Bornova, Halkapınar, Kadifekale, Kocakapı, Narlıdere ve diğer şehitlikler geçmişin sessiz tanığı olarak bulundukları yerlerden bizlere tarih dersi veriyor. Yurt savunması için evinden, sevdiklerinden ayrılıp bir daha geri dönemeyen şehitlerimiz gibi ölümü göze alıp cepheden cepheye koşmuş gazilerimiz de unutulmadı. Aziz hatıraları, adları cadde, sokak, bulvar ve okullara verilerek yaşatılıyor. İzmir Belediye Başkanı Behçet Uz ve arkadaşları döneminde gaziler adına inşa edilen anıt bugün 83 yaşında. Amaçları savaşın acımasızlığına ve yokluğuna direnip, bizlere bağımsızlığımızı armağan eden gazilerimizin kahramanlıklarını gelecek kuşaklara anımsatacak bir iz bırakmaktı. Bu izlerden biri günümüzde Etiler Mahallesi 1282 sokak girişinde bulunuyor. 1148 numaralı “Gaziler Anıtı” gözlerden ırak olduğu için unutulup kaderine terk edildi, üstelik günümüzde hayatta olan gazilerimizde kendilerine armağan edilen anıttan haberdar değiller. Yerel yönetimlerce milli bayramlarda şehitlikleri ziyaret etme geleneğinin bazı ilçelerde devam ettirilmediğini üzülerek görüyorum, oysa eski yıllarda şehitlikler özel günlerde ziyaret edilir, çevresi çiçek bahçesine dönüştürülürdü. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun üzerinden 96 yıl geçti, 9 Eylül sabahı Basmane Karakolu önünde toplanan İzmirlilerin, ellerinde ay yıldızlı bayraklarıyla Anafartalar Caddesi’nde eski bir geleneği yaşatmaları görülmeye değerdi.
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi bu yıl hafızalarımızı tazeleyecek bir sergiye daha imzasını attı. “Kurtuluş Destanının son 15 günü, 26 Ağustos’tan 9 Eylül’e” İzmir’in vazgeçilmez tarihi 9 Eylül 1922, yeni ve farklı bir sergi konseptiyle İzmirlilerin hafızalarını tazeliyor. Türk ordusunun İzmir’e yürüyüşünün kimi askeri krokileri, bu yıl serginin ana objeleri. Sergiyi ziyaret edecek yurttaşlar, bu son on beş günlük savaş ve kurtuluş süreciyle ilgili bilgilenecek. Sergide ayrıca, 9 Eylül 1922 tarihinde İzmirli kadınların gizlice diktikleri iki şanlı bayrağımız ile çeşitli mücadele objeleri bulunuyor. Sergide yine iki farklı alanda, “Mustafa Kemal Paşa Kocatepe’de”, “Hükümet Konağı’nda Türk Bayrağı ve Kırımlı Yüzbaşı İbrahim Bey ile Maçkalı Zülüfoğulları Bahriye Hanım’ın oğlu Yüzbaşı Şerafettin” köşeleri yer alıyor. Fotoğrafını gördüğünüz Halkapınar Şehitliği’nin açılışı dışında, Gazi Mustafa Kemal’in Basmane Gar’da karşılanmasını gösteren kareler, TBMM’nin kırmızı şeritli istiklal madalyasıyla ödüllendirdiği madalya beratında Reisi Cumhur Gazi Mustafa Kemal’in imzası bulunan Kuvayı Milliye kahramanı Dursun Reis’e ait özel eşyalar sergileniyor.
Apikam Müdürü Ayşe Üngör, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Hasan Tahsin Kocabaş ve sergiye emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 9 Eylül’ler kurtuluş savaşı destanını yazan atalarımızın hatıralarına sahip çıkma günüdür. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve sevgiyle anıyorum. 9 Eylül Zafer Bayramı’nız kutlu olsun, iyi pazarlar...