Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu seferki gribin adı “domuz gribi” ama domuzla fazla bir ilgisi yok. Sadece domuzda kolay gelişme olanağı bulabildiği için adına “domuz gribi” denilmiş. Dolayısıyla biz Müslümanların, bu nedenle aşıya karşı olmamız düşünülemez.
Yine aşının kullanılması nedeniyle Türk milletinin “kobay” olarak kullanıldığı savı da geçersiz. Çünkü aşıların tümü yeni üretildi ve tüm dünyada aynı anda piyasaya veriliyor.
Kötü aşının alındığı veya çok para verildiği savı da doğru değil. Aşılar her ülkeye aynı fiyattan veriliyor. Ancak bazı üreticiler ülkelerin kişi başına düşen milli gelirini esas alarak daha ucuz fiyat belirliyorlar. Örneğin GSKBio ülkemiz için de bu uygulamayı yapıyor.
Aşı sayısı şimdilik bizim için de diğer ülkeler için de yeterli değil. Bu nedenle yüksek risk grubunda bulunan kişilere öncelik verilecek.
Dünyada kullanılan aşılar birbirlerinden farklı değil. Sadece ABD için farklı bir aşı üretilmiş. Bizim için üretilen ve Avrupa’da da kullanılacak olan aşılarda, bir katkı maddesi var. Katkı maddeleri sayesinde hem 8-10 misli fazla aşı üretilebiliyor, hem de etki süresi uzun olabiliyor. Ancak katkı maddesi kullanılan aşılarda “milyonda altı” oranında “kısmi felç” olasılığı var.
Aşıların hangi kuruluşlardan izin aldığı konusu önemli. ABD’de bu izinler, çok sorumlu bir kurum olan FDA’dan veriliyor. Yine Avrupa Birliği (AB) izinli aşılar da aynı sıkı inceleme sonucu onaylanıyor. Bunlar dışında Avustralya ve Çin’den izin almış aşılar da var. Hangi aşı üreticisinin kimden izin aldığı, 16 Ekim 2009 tarihi itibariyle aşağıdaki gibi:

Haberin Devamı

Baxter : AB (6 Ekim 2009)
CSL : ABD (15 Eylül 2009) ve
Avustralya (18 Eylül 2009)
GSKBio : AB (29 Eylül 2009)
Medimmune : ABD (15 Eylül 2009)
Novartis : ABD (15 Eylül 2009) ve
AB (29 Eylül 2009)
Sanofi Pasteur : ABD (15 Eylül 2009)
Sinovac : Çin (2 Eylül 2009)

16 Ekim 2009 itibariyle, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyada şimdiye kadar 399.232 kişinin “domuz gribi”ne yakalandığını ve bunlardan 4.735 kişinin öldüğünü bildirdi. Normal mevsimsel grip vakalarının çok üstündeki sayılarla kendini gösteriyor olması, bu salgının önemini artırıyor. En büyük risk grubunu 2 yaşın altındaki çocuklarla hamileler oluşturuyor. Hastalık, Oseltamivir ve Zanamivir isimli ilaçlarla tedavi edilebiliyor.
ABD 40 milyon doz aşı sipariş etti ise de onlar için üretilen aşıların üretiminin daha uzun süre alması nedeniyle, bu ay sonunda ancak 28-30 milyon doz aşı alabilecek. Öte yandan Japonya kendi aşısını kendisi üretiyorsa da şimdilik sadece 1.18 milyon doz aşı üretebildi.
Sonuç olarak, bu konuda fikir ileri sürmeyi bırakıp, yanlış yapma lüksü bulunmayan Sağlık Bakanlığı’nın önerilerini uygulamak gerekiyor.