Cumhuriyet Halk Partisi’nin, seçim bildirgesindeki “emekliye iki bayramda birer maaş ikramiye” vaadi, genel seçimler öncesinde büyük yankı buldu.
Seçim meydanlarında iktidar partisi ile ana muhalefet partisi arasında “ikramiye için kaynağın nereden bulanacağı” yönünde başlayan polemik hız kesmeden devam ediyor.
CHP’nin ısrarla gündemde tuttuğu emekliye ikramiye vaadinin yansımasını sahada görmek amacıyla genel sekreter Gürsel Tekin’e Kırıkkale gezisinde eşlik ettik.
Önce halen büyük göç veren Kırıkkale’nin fotoğrafını çekelim:
Kentte halen 170 bin dolayındaki kayıtlı seçmenin 48-50 bini emeklilerden oluşuyor. Bir dönem MHP ve CHP’nin milletvekili çıkardığı kentte, son üç seçimde AKP’nin ağırlığı var. İktidar partisi, 3 milletvekilinin tamamına sahip.
Kırıkkale’deki emeklilerin çoğunluğu MKE’de çalışmış. Bir dönem 17 binler olan MKE’de çalışan sayısı günümüzde işçi ve memur, toplam bin 700’ler dolayında. Kayıtlı işsiz sayısı ise 57 bin.
Ankara’ya çok yakın olmasına karşın, bir o kadar uzak olarak görülen kentte eski İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile eski Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal’ın ağırlığı var.
Bu bilgilerin ışığında CHP heyetiyle birlikte kentin merkezinde nabız tutarken, CHP’li Tekin, partisinin Kırıkkale’deki emekli oylarına talip olduğunun altını çizdi.
Hükümetin eleştiri oklarını yönelttiği “iki bayramda emekliye ikramiye” sloganı kent merkezindeki Emekliler Parkı’nda zaman geçiren emeklileri de etkilemiş.
Görüştüğüm emeklilerin büyük bölümü, bu vaadin gerçekleşmesini temenni ediyor. Bir emekli, “eski milletvekilerinin maaşlarına yapılacak artışa kaynak buluyorlar, emekliye kaynak yok mu? Kaynak bulsunlar” diyerek hükümeti üstü kapalı eleşirdi.
Bir başkası ise belediyeden emekli olduğunu belirterek, “2005’te emekli olduğumda, çalışan ile emeklinin maaşı arasında fark yoktu. Ama şimdi dünya kadar fark var. Dört çocuk büyüttüm, evlendirdim. Bir emeklinin yapacağı babalığı yaptım. İki oğlumu eş-dost yardımıyla özel güvenlik yapabildim” dedi.
“Vatandaş yerden kalkar”
İnşaatta bekçiliğinden emekli 70 yaşındaki Osman Amca, 1100 lira maaş aldığını ve henüz eve gitmeden büyük bölümünün bittiğini söylerken, yanında oturan belediyeden emekli Satılmış Amca ise 1300 lira olan maaşının 1500 lira olması halinde daha mutlu olacağını belirtti. Satılmış Amca, “Çoluk çocuk evlenemiyor. Düğün dernek yapılamıyor” diyerek yaşamın zorluğunu vurguladı. Satılmış Amca’ya “İki maaş ikramiyenin kendisini nasıl etkileyeceğini” sorduğumuzda, “Her biri iki ay idare eder” yanıtını aldık. Osman Amca ise, “Olursa iyi olur, vatandaş yerden kalkar, ayaklanır” diyerek CHP’nin vaadine destek verdi.
Emekliler Parkı’nın yanısıra kentin kurucusu Hüseyin Kahya’nın adının verildiği parkın çevresindeki “sohbet-çayevleri”nin dolu olması da dikkat çekiyor.
Ak Parti’nin seçim bürosunu da ziyaret eden esnafla görüşerek tek tek tokalaşan Tekin, “Türkiye’nin parası, imkanı ve olanağı var. Öylesine olanak var ki; 40 yıldır bir ekip gündüz çalıyor, bir ekip gece çalıyor. Maşallah dimdik ayaktayız. Para var, sadece parayı hakkaniyet içinde çözecek bir iktidara ihtiyaç var. O da Cumhuriyet Halk Partisi iktidarıdır” dedi.
“AKP yüzde 36’ya düştü”
Tekin, CHP olarak milli gelirin hakkaniyetli bir şekilde dağıtılması halinde işçinin, emeklinin, köylünün, esnafın sorunlarını çözebilecek paralarının ve iradelerinin olduğunu vurguladı.
Son anketlerle ilgili konuşan Tekin, CHP’de çok ciddi yükselişin olduğunu, AKP’de ise çok ciddi bir erozyon ve düşüşün olduğunu savunarak “Yüzde 40’lardan 38’lere, 37’lere, 36’lara düşüş var. Seçime kadar inşallah 30’ları bulur” değerlendirmesi yaptı.
Seçmenin üçte birinin emeklilerden oluşması nedeniyle CHP’nin “emeklilere ikramiye” vaadinin Kırıkkale’de yanıt bulması olası.
Seçimler yaklaştıkça heyecan da tartışmalar da artıyor.