Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu, Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ı değiştirdi. Hükümet, bu sayede sağlık harcamalarında yıllık 1.5 milyar dolara yakın tasarruf edebilmeyi umuyor.
Yapılan değişiklikler, genel anlamda Araştırmacı İlaç Firmaları denilen, yeni ilaç üreten ve aldıkları ruhsat altında 20 yıl boyunca bu ilaçları satan büyük firmaları fazla rahatsız etmiyor.
18 Eylül 2009 Cuma günkü Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun 10 Eylül 2009 tarihli Kararı’na göre:
- Artık, referans fiyatların takibinden ve Sağlık Bakanlığı’na beyan edilmesinden firmalar sorumlu oluyor. Bakanlık, yanlış beyanda bulunanların canını yakacak.
- Piyasada yokluğu dolayısıyla kamu maliyesini olumsuz etkileyebilecek veya kamu sağlığını tehdit edebilecek ürünler de özel statüden çıkarılıp diğer ilaçlar gibi işlem görüyor.
- Depocuya satış fiyatı 6.79 TL’nin altındaki 20 yıldan eski ilaçların fiyatları değiştirilmiyor. Yani, eski ve nispeten ucuz sayılan ilaçları satan jenerik ilaç üreticileri için bu açıdan kayıp yok.

Goller şimdi geliyor
- Depocuya satış fiyatı 3.56 TL’nin altındaki tüm ilaçların fiyatları da değişmeyecek. Bu düzenleme, çok ucuz ilaç üreten ve çok satış yaparak kâr etmeye çalışan ilaç firmalarının korunması amacını taşıyor. Bu ilaçları üreten firmalar, genellikle jenerik ilaç üretimi yapan Türk firmaları.
- Avrupa Birliği fiyatlandırma sistemi içinde olsun olmasın reçetesiz tüm ilaçlar, kan ürünler, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünlerinin fiyatlandırılması için Sağlık Bakanlığı ayrı bir tebliğ çıkaracak.
Halen piyasada satılan veya bundan sonra satılacak olan ilaçların fiyatları ise aşağıdaki biçimde belirlenecek:
- Orijinal ürünlerin depocuya satış fiyatı, jenerikleri piyasaya çıkıncaya kadar değişmiyor. Yani, yabancı ilaç firmalarının sattıkları ve jeneriği olmayan tüm ilaçların fiyatları aynı kalacak. Böylece koruma süresi geçtikten sonra, jenerik ilacın üretilmemesi için, büyük ilaç firmaları ellerinden geleni yapacaklar; yenilikçilerle, jenerikçiler arasındaki mahkeme sayısı artacak.
- Jeneriği çıkan orijinal ürünün depocuya satış fiyatı, otomatik olarak % 40 düşecek; orijinal ürünün eski fiyatının % 60’ı olacak.

Daha da ucuzlayacaklar
-
Jenerik ürünlerin depocuya satış fiyatı en fazla orijinal ilacın referans fiyatının % 60’ı olabilecek. Bu oran eskiden % 80 idi. Jenerik ilaçlar, orijinal ilaçların % 80’i kadar fiyat alabiliyorlar ve jeneriği çıksa da orijinal ilacın fiyatı düşmüyordu.
- Yeni düzenleme ile jenerik ilacın fiyatı, “en çok orijinal ilacın referans fiyatının % 60’ı kadar olacak” denilse de, orijinal üründe de aynı iskonto bulunacak ve orijinali dururken, jeneriği aynı fiyata satılamayacağı için, jenerikler daha da ucuzlayacak.
Böylece, jenerik ilaç üreten Türk ilaç firmaları, çok ciddi bir mali kıskaç altına girmiş oluyor. Artık, ilaçlarını bir anda, % 20 ila % 40 oranında daha ucuz satmak zorunda kalacaklar. Türkiye’de imal edilen orijinal ürünlerin fiyatları ise, koruma süresinin de ötesinde, jeneriği çıkana kadar değişmiyor. Böylelikle, güya orijinal ilaçların Türkiye’de üretilmesi özendiriliyor.
Yani, “alavera dalavera, kürt Mehmet nöbete ” misali. Sağlık Bakanlığı ilaç fiyatlarını ucuzlatacağım diye, Türk ilaç firmalarını yakıyor.