Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet’in 2016 Yılı Eylem Planı’nı açıkladığı toplantıda önemli mesajlar verdi.
Hem seçim meydanlarındaki söylemler hem de hükümet programında yer alan reform ve vaatlerden oluşturulan 2016 Eylem Planı’nın 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde kamuoyuna açıklanması, “insan hakları ve demokrasi” konusunda beklentileri yükseltti.
Başbakan’ın “Siyasetten muradımız, insanlık onurunun yükseltilmesi, daha özgür ve demokratik Türkiye’dir” değerlendirmesi de bu nedenle dikkati çekti.
Davutoğlu, kabine üyeleri, milletvekilleri, il başkanları, belediye başkanları, gençlik ve kadın kolları gibi parti organları, STK temsilcileri, üniversite rektörleri, bürokrasinin temsilcileri olan müsteşarlar ve genel müdürlerden oluşan bir topluluğa hitap etti.
Başbakan, hükümetin önümüzdeki yılki yol haritasını “reformlar” ve “vaatler” olarak iki ana grupta değerlendirdi.
Her iki başlıkta yer alan yol haritasını 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık şeklinde kademelendiren Davutoğlu, bu başlıklardan bir bölümünü kürsüden açıkladı.
Başbakanlıkça basılan 2016 Eylem Planı kitapçığında ise 172 reform ve 43 vaat yer aldı.
Konuşmasında, her reformun amacını “toplumun huzurunun artması” olarak tanımlayan Davutoğlu, hükümetin verdiği sözlerin takip edilmesini vatandaştan isteyerek, reformların ve vaatlerin kesinlikle yerine getirileceği mesajını verdi.
Başbakan Davutoğlu’nun vaatleri genellikle ekonomik şartların düzeltilmesiyle ilgili beklentileri karşılamak üzerineydi.
“Türkiye’nin imkânlarını adaletle paylaşmayı planlıyoruz” sözleriyle 78 milyonun başbakanı olduğunu vurguladı.
Davutoğlu’nun büyük önem verdiği reformlar bölümünde özellikle, insan hakları, adalet sistemin elden geçirilmesi, yargının hızlanması konularına ağırlık verildiği görülüyor.
Bu ağırlığın gerekçelerinden birini de hükümetin yeniden yönünü AB’ye çevirmesi olarak söylemek mümkün.
AB’yle yapılan görüşmelerden sonra 2016 Yılı Eylem Planı’ndaki reform hareketliliği, ilerisi için umut vaat eder nitelikteydi.
Davutoğlu, konuşmasının son bölümünde “reform ve vaat kitapçığının” dışına çıktı.
Yeni anayasa çağrısı yapan Başbakan Davutoğlu, bu düzenlemenin Meclis’te siyasi mutabakatla olması gerektiğini ısrarla vurguladı.
Davutoğlu, “Meseleyi şahsileştirmeden, partisel ya da siyasal farklılıklar zeminine oturtmadan, buradan bütün genel başkanlara bir kez daha çağrıda bulunuyorum, gelin hepimizin yüz karası olan, darbeler tarihinden kalan 12 Eylül Anayasası’nı birlikte tarihe tevdi edelim. Onun yerine, hep beraber, hepimizin gurur duyacağı, çağdaş, demokratik, özgürlükçü bir anayasayı çıkaralım” değerlendirmesini yaptı.
64. Hükümet’in 2016 Yılı Eylem Planı toplantısında dikkati çeken önemli bir husus ise Davutoğlu’nun bürokrasi ve devlet görevlileriyle ilgili değerlendirmesi oldu.
En düşüğü genel müdür olan çok sayıda bürokratın katıldığı toplantıda Davutoğlu, vatandaşlara, “Herhangi bir devlet görevlisi adalet terazisinden şaşarsa bize geleceksiniz” dedi.
Başbakan, böylece halk odaklı siyaset yürütmeyi amaçladıkları mesajını vurgulayarak, bürokrasiye de gözdağı verdi.