Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Daha yaşanır bir İstanbul için Kültür Çalıştayı’ndan çıkan önerilerin bir kısmını sunuyorum.

11-12 Mayıs tarihlerinde 3. Kültür Şurası’nın mütemmim cüzü olarak da okunabilecek İstanbul Kültür Çalıştayı yapılmıştı. Bu çalıştayın sonuç raporları geçtiğimiz günlerde hem matbu hem de e-kitap olarak yayımlandı. Arzu edenler kitaba istanbulkulturturizm.gov.tr adresinden ulaşabilir.

İstanbul’un kültür ve sanat alanında şehrin korunması, geliştirilmesi, bunlar yapılırken hafızasının da korunması maksadıyla ilim dünyasından, sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinden, sanat evrelerinden, siyaset evrelerinden son derece önemli isimler bir araya gelip 2 gün boyunca fikirlerini paylaştılar. İstanbul hakkında söyleyecek sözü olan hemen herkesin yer aldığı çalıştayda, her kesimden katılımcının olmasının getirdiği çeşitlilik ve farklılık olaylara çok boyutlu yaklaşmayı sağlıyor.

Haberin Devamı

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un da belirttiği gibi “Sadece şehri korumak değil, şehrin hafızasını korumak ve geliştirmek”le İstanbul’a layık olunabilir. Türkiye’nin kültür ve sanat başkenti olan İstanbul, dünyada da kültür ve sanat söz konusu olduğunda akla gelen ilk şehirlerden biri olabilir. Yeter ki, bu hedeflensin ve uzun vadeli planlar yapılıp hayata geçebilsin.

3. kez yapılan Milli Kültür Şurası ve İstanbul Kültür Çalıştayı sayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüyeceği yol ana hatlarıyla belli oldu. Oluşturulacak Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu’nun vereceği kararların da şura ve çalıştaydan çok farklı olmayacağını tahmin etmek zor değil. Bu durumda yapılacak olan iyi bir planlamayla alınan kararları istikrarlı bir şekilde hayata geçirmek olmalı.

Çalıştay neticesinde ortaya çıkan önerilerden bir kısmını aşağıda dikkatinize sunuyorum. Bunlar gerçekleşirse çok daha yaşanır bir şehre sahip olacağımız su götürmez bir gerçek:

- Planlama mantığı olarak mekanikten ziyade sosyolojik planlama yapılmalıdır.
- İstanbul “Kültür ve Sanat Konseyi” kurulmalıdır.

- İstanbul’un çocuk ve gençlik stratejisi olmalıdır.

Haberin Devamı

- Rami’de yapılması planlanan kütüphane yapılmadan on büyük dünya şehrindeki kütüphaneler görülmeli ve gereken ne ise göz önünde bulundurulmalıdır.

- Dünyadaki en iyi örnekler incelenerek İstanbul’daki kültür ve sanat çalışmalarında koordinasyon sağlanmalıdır.

- İstanbul’un kültürel belleğinin önemli unsurlarından olan müzeler korunma, yaşatılma ve sergilenmesiyle güncel sanata yapılan yatırımlar dengeli bir şekilde yürütülmelidir.

- Sanal ortamda olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi haritalarında tarihî eserler belirtilmeli, ziyaret rotaları çizerken tarihî yapılara yönlendirme yapılmalıdır.

- Yaya dostu, herkes için erişilebilir ve toplu taşımanın öncelendiği bir İstanbul hedeflenmelidir.

- Yeni inşa edilecek kütüphane ve kültür merkezleri bünyesinde, bütün yaş gruplarına çalışma ve sosyalleşme imkanı sağlayacak mekanlar tanzim edilmelidir.

- İstanbul’da Doğu Roma ve Osmanlı medeniyetlerini yansıtacak birer müze yapılmalıdır.

- Yeni müze projeleri ve müze ihalelerinde mutlaka müzecilik alanında uzman ve müzecilik eğitimi almış kişilere danışılmalıdır.

Haberin Devamı

- Bir medeniyet şehri olarak İstanbul’un kültürel diplomasi faaliyetleri için kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer önde gelen aktörler arasında eşgüdüm sağlanmalı ve iş birliği artırılmalıdır.

- İstanbul’a uluslararası düzeyde standartları yüksek sergi salonları ve günün algısına hitap edebilecek nitelikte modern tasarımlı müzeler kazandırılmalıdır.