaşığının arka kısmıyla oyun ve içine hazırladığınız iç harcı ekleyin. Ufak tencereye bamyaları ekleyin. Limonlu suyu da ekledikten sonra pişirmeye başlayabilirsiniz.adana yemekleriadana yöresel yemekleriadana yöresel yemek tarifleri