Hafıza 15 Temmuz müzesi, bu topraklarda yaşayan herkesin ara ara gezip görmesi, içinde vakit geçirmesi, böylelikle yaşananları unutmamasına vesile olabilecek bir müze
Geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda Şaban Teoman Duralı Hocamız şunları söylüyor: “Kişiler gibi milletlerin de yatkınlıkları vardır. Özet olarak söyleyeyim. Bizim felsefeye yatkınlığımız yok. Üç aşağı beş yukarı, sıfıra elde var sıfır.”
Son derece çarpıcı, dikkat edilmesi gereken cümleler. Bizim milletimizin baskın özelliklerinden biri de çabuk unutmasıdır. Bu Teoman Hoca’nın değil benim şahsi fikrim. Karışıklık olmasın.
15 Temmuz 2016 tarihinde sadece bu toprakların değil tüm dünyanın en büyük terör saldırısı gerçekleşti. 250’den fazla insanımız bu toprakları yeniden vatan kılmak, esarete, hain terör örgütüne boyun eğmemek için hayatlarını feda etti. Allah hepsinden razı olsun, mekânları cennet olsun.
Bu yaşananları unutmamak için, hain darbe girşiminin üçüncü yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış etkinliğine katıldığı bir müze kapılarını açtı. Bu topraklarda yaşayan herkesin ara ara gezip görmesi, içinde vakit geçirmesi, böylelikle o gece yaşananları unutmamasına vesile olabilecek bir müze: Hafıza 15 Temmuz.
Avrupa yakasından Anadolu yakasına 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçerken hemen köprü çıkışında Şehitler Makamı’nın yanına yapılan müze sizi o güne adeta ışınlıyor. Müzede sergilenen bazı eşyalar şunlar:
Tuğgeneral Semih Terzi’yi vurarak darbenin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir’in beresi ve kaması ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın televizyonda millete çağrı yaptığı Hande Fırat’a ait cep telefonu, gazi Bilal Özyıldırım’a ait kurşun isabet etmiş motosiklet kaskı, gazi Abdullah Çay’a ait kurşun isabet etmiş anahtar, şehit Necmi Bahadır’a ait kurşun isabet etmiş cüzdan ve fotoğraf, gazi İdris Akdoğan’a ait kurşun isabet etmiş telefon, darbecilerin kullandığı tankların ezdiği otomobil, zarar gören motosiklet, şehitlerin ayakkabıları, darbe teşebbüsünde kullanılan mühimmatlar.
O girişimlere karşı bir panzehir
Darbeler Çağı köşesinde, 1950-2016 yılları arasına dünya genelinde toplamda 531 darbe girişimi, ki bunlardan 210
tanesi amacına ulaşmış, yapıldığı ve bunlara dair bilgiler yer alıyor. Ayrıca Türkiye’de 1960-2016 yılları arasındaki darbe ve darbe girişimlerine de yer veriliyor.
Müze sadece darbelere değil sömürgeciliğe karşı mücadele eden Mustafa Kemal Atatürk, 2. Abdülhamid Han, Aliya İzzetbegoviç, Mahatma Gandhi ve Simor Bolivar gibi liderlere de yer veriyor.
Bu müze bize tekrar 15 Temmuzların, 28 Şubatların, 27 Nisanların, 12 Eylüllerin yaşanmamasını sağlamak için hafızamızı diri tutmaya yarayacak bir enstrüman. Bu tarz girişimlere karşı bir panzehir olacaktır. Aliya İzzetbegoviç’in şu sözlerini unutmamak gerek: “Savaşta büyük zulme uğradınız, zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz, ne yaparsanız yapın
ama soykırımı unutmayın çünkü unutulan soykırım tekrarlanır.
Aynı şekilde biz darbeleri unutursak, bizden sonraki kuşaklar unutursa bu darbeler tekrarlanabilir. O yüzden bu müze son derece önemli.”