Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bankalar terörün finansmanının ve kara paranın aklanmasının önlenmesi amacıyla daha ciddi tedbirler almaya başladılar. Artık, şirketlerin faaliyet gösterdiği iş kolunun gereği olan nakit kullanımı yoğunluğunun aşılması, yüksek değerli malların alım satımı gibi işlemlerde, bankalar daha dikkatli davranacaklar.
Yüz yüze yapılmayan veya gelişen teknoloji kullanılarak yapılan işlemler ile uluslararası kuruluşlarca riskli sayılan ülkelerle yapılan işlemler artık bankalarca daha detaylı bir biçimde takip edilecek. Kara parayla mücadele konusunda, artık, Avrupa Birliği prensipleri bizde de uygulanmaya başlanıyor.
Yabancılara, finansal ve hukuki işlemlerini, az bürokrasi ve yüksek gizlilik içinde sağlayan, buna rağmen, yapılan işlemlerden ya çok az vergi alan veya hiç vergi almayan ülkelere “vergi cennetleri” deniliyor. Birçoğu “vergi cennetleri” denilen ülkelerde kurulmuş, fiziki ofisi olmayan, banka işlemleri ve kayıtları açısından resmi otoritelerin denetimine ve iznine tabi olmayan ve bu nedenle, “tabela bankaları” denilen kuruluşlar da var. İşte, bu ülkelerle ve bu kuruluşlarla yapılan işlemler artık daha ciddi biçimde mercek altına alınacak.

Nüfuz sahibi kişiler mercek altında
Yerli olsun, yabancı olsun, son bir yıl içinde görevden ayrılmış olanlar dahil, ülkelerin devlet başkanları, başbakanları, bakanları, milletvekilleri, siyasi parti başkanları, idari- adli- askeri birim üst düzey yöneticileri ile bunların anne, baba, eş, kardeş ve çocukları “nüfuz sahibi kişi” olarak sayılıyor. Bu kişiler, daha dikkatle izlenecek. Hatta, dikkatle izlenecek kişiler arasında, yukarıdakilerin eşlerinin akrabaları ve yakın ilişki içinde oldukları bilinen arkadaşları da var.
Bankalar, bunların işlemlerini yaparlarken, çok daha sorgulayıcı davranacaklar. Artık, hafta sonlarında, işleri olmadığı halde, İsviçre gibi gizli bankacılık yapılabilen yerlere seyahat eden “nüfuz sahibi kişiler” de takip edilecek.

Neler yüksek riskli sayılıyor?
- Bilgi, belge vermekten ve kayıt içine girmekten kaçınanlar,
- Gerçek dışı isimlerle ve rumuzla hesap açmak isteyenler,
- Fonlarının kaynağı hakkında tatminkar bilgi veremeyenler,
- Adları gizli listelerde yer alanlar,
- Tabela bankaları ve vergi cenneti ülkelerle işlem yapmak isteyenler,
- Sık sık, yüz yüze olmayan bankacılık işlemleri yapanlar,
- Dernek, vakıf ve diğer sivil toplum kuruluşlarının işlemleri,
- Siyasi nüfuz sahibi kişilerin işlemleri,
- Yoğun nakit kullanan işyerleri ile yapılan işlemler “yüksek riskli” olarak sayılıyor.
Artık, yüksek riskli işlemlerden, bağlantılı bile olsa 20.000 TL’yi aşanlar ile elektronik transferlerde 2.000 TL’den büyük işlemler, şüpheli görülürlerse, belli prosedürlere uyularak, MASAK’a rapor edilecek.