Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı, ilk kez ayağı yere tam olarak basmayan değerlendirmelerde bulundu:
- Kuzey Avrupa ülkelerindeki, ketumiyetiyle ünlü bankalarda, milyarlarca doları bulunan vatandaşlarımızın halini merak ediyorum.
- Yeni dünya finansal mimarisi, eğer kontrol istediğimiz ölçüde olursa, bu gibi hesabı olanlar için (isim yerine kod verilen, gizli hesapları kastediyor) bir anlamda kâbus olabilecektir.
- Özel sektörün yurt dışından aldığı kredilerin karşılığında, yurtdışında zamanında park etmiş servetler varsa, çok rahat ederiz.
- Ülkenin değerlerinin yurtdışına taşınması, kabul edilemez ve varlık barışındaki imkânı hâlâ kullanmamaları, affedilemez.
Vatandaşlar sorgulasın
- Bu arada, bu vatandaşlarımıza, bu yurtdışı bankaların sağlıklılıklarını da sorgulamalarını tavsiye etmekteyim.
Kendi ülkesindeki bankacılık sektörünün yarısından fazlası yabancıların eline geçmiş, bu işten sorumlu bir yöneticinin, yabancı bankaların batabileceğini söylemesi, çok şaşırtıcı oldu. BDDK Başkanı açık açık, “Zor durumdaki yabancı bankalardaki paralarınızı çekin” diyor. Oysa, bir çok zor durumda olan yabancı bankanın Türkiye’de sahip olduğu bankalar var.
Bazı Türk bankalarında da, zor durumdaki yabancı bankaların azınlık hisseleri bulunuyor. Acaba, BDDK Başkanı, daha da ileri giderek, vatandaşa, “Türkiye’de çoğunluk hisselerine yabancıların sahip olduğu ve zor durumda olduğu bilinen yabancı bankalardaki paralarınızı da çekin” demek mi istiyor?
Çünkü, mantıken, zor durumda olan bir yabancı banka batarsa, Türkiye’de tamamına sahip olduğu banka da otomatik olarak batacaktır. BDDK Başkanı belki bilmiyor ama, isim yerine kod vererek hesap açan ve şimdi zorlanan Orta Avrupa ülkesi bir banka, Türkiye’de büyük bir bankanın sahibi. Gizli hesap açılmasına izin veren yabancı bankalardan Türkiye’de temsilciliği/şubesi olan bankalar da var.
Ketumlar Orta Avrupa’da
BDDK Başkanı bilmeli ki:
- Ketumiyeti ile ünlü bankalar, Kuzey Avrupa değil, Orta Avrupa ülkelerinde.
- Avrupa’da, ketumiyeti ile ünlü hiç bir büyük banka batmayacak veya batırılmayacak.
- Türkiye’de banka satın almış olan yabancı bankaların tümü güçlüdür. Bu bankalardan dışarıda zor durumda olanlar da, batmayacak veya batırılmayacaktır. Yani, Türk vatandaşları paralarını rahatça, istedikleri Türk bankasında tutabilirler.
- Bir ülke vatandaşları tasarruflarından bir bölümünü yurt dışında tutabilirler; bunlar karşılığında, kendi şirketlerine veya Türk Hazinesi’ne kredi de verebilirler. Mevzuatımız buna karşı değildir.
- Paraların yurtdışında tutulmasının ana sebepleri, sık sık değişen vergi uygulamaları, siyasi amaçlı vergi denetlemesi, dışarıdaki fonlardan daha az vergi alınması, “varlık barışı” gibi uygulamaların sonunda pahalıya mal olacağı beklentisi, gibi durumlardır.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024