Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bizim bankalarımız, kredi vererek, paralarını devlet tahvillerine yatırarak, aracılık yaptıkları ithalat-ihracat-para transferi ve “dealing room” işlemlerinden gelir sağlayarak kâr edebiliyorlar. Gelişmiş ülkelerdeki bankaların ise bu gelir kaynakları dışında, başka işlemlerle de gelir elde edebilme olasılıkları var.
Örneğin, sendikasyon kredileri sağlanarak büyük komisyonlar elde edilebiliyor. Bizde kredi piyasası olmadığı için, bankaların birbirleriyle konuşup ortak kredi verme olasılıkları çok düşük.
Halbuki, ortak kredi sayesinde, hem risk dağıtılmış oluyor hem de şirketlerin kredi alabilme kriterleri sıkı sıkıya takip edilebiliyor.
Şirket birleşmeleri ve devralmaları sırasında, bankaların yaptıkları hizmetler karşılığında aldıkları komisyonlar da oldukça fazla.

En yüksek komisyon
2008 yılında en yüksek komisyon geliri 4.3 milyar dolarla JPMorgan Chase’e ait. Üstelik, bu tutar, 2007 yılına göre yüzde 31’lik bir gerileme sonucunda elde edildi. JPMorgan Chase’i 3.77 milyar dolarla Citibank takip ediyor. Onun komisyon gelirleri de 2007 yılına göre yüzde 41 düşmüş durumda. IMF tahminlerine göre, dünya bankacılık sisteminde, 2008 yılında, 53.1 milyar dolarlık komisyon alınabildi. Bu tutar 2007 yılında 86.9 milyar dolar idi.
Bloomberg’e göre, 2008 yılında tahsil edilen komisyonların 27.8 milyar dolarlık bölümü şirket birleştirme ve devralmaları sırasında bankaların birleştirici rolü sayesinde elde edildi.
Bu rakamı 25.3 milyar dolarla bankaların hisse senedi ve bono ihraçları sırasında verdikleri garantiler nedeniyle aldıkları komisyonlar takip ediyor. Dikkat edilirse, bu tip komisyonların kazanılması için binlerce işlem yapılmasına da gerek yok.
Yıl içinde yapılacak 30-40 civarındaki iyi işlem iyi para kazandırıyor. Bu nedenle de bankalar iyi firmaların peşinde ve onlara birçok çekici teklifle gidiyorlar. Bizim bankacılığımız da bu duruma gelmeli.

Bloomberg’e göre bankalar
Bloomberg, 20 büyük bankanın 8 önemli finansal rasyolarının ortalamasını alarak, Avrupa ve Kuzey Amerika bankaları arasında bir değerlendirme yaptı.
Buna göre, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın 20 büyük bankası arasında en yüksek ve en düşük notu alan bankalar, iyiden kötüye doğru, şöyle sıralanıyor: 

En iyi durumdakiler (yüzde)

Haberin Devamı

BNP Paribas (Avrupa) notu:   69.0
Toronto-Dominion Bank notu:  65.6
HSBC (Avrupa) notu:  65.6
Bank of Nova Scotia notu:  61.5

Haberin Devamı

En kötü durumdakiler (yüzde)

Deutsche Bank (Avrupa) notu: 55.7
Bank of America notu:  45.3
Citigroup notu:  44.6
UBS (Avrupa) notu:  31.4