Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Medyada zaman zaman, yanlış bilgilenme nedeniyle, istenmeyen haberler çıkabiliyor. Yanlış bilgilendirmeye dayanan haberler, çoğu zaman medya yöneticilerinin istemleri dışında oluşuyor. Son yıllarda, bu çeşit haberler gittikçe azaldı ve medya yöneticileri, bu konunun üzerinde çok daha dikkatle duruyorlar. Büyük medya organlarının, yanlış ve gerçek dışı haber yayımlamama üzerinde “prensipler”i oluştu. “Tekzip” uygulaması da bu konuda büyük yardımcı. Öte yandan, yanlış haber için, savcılığa başvurma veya dava açma olasılığı da var.
Özellikle, aralarında siyasetçilerin ve üst düzey bürokratların da yer aldığı kamu yöneticileri, yanlış haber ve yorumlardan şikâyetçiler. Ancak, onlar da kendilerinden saymadıklarına taraflı uygulama ve yaptırım yoluna gidebiliyor; kendilerine karşı saydıkları medyayı sıkıştırmak için, haksız uygulamalar yapabiliyorlar.

Dokunulmazlık zırhı
Üstelik, siyasiler ve bürokratlar, yanlış haberler için, savcılığa başvurma hakkına sahiplerken, medya mensuplarının kendilerine resmen küfreden bürokrat ve siyasiler hakkında savcılığa başvurma hakları kısıtlı. Örneğin, bir bürokrat hakkında, Başbakan veya ilgili bakanın izni olmadan yargılama yapılamıyor. Bu “izin” de genellikle verilmiyor. Buyurun ülkemizdeki ikili uygulamaya. Bu nedenle, yalnız siyasiler değil, bürokratlar da “dokunulmazlık” zırhı taşıyor. Bu “dokunulmazlık” zırhı nedeniyle, bürokratik görevde bulunduğum süre içinde, hakkımda çıkan ve yanlış bilgilendirmeye dayanan hiçbir haber hakkında savcılığa başvuru yapmadım; dava açmadım. Sadece, “tekzip” göndermekle yetindim. Tekziplerimin çoğu, medyada yayımlanmamasına rağmen, bu konuyu da fazla büyütmedim.

‘Yanlış bilgilendirme’
Bakın, hakkımda çıkan “yanlış bilgilendirme”ye dayalı haberler arasında neler vardı:
- Törüner, Meksika’daki Dünya Borsalar Birliği toplantısına, Yönetim Kurulu karşı çıktığı için eşini götürmedi.
- Borsanın otolarından biri, Törüner’in kızına tahsis edildi.
- Törüner, “Durumun bu kadar kötü olduğunu bilseydim, Merkez Bankası Başkanlığı’nı kabul etmezdim” dedi.
- Merkez Bankası Başkanı Törüner, Borsa Başkanlığı’na dönmeye karar verdi.
- Törüner, Çakıcı’dan kendisini korumasını istemiş.
- Çiller, Törüner’in üzerine çalışma masasını devirmiş.
- Törüner, ABD’ye kaçacak. Tek yönlü bilet bile almış.
- Törüner Ankara Gaziosmanpaşa’da 16 odalı bir villa aldı.
- Törüner, 1 milyonluk banknotu, kendisi imza atsın diye çıkardı.
- Törüner, Kanada vatandaşı oldu.
- Törüner, Demirbank’ın gizli ortağı mı?
- Törüner’in TYT Bank’ta parası vardı; onu kurtardı.
- Törüner, Tekstil Bank’ı kollamış.
- Törüner’den bazı bankalara bono kıyağı.
Bunlara, daha onlarcasını ekleyebilirim. Yani, demek istiyorum ki, şimdiki siyasilerin ve bürokratların, biraz daha müsamahalı olmaları lazım. Dinimiz de bunu emrediyor.