Hem çeviri kalitesi hem de dünyaca ünlü yazarlardan, düşünürlerden kitabı tahlil eden, kitabı daha iyi anlamaya yardımcı olan önsözler ve sonsözlerle klasiklere yeni bir soluk getiren yayın çizgisi son derece dikkate değer.
Edebiyata, kitap okumaya meraklı gençlere her daim okumaya klasiklerden başlamaları gerektiğini salık veririm. Klasikler sadece okuma alışkanlığı kazandırmaz rafine bir edebiyat zevki de aşılar. Ayrıca klasikler olarak tanımladığımız bu kitapların büyük çoğunluğu aradan yıllar geçtikten sonra tekrar okunduğunda bambaşka bir hissiyatla insanın kendi gelişimine ışık tutabiliyor. Klasikleri okurken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var çünkü birçok yayınevi klasikleri yayımlıyor. En önemli husus çeviri kalitesi. Çeviri kalitesini belirleyen en önemli nokta ise çevirmenin kitabı orijinal dilinden çevirmiş olması.
İletişim Yayınları’nın yıllar önce başladığı klasikler serisi, bu alana yeni bir soluk getirdiği için bence son derece dikkate değer. Hem çeviri kalitesi hem de dünyaca ünlü yazarlardan, düşünürlerden kitabı tahlil eden, kitabı daha iyi anlamaya yardımcı olan önsözler ve sonsözlerle gerçekten başarılı bir seri oluşturdular. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ise Hasan Âli Yücel Klasikleri serisinden hem çeviri kalitesi yüksek hem de fiyatları makul kitaplar neşrediyor. Ayrıca kitapların hem karton kapaklı hem ciltli iki farklı versiyonunu satışa sunuyorlar.
Farklı bir tasarım
1980’lerin başında başladığı yayın çizgisine sadık kalarak yaklaşık 40 yıldır Türk kültür-sanat hayatına eşsiz eserler kazandıran Can Yayınları da çevirileriyle son derece önemli eserleri Türkçeye kazandırdı. Can Yayınları şimdiye kadar yayımladığı 20 klasik eseri bu kez farklı bir tasarımla okurlara sundu. Yıllardır yaptığı kapak tasarımlarıyla dikkatleri çeken Utku Lomlu imzasını taşıyan bu kitaplarda çağdaş Türk fotoğrafçılarının eserlerine yer veriliyor. Klasik metinlerin bugün de yaşadığını ve günümüz sanatçılarına esin kaynağı olabileceğini gösterdiği iddiasıyla yapılan bu dizinin kapakları ayrıca birer sanat eseri olarak satışa çıkartılabilecek kalitede. Ben bu seri için kütüphanemde özel bir raf ayırdım. Daha önceden bu kitaplara sahipseniz bile sadece kapak tasarımları için yeniden almayı düşünebilirsiniz.
İstanbul’un tarihi
Medeniyetlere ev sahipliği yapmış, imparatorluklara başkent olmuş İstanbul’un tarihine dair çokça kitap var. Ama benim için İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Coşkun Yılmaz editörlüğünde hazırlanan “Büyük İstanbul Tarihi” ki 10 ciltlik ansiklopedik boyda ve İstanbul Kültür AŞ ve İSAM tarafından neşredilmiş, özel bir yere sahip. Ayrıca Reşad Ekrem Koçu’nun tek başına çabasıyla, fasiküller halinde yayımlanan “İstanbul Ansiklopedisi” şehrin sözlü kültürüne, efsanelerine, çeşmelerine, kütüphanelerine yer veren muazzam bir eserdir. Lakin bu eser maalesef yarım kalmıştır. G harfine kadar 11 cilt olarak yayımlanan eserin devamı ve arşiv malzemeleri SALT ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle çevrimiçi özel bir yazılımla paylaşılacak. 3 yıl sürmesi planlanan çalışmada Kadir Has Üniversitesi’nin devraldığı 20 bin materyalle ansiklopedinin maddelerini ilk halleriyle birlikte araştırmacıların ve meraklılarının dikkatine sunulacak. Her iki kurum da böyle önemli bir projeye giriştikleri için tebriği hak ediyor.