Biz İzmirliler Şair Eşref‘i bir bulvar adı olarak biliriz. Kaymakamdır kendisi. İzmir’e yaptığı hizmetler, tarihe maletmiştir onu.
Eşref bey Egenin şirin ilçelerinden birinde kaymakamlık yaparken, eşkiya baskısından bunalır. İstanbul’a birbiri ardına telgraf çekmektedir.
“Eşkiya kasabayı bastı tez elden asayişin sağlanması için yardım.”
Gelen cevap devamlı aynıdır;
“İdare-i maslahat ediniz.”(hal yolunu kendiniz bulun ya da idare edin)
En sonunda eşkıya kaymakamlığı basar. Bir fırsatını bulan Eşref bey, durumu sadrazama bildirir. Telgrafa gelen cevap aynıdır;
“İdarei maslahat ediniz.”
Eşref bey telgrafı devlet terbiyesi ile cevaplandırır;
“Aman efendim idare elden gitti, maslahat ise elimizde kaldı.”
H H H
Son 10 yıda İzmir’in Türkiye’deki kamu yatırımlarından aldığı pay yüzde 50 oranında geriledi. Türkiye ihracatındaki payı düşme eğiliminde. İşsizlik oranı, ülke ortalamasının üzerinde seyretmekte ve göçlerle birlikte artıyor. Sağlıklı kentleşme, toplum sağlığı gibi konularda verilen hizmetler, ihtiyacı karşılayamaz durumda. Sağlık kurumlarının merkezde toplanması, hizmet talebine cevap verme zorluğu yaratıyor.
Mesleki eğitim programları, yerel ekonominin ihtiyacını karşılayamaz durumda. Türkiye’deki en yaşlı nüfusa sahip illerden biri. Yaşlı nüfusa yönelik sosyal hizmet ve bakım kurumları yeterli değil. Engellilere yönelik eğitim kurumlarının da sayısı yetersiz.
Nitelikli işgücü başka şehirlere göç etmekte. Kırsal kesimde geçim kaynakları yetersiz. Yüksek işsizlik oranı var. Şehrin çok sektörlü yapısı, ekonomideki gücün dağılmasına ve uzmanlaşma eksikliğine neden olmakta. Tarım arazileri küçük ve çok parçalı. Tarımda ortalama işletme büyüklüğü ülke ortalamasının altında. Tarım sanayi entegrasyonu yeterli değil. Turizm hizmetlerinde işgücü verimliliği istenen düzeyde değil.
Otel ve lokanta hizmetlerinin girdisi, çalışan sayısının giderini karşılamıyor. Turizm olanaklarının tanıtımında yetersizlik söz konusu. Turizm destek ve teşvik talebinde Antalya ve Güney Ege’den geride.
Hatta neredeyse yok. Deniz kirliliği sorunu sürüyor. Körfez’deki iyileşme sürecini olumsuz etkileyen bazı kirlilik girdileri devam ediyor. Atık yönetimi yetersiz. Hava kirliliği, çevre yönetim sistemlerinin kullanım oranı düşük.
Kültür ve sanat etkinliklerinde eşgüdüm yok. Etkinlikler için gereken altyapı yetersiz. İzmir Limanı artan talebi karşılayacak altyapı ve kapasiteye sahip değil. Kara trafiği ve otopark sorunu İzmir’de ulaşımın zayıf yönleri.
Kaynak; İzmir Kalkınma Ajansı... Şair Eşref’in Osmanlı Kaymakamı olduğu dönemden bugüne değişen bir şey yok gibi.
İzmir; en az 5000 yıllık bir tarihe sahip. Iliada ve Odyssea’nın yazarı Homeros bu toprakların çocuğu. İncil’de sözü edilen “Yedi Kilise”den üçü burada. Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Artemis Tapınağı da. Parşömen kağıdının Bergama’da keşfedildiği belgeli. Dünya tarihinin 50 kürekli ve 500 yolcu taşıyan tekneleri ilk Foça sahillerde inşa edilmiş.
Aynı sahilin çocukları kaynaklarda, İtalya’da “Velia”, İspanya’da “Ampurias” ve Fransa’da “Marsilya” kolonilerinin kurucuları olarak geçiyor. Tanrıça Athena adına inşa edilen ilk tapınak İzmir’de inşa edilmiş. Filozof ve şair Xenophanes İ.Ö. 6. yy’da Kolofon’da, Filozof Heraklit (İ.Ö 540-480) Efes’te, Filozof Anaxagoras (500-428 B.C) Clazomenae’de (bugünkü Urla), eski çağın ünlü hekimi Galen (131-210.İ.S.) Bergama’da yaşamış.
Meryemana için yapılan ilk kilise Efes’te. İncil’in dört yazarından biri olan St. John‘un Selçuk’ta gömülü. Mısır Kraliçesi Kleopatra 188 yılının kışını Antonious ile birlikte Efes’te geçirmiş. Fransız yazar ve şairlerden Lamartine, Chateubriand, Theophile Gautier ve Gustave Flaubert‘in bile yolu İzmir’den geçmiş.