İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı’nca ihdas edilen İstanbul Resimleri Müzesi vakfın başkanı Mehmet Çebi tarafından yıllardır toplanmış eserlerden oluşuyor
Geçtiğimiz haftalarda bu köşede Üsküdar Belediyesi tarafından hizmete sunulan Nev Mekan Sahil isimli kafe-kütüphaneden bahsetmiştim. O yazıda mekanın 24 saat açık olmamasının büyük bir eksiklik olduğuna değindikten sonra Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’le görüşme fırsatım oldu. Artık 24 saat açık. Bugün de resmi açılışı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Nev Mekan Sahil için İstanbul’da Anadolu yakasının ilk Millet Kıraathanesi diyebiliriz. Bu tarz mekanlar özellikle gençler için büyük fırsatlar sunuyor. Sabaha kadar kitap okuyabileceğiniz, çay, kahve, çorba gibi basit ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz konforlu bir mekan. Böylelikle gençler kötü alışkanlıklardan ve ekrana bağımlı bir hayattan biraz daha uzak durarak gerçek bir okuma kültürü edinebilecekler. Keşke benim de ilk gençlik yıllarımda imkanlar bu kadar iyi olsaydı. Bugün Nev Mekan Sahil’in açılışıyla birlikte Üsküdar’da yapılan yeni kurumların ve komplekslerin de töreni var. Bunlardan bir tanesi bence diğerlerinden çok daha dikkate değer: İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı’nca ihdas edilen İstanbul Resimleri Müzesi.
3 bine yakın eser var
Üsküdar Belediye binasında yer alan müze, vakfın başkanı Mehmet Çebi tarafından yıllardır toplanmış eserlerden oluşuyor. Şu an sergilenen koleksiyonun sadece bir kısmı. Yaklaşık 150 eser sergileniyor. Koleksiyonun tamamında ise 3 bine yakın eser var. Oryantalist ressamlardan, günümüz ressamlarına İstanbul’un çeşitli dönemlerine ait eserler şehrin güzelliğini gözler önüne seriyor. Müze pazartesileri hariç 10.00-17.00 arası açık olacak. Mehmet Çebi yıllardır hat sanatı ve o alanda yapıtığı koleksiyonla daha çok bilinen bir sanat âşığı. Hat sanatının gelişmesi, geleneğine bağlı kalarak günümüzün görsel algısına hitap eden eserlerin ortaya çıkması için büyük çaba sarf ettiğini bizzat biliyorum. Bunu kendine dert etmesi, bu alanda çaba göstermesi bile başlı başına takdire şayanken bir de koleksiyonunda yer alan eserleri İstanbullularla paylaşması ise ayrıca teşekkür edilmesi gereken bir durum.
Mehmet Çebi iki yıl önce gene böyle bir kış günü Süleymaniye’de yer alan Hilye-i Şerif Müzesi’ni açarken de aynı paylaşımcı ruhun, aynı dert edinmişliğin motivasyonu vardı. Bakalım Mehmet Çebi’nin bir sonraki projesi ne olacak?
Troya Hazineleri
Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın katılımıyla “Troya Hazineleri” belgeselinin galası yapıldı. “Her eser yerinde güzel” mottosunu taşıyan belgesel Troya’da yer alan eserlerin yurtdışına kaçırılış hikayesini canlandırmalarla anlatıyor. Aynı zamanda bir hukukçu olan Bülent Turan’ın belgeselde de belirttiği üzere yurtdışından bir eserin iadesini talep ettiğinizde ilk karşılaşılan sorulardan biri eserin nerede sergileneceği oluyor. Nihal Ağırbaş’ın yönetmenliğini yaptığı belgesel önce festivallerde gösterilecek, kaybolan, çalınan tarihmizi anlayabilmek için mutlaka izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.