Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

BIST 100 Endeksi yükselişini yedinci haftaya taşıdı. Endeks soluksuz yükselişlerini dokuz haftaya kadar sürdürebiliyor. Sonrasındaysa ortalamalara çekilme ve dinlenme başlıyor. Peki şimdi nasıl hareket edecek?

BIST 100 Endeksi haftayı 2.494 seviyesinden tamamladı. Endeks bu kapanışıyla son yedi haftayı sürekli pozitif kapatmış oldu. Borsadaki önceki yükselişlerde endeksin başladığı hareketini minimum dokuz hafta devam ettirdiği gözleniyor.
Bu süreçte yabancılarsa satış yapıyor. Son yedi haftada yabancıların paylarında sürekli azalma görüldü. Mart başında yüzde 38.81 olan yabancı payı yüzde 36.83’e geriledi.

Haberin Devamı

Yönelim artıyor

Faizlerdeki düşük seyir, güçlü temettü ödeyen iyi kâr açıklayan hisse senetlerinin yatırımcı tercihlerinde yer almasına neden oluyor. Yabancı satışlarına rağmen ilgi yüksek ve bu seyir alternatif yatırım araçlarına kayma yaratacak bir getiri olmadıkça süreceği anlaşılıyor.

Enflasyon etkisi

Hisse senetlerinin yükselmesinin bir başka nedeni de enflasyon etkisi. TÜFE’nin yüzde 61.11 ve ÜFE’nin yüzde 114.97 seviyesinde olması yatırımcıların kararları üzerinde etkili oluyor. Enflasyondaki yükseliş karşısında yılbaşından bu yana borsadaki yükseliş sadece yüzde 34.28 seviyesinde bulunuyor.

30’un performansı

Borsa 30 hisselerinin performansı BIST Tüm Endeksi’ne göre daha yüksek. Kârlılığı yüksek endeks hisselerinde yatırımcıların performansı BIST 30’un yükselişini getirdi. BIST 30 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 37.67 oranında değer kazandı.

Faizde beklentiler

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14’te sabit tuttu. Genel beklenti yıl sonuna kadar faizin yüzde 14 seviyesinde sabit kalması yönünde. Faizin mevcut seyrini korumasına rağmen enflasyonun yüksek seyrini sürdürmesi yatırımcı kararlarında etkili oluyor. Böyle bir ortamda altın, borsa, döviz bazlı enstrümanlar yatırımcılar için bir seçenek olmaya devam edecek.

Yükselişte 7. hafta

Bankalarda kârlar artacak

Banka hisselerine yönelik beklentiler güçlü. Yüksek enflasyon ortamından bankaların avantajlı çıkması bekleniyor.

TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirilerinin etkisinin ikinci yarıdan itibaren banka bilançolarına yansıması bekleniyor. Kredi büyümesi ve ücret büyümesinin de kârlılığı desteklemesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

Fiyat/kazanç oranı

2022 yılında bankalarda kârlılığın yüzde 200 büyümesi ve sektörün fiyat kazanç oranı yıl ortalamasının 1.5 seviyesine kadar çekilmesi öngörülüyor. Bu da banka hisselerine ilgiyi canlı tutmasına olanak verecektir. Söz konusu durum endeksi de güçlendirecektir.

Bankaların fiyat/kazanç oranı yani piyasa değeri/yıllık kâr oranı 3-4 seviyelerinde bulunuyor. Banka hisseleri, borsada yıllık kârlarının 3-4 katı fiyattan talep görüyor. Bu oranlar politika faizinin yüzde 14 ve enflasyon oranının yüzde 61.14 olduğu bir ortamda oldukça düşük. Fiyat/kazanç oranları İş Bankası (C)’de 3.6, Akbank’ta 4.03, Yapı Kredi’de 4.18. Garanti Bankası’nda 4.47. Banka kârlarının artması ile bu oranlar daha da düşecek. Söz konusu durum orta vadede bankalara ilgiyi yükseltebilir.

Konut satışları

Türkiye genelinde mart ayında 134 bin 170 konut satıldı. Satışlar mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.6 artarak 134 bin 170 oldu.

Haberin Devamı

Satışlarda İstanbul 23 bin 974 konut satışı ve yüzde 17.9 ile en yüksek paya sahip. İstanbul’u 12 bin 609 konut satışı ve yüzde 9.4 pay ile Ankara, 8 bin 51 konut satışı ve yüzde 6 payla İzmir takip ediyor.

Taşınmaz, enflasyon nedeniyle yatırımcı tercihlerinde ilk sıralarda yer alıyor.

Enflasyondaki düzeye bağlı olarak konut ve otomotive ilgi sürebilir. Ancak yüksek fiyatların önümüzdeki dönemde düşen alım gücü nedeniyle durgunluğa yol açması da göz ardı edilmeyecek bir olasılık.