ABD Başkanı Obama, Kanada’dan sonraki ilk ülke seyahatinde Türkiye’ye geliyor. Bu seyahatin önceden planlandığı belli. ABD Dışişleri Bakanı Bayan Clinton, ülkemize gönderilerek, Obama’nın seyahatinin altyapısı hazırlandı. Bayan Clinton’ın laik televizyonlara çıkıp, bayan sunucularla program yapması, hem ABD sempatisinin yeniden kazanılması, hem de “laik kesimi susturma” adına, isabetli bir davranıştı.
Ülkesinde görülmemiş bir ekonomik kriz yaşayan ve dış seyahatlerini tamamen ekonomik sorunların çözümüne adayan Obama’nın ülkemize ziyareti ne anlama geliyor? ABD’nin, Türkiye’yi kazanmakla ne gibi ekonomik ve siyasi çıkarı olabilir? Küresel ekonomik krizin, en azından ABD’deki krizin çözümünde, Türkiye’nin vazgeçilemez bir rolü mü var?
Ilımlı İslam modeli başarılı
ABD’nin ekonomik bunalımdan çıkabilmesi için, harcamaların kısılması adına, Irak’tan asker çekilmesi, ama, bu işin Irak’taki hâkimiyetin kaybedilmeden gerçekleştirilmesi lazım. Bu arada, İran’ın Ortadoğu’da liderlik yapma olasılığının tamamen yok edilmesi ve İran’ın dünya ekonomisine açılması şart. Davos operasyonu da liderliğin Türkiye’ye kayması bakımından tam yerine oturdu.
Öte yandan, ABD’nin, aynı Türkiye’de yaptığı gibi, İran’a da sıcak para sokarak karşılıksız olarak basacağı dolarlarla iyi para kazanması, özelleştirmeler yoluyla ekonomiyi ele geçirmesi ve İran halkının tüketime alıştırılması gerekiyor.
Türkiye’de uygulamaya konulan “Ilımlı İslam modeli” büyük başarı kazandı. Bu model sürdürülecek. “Model”in sürdürülmesi için, Türkiye’ye Irak petrollerinden pay bile verilebilir.
PKK da artık tamamen silah bırakıyor. Avrupa Birliği ve Almanya’nın Türkiye üzerindeki etki ve güçleri de gittikçe azalacak.
Rusya’nın bölgede yeniden büyük güç olma eğilimi de ABD’nin Türkiye’ye açılımını haklı çıkarıyor.
Ülkenin yönetimi ve AKP...
Bilindiği gibi, ABD hükümetine vergi verenlerin parasının önemli bir bölümü şirket kurtarmalarına gitti. Bu harcamaların Obama döneminde geri dönmesi ve ABD’nin yeniden eski gücünün üzerinde bir güç kazanması gerekiyor.
Bu amaçla, hem güç kaybetmeden harcamaların azaltılması, hem de küresel ekonomik kriz çıkışında, sıcak para cezbeden ülkelerde yapılacak yatırımların cazibesini korumaya devam etmesi şart.
Türk ekonomisinin bu amaçlara hizmet edebilmesi için:
a) IMF ile anlaşma yapılması,
b) Kurlarda istikrar sağlanması,
c) Faizlerin Merkez Bankası tarafından yeniden yükseltilmeye başlanması,
d) Siyasi istikrarın mutlaka korunması gerekiyor.
Kısacası, ister yanında, ister karşısında olun, AKP ve Tayyip Bey daha 15 yıl ülkenin yönetiminde kalacak. Ekonomi de beklenenden çok daha iyi olabilecek.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024