Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Boston’daki maraton sırasında girişilen bombalı saldırı, günümüzde terörün farklı yöntemlerle yürütülmekte olduğunu ortaya koydu.
Boston’da, kalabalığın arasına sızıp peş peşe iki bombayı patlatan iki kardeş, 26 yaşındaki Tamerlan ile 19 yaşındaki Cohar Tsarnaev, aslında klasik anlamda, sıradan terörist değiller. İkisi de Rusya’dan ABD’ye göç etmiş, Çeçen kökenli bir ailenin ABD doğumlu çocukları. İkisi de Amerikan toplumuna entegre olmuş. Arkadaşları onlardan sitayişle söz ediyorlar. Poliste bir suç kayıtları yok.
İki yıl önce Rus istihbaratı ABD’ye Tsarnaev kardeşler hakkında bir ihbarda bulunmuştu; ama FBI yaptığı soruşturmada kuşkulanacak bir şey bulmamıştı.
Şimdi ABD’de özellikle Kongre’de ve medyada, FBI bu tahkikatı doğru dürüst yapmamakla ve Boston’daki trajedinin önünü kesememekle suçlanıyor.
Ne var ki, Tsarnaev kardeşlerin kanlı bir terör eylemine girişeceklerini düşünmek bile mümkün değildi. İkisinin de herhangi şüpheli bir davranışı ve örneğin dışarıdaki bir terör örgütü ile temasları yoktu. Çeçenlerin genelde Rusya’ya karşı nefret duydukları biliniyor; ama ABD’ye karşı düşmanlıkları değil, aksine sempatileri var.
O halde nasıl oldu da, bu iki kardeş böyle bir saldırıya giriştiler?

Ev yapımı bomba
Şimdiye kadar elde edilen bulgular, kullandıkları bombaların “ev yapımı”, yani kendi imalatları olduğunu gösteriyor.
Uzmanlara göre, bu tür bir bombanın “acemi” sayılan kimseler tarafından da yapılması mümkün. Yeter ki, ellerinde ayrıntılı bir “kullanma şekli” metni olsun.
İşte, bazı terör örgütleri, bu tür bilgileri internetten, bütün ilgi duyanlara ulaştırıyor! El Kaide’ye bağlı militan grupların -terör uzmanlarınca bilinen- “website”leri bu servisi sunuyor.
Dolayısıyla Tsarnaev kardeşlerin, ellerine geçirdikleri bu talimata göre bomba yapmaları pek zor olmamış.
Bunun için bir kampa gidip askeri eğitim görmeye de gerek yok.
İş bununla kalmıyor. Militanları şiddet eylemlerine girişmeye sevk eden “ideolojik eğitim” de artık “on line” yani internet vasıtasıyla verilebiliyor.
Gene terör uzmanlarının tespit ettiği ve özellikle “Cihatçı” gruplar tarafından yönetilen internet siteleri, propaganda kampanyalarını bu yoldan yürütüyorlar. Nitekim, Yemen’den Somali’ye ve Mali’ye kadar birçok ülkede birçok gencin bu “kursları” izledikleri ve “cihatçı ruhu” ile yetiştikleri belirtiliyor.

İş zorlaştı
Boston’daki olayla ilgili soruşturmada da, bunun ipuçları belirlendi. Örneğin yaralı olan Cohar’ın verdiği ifade de kimseden yardım almadan “kendi başlarına” hareket ettiklerini, bombaları da edindikleri bilgilere göre düdüklü tencere kullanarak bizzat meydana getirdiklerini ve gerekli bilgileri de internetten sağladıklarını söylediği belirtiliyor. Ayrıca Cohar’ın ifadesinde, “İslam’ı savunma arzusu ile hareket ettiklerini ve ABD’nin Afganistan ve Irak politikalarına karşı duygular taşıdıklarını beyan ettikleri kaydediliyor.
Boston’daki saldırının içyüzünün tam aydınlanması için daha etraflıca bilgiye ihtiyaç var. Ancak bu olay, terör yöntemlerinin değişmekte olduğunu, bu eylemlerin elektronik araçlarla yayılabilir duruma geldiğini ve dolayısıyla terörle savaşta yeni bir cephenin daha açıldığını gösteriyor.