Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yunanistan ve Güney Kıbrıs, tarihlerinde görülmemiş ölçüde silahlanıyor. Son 5 yıldır, dünyanın en çok silah ithal eden ülkeleri arasında Yunanistan 5. sırayı aldı. Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki silahlanma hareketi de Ortadoğu ülkelerinin birçoğunun üzerinde.
Silahlanma yarışında, Çin lider. Onu, Hindistan, Birleşik Arap Emirliği, Güney Kore ve Yunanistan izliyor. Çin, 2004-2008 döneminde, dünyada satılan silahların yaklaşık yüzde 11’ini satın almış durumda.
Onu, yüzde 7 ile Hindistan izliyor.
Yunanistan ise, bu dönemde dünyada satılan silahın yüzde 4’ünü satın almış vaziyette. SIPRI’nin (Stockholm International Peace and Research Institute) bilgilerine göre, Yunanistan, silahların yüzde 31’ini Almanya’dan, yüzde 24’ünü ABD’den, yüzde 24’ünü Fransa’dan aldı. Diğer ülkelerden alınan silahlar ise, yüzde 21 oranında bulunuyor.
Son 5 yılda, silah ticareti yüzde 20’den fazla büyüdü. Bu dönemde, Ortadoğu ülkelerine olan silah satışı yüzde 38 arttı. Sanılanın aksine, İsrail ve Mısır, İran’dan fazla silah almış durumda.
İran, silah alımında 27. sırada geliyor. En büyük silah ithalatçısı Çin’e satılan silahların yüzde 92’si Rusya’dan gitmiş. Hindistan’ın satın aldığı silahların yüzde 71’i de Rusya’dan.

Askeri harcamalar
Dünyada sadece 2007 yılında yapılan savunma harcaması 1.339 milyar doları aşmış vaziyette. Yunanistan’ın, son yıllarda, yılda 15-18 milyar dolarlık silah aldığı ve bir o kadar da savunma harcaması yaptığı anlaşılıyor.
Bu hesaba göre, dünyada kişi başına, yıllık 202 dolar, silah harcaması yapılıyor. Başka bir deyişle, dünya GSMH’sinin yüzde 2.5’i silahlanmaya gidiyor.
ABD, tek başına dünya savunma harcamasının yüzde 45’ini yapıyor. Onu, yüzde 4-5 payla İngiltere, Çin, Fransa ve Japonya izliyor.
Afganistan ve Irak operasyonları nedeniyle, Amerikan askeri harcaması reel anlamda, yüzde 59 arttı. Sadece 2007 yılında, Amerikan askeri harcaması, İkinci Dünya Savaşı sırasında yaptığı harcamadan fazlaydı.
Çin de son 10 yılda askeri harcamasını 3 misline katladı. Ancak, Çin’in askeri harcaması, milli gelirine oran olarak, yüzde 2.1 büyüklüğünü koruyor. Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’ın askeri harcamaları ise olması gerekenin çok üzerinde.

Çevremiz silah kaynıyor
Komşularımız, aşırı ölçüde silahlanıyor. Güney Kıbrıs’ta 80 bin kişinin evinde otomatik silah bulunduğu hesaplanıyor.
Ülkelerinde savaş hali ya da savaş olasılığı bulunan hükümetlerin silahlanması anlaşılabilir; ama, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın bu denli yüksek ölçüde askeri harcama yapıp silah alması, anlaşılır gibi değil.
Acaba, Kıbrıs’ta yeni “oldubitti” hesapları mı yapılıyor?