Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Pera Müzesi iki yeni sergiye ev sahipliği yapıyor. Ermeni sanatçı Parajanov’un eserleri Sarkis’le buluşuyor ve ülkemizde ilk kez bu kadar kapsamlı bir sergiyle sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Türkiye’de daha çok yönetmen kimliğiyle tanınan sanatçının kendisini diğer alanlarda da nasıl ifade ettiğini, üzerindeki Sovyetler Birliği baskısının ve sansürünün boyutlarını görmek, bu baskılarla nasıl mücadele ettiğini anlamak için son derece önemli bir sergi.

Diğer sergi ise “Zaman Değişmeli” başlığını taşıyor. Serginin küratörü daha önce gene Pera Müzesi’nde “Çiftdüşün Çiftgörü” sergisinden tanıdığımız Alistair Hicks. Sergide Cao Fei, Nilbar Güreş, Raqs Media Collective’in eserlerinden seçmeler yer alıyor. Cao Fei Çin’in uluslararası alanda son dönemlerde yükselen yıldızı. Eserleri Shangai, Moskova, İstanbul ve Venedik Bienalleri’nde sergilendi. Nilbar Güreş, eserlerinde mizahi unsurlar kullanarak daha çok kadın kimliği üzerine çalışıyor. Raqs Media Collective ise Monica Narula, Jeebesh Bagchi ve Shuddhabrata Sengupta’dan oluşan bir üçlü.

Haberin Devamı

Daha önce “Çiftdüşün Çiftgörü” sergisinde de eserlerini gördüğümüz Raqs sadece çağdaş sanatla uğraşmıyor bilgisayar programcıları, yazar, küratör ve tiyatro yönetmenleriyle işbirliği yaparak filmler de üretiyor. Ayrıca kitap editörlüğü ve sergi küratörlüğü de çalıştığı alanlardan.

ZAMAN DEĞİŞMELİ (Mİ)
17 Mart’a kadar görebilirsiniz

Sergide zaman ölçü birimi olarak değil, kişilerin kendilerini anlamalarının bir yolu olarak değerlendiriliyor. Alistair Hicks’le yaptığım görüşmede üç sanatçının da sınırlı zaman algısından kurtulmak içi alternatifler aradıklarını belirtti. Ayrıca üç sanatçının en büyük düşmanının da zaman olduğunun altını çizdi: Cao Fei, gerçek ve sanalın birbirine karıştığı günümüz dünyasında bize zaman üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmamız gerektiğini belirtiyor, Nilbar Güreş zamanı icat eden erkeklerle mücadele ediyor, Raqs ise hafızayla işbirliği içinde zamanı özgürlüğe kavuşturmaya çabalıyor. Bu bilgiler ışığında sergiyi gezince eserler arasındaki bütünlüğün daha anlaşılır olduklarını söyleyebilirim. Sergide en dikkat çeken eser bence Raqs’ın “Escapement” isimli eseri. 27 saatten oluşan eser 24 merkez ve 3 hayali şehrin saat dilimlerini duygularla gösteriyor.

Haberin Devamı

Her iki sergiyi de 17 Mart’a kadar ziyaret edebilirsiniz. Pera Müzesi’nin her cuma 22.00’ye kadar açık olduğunu ve 18.00’den sonra da ücretsiz olduğunu hatırlatırım.

İkinci kez BASE

Türkiye’nin her tarafından yeni mezun sanatçı adaylarına görünürlük sağlamak, sanatseverlerle buluşturmak için yola çıkan BASE ikinci kez düzenleniyor.

20-23 Aralık tarihleri arasında Galata Rum Okulu’nda yer alacak etkinlikte 20 şehirde 30 üniversiteden 94 genç sanatçı adayının resim, seramik, video, heykel, yerleştirme, fotoğraf, baskı, cam ve grafik tasarım gibi pek çok sanat dalından 105 yapıtı sergilenecek. Bununla beraber geçen sene olduğu gibi paneller de yer alacak. Panelistler arasında bu yıl Ayşe Erkmen, Erdağ Aksel, Tony Ventura, Marcus Graf’nı da aralarında olduğu kültür-sanat dünyasından 70’ten fazla isim yer alacak.