Bağlarbaşı’ndaki Nevmekan Sahil sergi salonu, kütüphanesi ve kafesiyle İstanbul’un en güzel manzalarından birine sahip. Yaklaşık 100 bin kitaptan oluşan merkez gece 12’ye kadar açık.
Üsküdar yeni bir kültür merkezine kavuştu: Nevmekan Sahil. Daha önce Bağlarbaşı’nda Nevmekan adıyla açılan kütüphane-kafe işlevi gören tesisi büyük beğeni toplamıştı. Aynı işleve sahip yeni kültür merkezi İstanbul’un en güzel manzalarından birine sahip bir lokasyonda açıldı. Yaklaşık 100 bin kitaptan oluşan merkez her sabah 8’den gece 12’ye kadar açık. Özellikle ders çalışmak isteyen öğrenciler için son derece cazip. Mekanın içinde ayrıca bir sergi salonu da var. Geçtiğimiz günlerde açılan “İpek Yolu” isimli sergide ebru geleneğini günümüze taşıyan sadece ustalarından, hocalarından gördükleriyle yetinmeyip kendi tekniğini geliştiren Hikmet Barutçugil’in ebrularıyla, Çinli hattat Haji Noor Deen’in kaligrafisi birleşiyor ve ortaya eşine az rastlanır güzellikte çağdaş sanat eserleri çıkıyor.
Sarnıçtaki sergide yer alan eserler.
İki kadim geleneğin birleşmesi
Haji Noor Deen klasik Çin kaligrafisinin Arap harfleriyle yazıyor. Bu yönüyle eşsiz. Daha önce Katar’ın başkenti Doha’da yer alan Katar Sanat Merkezi’nde bir sergisini gezme fırsatını bulduğum Haji Noor Deen hat sanatında her daim yeniliğe ve farklılığa yer olduğunu başarılı bir şekilde gösteriyor. Ayrıca iki kadim geleneği birleştirmesi de son derece önemli. 31 Ekim’e kadar açık olan sergiyi gezmenizi mutlaka tavsiye ederim. Sergiden sonra Nevmekan’ın kütüphanesinden kitabınızı alıp çayınızı, kahvenizi yudumlarken rahatlıkla okuyabilirsiniz. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul’un en önemli semtlerinden ama kültür-sanat alanında kendisine yakışan tesislerden uzak kalan Üsküdar’ı layık olduğu seviyeye yaklaştırmasıyla tebriği ve takdiri hak ediyor. Lakin Nevmekan Sahil’le alakalı küçük bazı önerilerim var gece 12’ye kadar açık olan mekan 24 saat açık olursa İstanbul’un en popüler mekanlarından biri haline rahatlıkla gelebilir. Ayrıca kütüphanedeki kitapların neredeyse tamamı Türkçe. İngilizce ve Arapça kitaplar da temin edilirse çok daha faydalı olacaktır. Özellikle Arapça kitapların ilçede yaşayan Suriyeli kardeşlerimizle bütünleşmeye yardımcı olacağına kaanatim tam.
Sarnıcın suları ayna görevi görüyor
İstanbul’un en eski yerleşim mekanlarından olan Sultanahmet’te restorasyonu bu yıl içinde biten 1600 yıllık bir sarnıç var: Şerefiye Sarnıcı. Bu sarnıç İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür AŞ tarafından sergi salonu olarak kullanılıyor. Yaşayan en önemli sanatçılarımızdan Süleyman Saim Tekcan’ın “Atlar, Hatlar ve Süleymannâme” isimli sergisine evsahipliği yapıyor. Sanatçı atı, heykel ve gravür formlarıyla birleştiriyor. Sarnıcın suları ayna görevi görüyor ve eserler çoğalıyor, heykellerin gölgeleri 1600 yıllık sarnıcın duvarlarına düşüyor.
“Kendi kalarak”, grafik sanatlarında dünya çapında bir isim olan ve kurduğu müzeyle (İMOGA) Türkiye’de eşsiz bir müzecilik anlayışı gösteren Süleyman Saim Tekcan’ın sergisi 7 Ocak’a kadar açık. Serginin küratörü M. Lütfi Şen. Ücretsiz ziyaret edilebilinen sergiyi herkese tavsiye ederim. Ayrıca bu muazzam mekanı çağdaş sanata ayıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi üst yönetimine de şükranlarımı sunarım. İstanbulumuzun çağdaş sanata adanmış daha fazla mekana sahip olmasını dilerim.