Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2005 yılında, karanlıkta yalnız siyah-beyaz değil, renkli de görebilen gece gözlükleri icat edildi. Bu sayede, GPS(Global Pozisyon Sistemi) de kullanılarak, polisin ve askerin gece operasyonları, gündüzmüş gibi yapılabilecek.
-  2010 yılına kadar bilgisayarlar, insan beyninin kapasitesine ulaşacak.
-  2002 yılında, ses hızından 7 kat hızlı yolcu uçağının ilk denemeleri yapıldı. Bu uçakların, 11 saat süren İstanbul-New York seyahatini 1.5 saate indireceği hesaplanıyor.
-  2002 yılında Drouillard tarafından icat edilen “lazer barkod” sistemi ile tek tek her süpermarket ürününün taze olup olmadığı, saklanması gereken ısıda saklanıp saklanmadığı takip edilebiliyor. Bu sayede, günü geçen ve bozulan ilaçlar da satılamayacak. Bu sistemin GPS’e uygulanması ile tek bir elmanın bile ağacından, tüketilinceye kadar takip edilmesi mümkün. Sistem, ABD ve Almanya’da kullanılmaya başlandı.
-  Japon Susumi Tachi 2002 yılında, giyildiğinde sanki yokmuş gibi arkasını gösteren bir ceket icat etti. Bu sayede, birkaç yıl sonra polis ve askerler gerektiğinde görünmez olabilecekler.
-  İnternet’in günlük hayata girmesinden sonra, 1999 yılında Hintli Ramanathan Guha, “Web Syndication”u geliştirdi. Bu sistem sayesinde artık internette kişilerin yaptığı her işlem, gönderdiği her ileti takip edilebiliyor, saklanabiliyor. Hatta sistem bir konudaki tüm haberleri, borsa bilgilerini v.s. dünya çapında tarayıp derledikten sonra, polis veya askere verebiliyor. 
-  GPS, 1993’te devreye girdi. Bu sayede her taşıt aracı hatta her kişi uydu aracılığıyla takip ediliyor. Sistemin sadece ABD’ye yıllık maliyeti 750 milyon doların üzerinde. 
-  Amerikan, İngiliz ve Japon e-pasaportları, içlerindeki “chip(bilgisayar kartı)” sayesinde, kişi hakkındaki her bilgiyi, 65 metre uzaklıktan gümrük memuruna ulaştırabiliyor.
-  Sadece İngiltere’de, insanların hareketlerini izleyen 4.2 milyon gizli kamera var. Şimdi, bu kameralarda görülen kişiler tanımlanıyor ve kişi hakkındaki bilgiler de anında polis tarafından izlenebiliyor.
-  Köpeklerden sonra, ABD’de insanlara da “chip” takılmaya başlandı. Resmi raporlara göre halen yaklaşık 70 kişi bu sayede takip ediliyor. Yakında insanların genlerinden, taşıt kullanma alışkanlıklarına kadar her türlü bilgi, bu “chip”lere işlenecek. Hatta bu “chip”ler, kişideki kan değerlerini kontrol edebilecek.

Haberin Devamı

Bundan sonra
Artık insanlar, sırf sıkıcı takipten bir süre kaçmak için çok gelişmiş ülkeler yerine gelişmekte olan ülkelerde yaşamak isteyecek. Ama bir süre sonra, sistemler gelişmekte olan ülkelerde de yayılacak. Artık, dolandırıcılık, vergi kaçırma, kaçakçılık gibi suçlar tarihe karışıyor. “Fırsatlar ülkesi” ABD’de bile bir fırsat yakalamak artık kolay değil. Gittikçe zenginin zengin, fakirin fakir kalacağı; fırsatların yok olacağı bir çağa doğru yol alıyoruz. Sınıf değiştirmek, gittikçe zorlaşıyor.