Durgun geçen yazdan sonra sanat dünyasında eylül ayının hazırlıkları son hızla devam ediyor.
Bu yıl 4. kez İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenecek olan Tasarım Bienali’nin teması Okullar Okulu. Hiç şüphesiz bienal eylül ayındaki etkinliklerin lokomotifi olacak. Jan Boelen küratörlüğündeki bienal 22 Eylül-4 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bienal, tasarımı bir öğrenme biçimi olarak farklı açılardan ele alacak.
İstanbul Bienali gibi İstanbul Tasarım Bienali de ücretsiz olarak gerçekleşecek. 4. İstanbul Tasarım Bienali’ne evsahipliği yapacak mekanlar Akbank Sanat, Yapı Kredi Kültür Sanat, Pera Müzesi, Arter, SALT Galata ve Studio-X Istanbul. Tasarım Bienali’nde 100’e yakın katılımcı yer alacak. Bu katılımcılar küratörün açık çağrısı neticesinde 41 ülkeden 700’den fazla başvurunun arasından seçildi. Bir sanat disiplini olarak hızla yükselişini sürdüren tasarım alanının dünyadaki en önemli bienali olma yolunda hızla ilerliyor.
Salt Beyoğlu ise “Evrenin Titreşen Işıkları” başlıklı sergiye evsahipliği yapacak. Sergide Anna Boghiguian, Rana Hamadeh, Navine G. Khan-Dossos ve Merve Ünsal’ın eserleri yer alacak. Eindhoven’da yer alan modern ve çağdaş sanatlar müzesi Van Abbemuseum’un başküratörü Annie Fletcher tarafından programlanan sergi, insanın dünyayı algılamasındaki dönüşüme işaret ediyor. Sadece geçmiş dönemdeki dönüşümler değil, gelecekte de bizi nasıl ve hangi dönüşümlerin beklediğine dair ipuçları yer alıyor.
Yılın belki de en çok konuşulacak sergisine Dirimart Dolapdere ev sahipliği yapacak. Fahrelnissa Zeid’in özel koleksiyonlardan ve 2017’de Tate Modern ve Deutsche Bank KunstHalle’de gerçekleştirilen retrospektif sergilerinden derlenen eserlerini bir araya getiriyor. Sergide, sanatçının daha çok 1940-1980 yılları arasına yayılan, minyatür kurgusunu çağrıştıran figüratif kompozisyonlarıyla erken dönemine; vitray yüzeylerini anımsatan geometrik ve lirik soyutlamacı çalışmalarıyla olgunluk dönemine ve portreye yoğunlaşarak psikolojik anlatıyı ön plana çıkardığı geç dönemine ait eserlere yer verilecek. 18 Eylül-4 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilebilecek serginin daha anlaşılabilir olması için sanatçının hayatını anlatan, Adila Laïdi-Hanieh’in kaleme aldığı “Fahrelnissa Zeid: Painter of Inner Worlds” adlı biyografinin de Türkçe baskısı RES Yayınları tarafından yapılacak.
Bu yıl 55. kez düzenlenecek Antalya Uluslararası Film Festivali’nin afişi tam da festivale yakışır nitelikte olmuş. Ahmet Güneştekin’in “Adem ve Havva” serisinden bir resmin kullanıldığı afiş bir başlangıç. İlerleyen yıllarda her yıl başka bir sanatçının eserinin kullanılacak olmasının sanatın yaygınlaşması için güzel bir vesile olacağını düşünüyorum.
1-9 Eylül tarihleri arasında İstanbul dördüncü kez Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı’na evsahipliği yapıyor. Bu fuar yayıncılık sektörümüz için son derece önemli ve kritik bir işi üstleniyor. 16 ülkeden 200’e yakın yayınevinin katılacağı fuarın temel amacı doğrudan kitap satışıyla birlikte İstanbul’u telif hakları satışıyla alakalı bir merkez haline getirmek. Ülkemizde yaşayan Suriyeli ve Iraklı mültecileri göz önüne aldığımızda Türkiye, Arap coğrafyasında yayıncılık anlamında son derece önemli bir merkez olabilir. Televizyon dizilerimizin son derece yüksek reytinglerle izlendiği ülkelerde edebiyatımıza büyük bir ilgi olmaması için hiçbir engel yok. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Türk Edebiyatını Destekleme Ajansı”nın (TEDA) da bu alanda son derece önemli katkılarının olması büyük bir avantaj.