Hamilelik döneminde sağlıklı bir tatil için nelere dikkat etmeli? Hamileler tatilde kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını korumak için ne yiyip içmeliler? Rahat bir seyahat için uzmanlardan öneriler...
Hormonal değişimlerinden ötürü duygusal açıdan iyice hassaslaşan ve “Stresten uzak yaşayın” diye sürekli uyarılan hamilelerin, günlük yaşamlarının veya işlerinin stresinden kurtulmaları için iyi bir kaçış yolu güzel bir
yaz tatili. Peki ama sıcakların etkisini gitgide daha da çok hissettirdiği bugünlerde hamileler tatile çıktıklarında nelere dikkat etmeli? Seyahatlerinde faydalanabilecekleri pratik öneriler neler? Kendileri ve bebekleri için faydalı olabilecek neleri yiyip içebilirler? Hamilelerin sağlıklı
bir tatil geçirmeleri için gerekli bilgileri uzmanlar verdi...
“Arabayla da uçakla da yolculuk yapabilirler”
Doç. Dr. Arda Lembet (Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı)
l Hamileliğin ilk döneminde aşırı bulantı, kusma şikayeti olanlar tatil planlarını gebeliğin üçüncü ayından sonraya kaydırırlarsa daha rahat bir tatil geçirirler. Onun dışında hamileler hareketsiz kalmamak koşuluyla araba yolculuğu da uçak yolculuğu da yapabilir.
l Hamilelikte pıhtılaşma riski arttığından özellikle de ileri dönem gebeler yolculuklarda
üç-dört saatte bir; yarım saat ara vererek kollarını, bacaklarını gerip gevşetmeli. Altı-yedi saati geçen uçak yolculuklarında birkaç saatte bir uçak içinde 10-15 dakika yürüyebilirler.
l Yolculuklarda fazla kafein kullanmaktan kaçınmalı, bol sıvı tüketmeli ve emniyet kemerini karnın üstünden değil, alt tarafından geçirerek takmalılar.
l Sıvı kaybına neden olduğu ve yüzdeki, göbekteki hamilelik lekelerini artırdığı için hamilelere güneş banyosunu tavsiye etmiyoruz. 12.00 ile 15.00 saatleri arasında güneş ışınlarına direkt maruz kalmamaları, gölgede ve şapkayla durmaları konusunda bilgilendiriyoruz.
l Yazın 30 faktör veya üzeri bir güneş koruyucuyu günde birkaç kez sürmeli, güneş kremlerinin su geçirmez olanlarını ve retinol, retinal palmitat gibi bebek için zararlı A vitamini türevlerini içermeyenlerini tercih etmeliler. Bronzlaştırıcı kremleri de önermiyoruz.
“Hamileler 16’ncı haftadan sonra sırtüstü yüzmemeliler”
l Yüzme hamilelere en çok tavsiye edilen sporlardan biri. İlk üç ayda her türlü kulaç serbest ve 20-30 dakika yüzebilirler. 16’ncı haftadan sonra sırtüstü yüzmelerini çok önermiyoruz. İleri gebelik haftalarında serbest stil veya kurbağalama tarzlarını tavsiye ediyoruz.
l Mümkünse havuz yerine denizi tercih etmeli, hamilelere özel, çok sıkmayan mayoları giymeli, ıslak mayoyla kalmamalılar. Bu sıcak havalarda enfeksiyon riskini artırdığı için günlük hijyenik pedleri kullanmamalılar.
l Gebeler plaja veya havuza giderken yanlarında kendilerine yardımcı olacak birileri olmalı. Jet-ski ve su kayağı gibi sporlar onlar için riskli. Kalabalık beach club’lar ve plajlar yerine sakin bir tatil daha faydalı olacaktır.
“Plajda tost, ayran ve meyveyi tercih etmeliler”
Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu (İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı)
l Yaz tatilinde hamilelerin en sık karşılaşabileceği risklerin başında besin zehirlenmeleri gelir. Bunun için ev dışında yedikleri öğünlerde özellikle kremalı, mayonezli ve karışık soslu yemeklere dikkat etsinler. Seyahatlerinde çabuk bozulan tavuk yerine kırmızı eti ve balığı seçmeliler. Güvenmedikleri yerlerde sebzeleri çiğ yemek yerine pişmiş şekilde tercih etsinler. Meyvelerin de çok iyi yıkanmış veya kabukları soyulmuş olanlarını tüketmeliler.
l Tatilde yemeklerin tuz ve yağ içeriği konusunda da ayrıca hassas olmalılar. Zeytin, peynir gibi gıdaların tuzsuz olanlarını tercih etmeli ve salatalık, domates gibi aperitif besinlere ilave tuz atmamalılar.
l Tatillerde hamilelerde de kilo alma eğilimi artar. Kilo hamilelerde doğumu güçleştirir, gebelik diyabetine ve tansiyonun yükselmesine sebep olur. Bu nedenle yemekleri küçük porsiyonlar şeklinde yemelerini, yağlı ve kızartılmış besinlerden uzak durmalarını öneriyoruz. Yağ içeriği yüksek besinler bir yandan kilo aldırırken diğer yandan da hamilelerde sık görülen mide bulantısını ve mide yanmasını tetiklemektedir.
“Hamur tatlıları yerine dondurma, az şekerli komposto”
l Hamilelerin şekerli ve tatlı besinlerden de uzak durmaları; eğer yiyeceklerse de hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları örneğin dondurmayı, az şekerli kompostoları ve meyveleri tercih etmeleri tatillerin korkulu rüyası ekstra kilolardan korunmalarını sağlayacaktır.
l Plajda tost, ayran ve meyveyi tercih etsinler. Açık büfelerde ise bir parça balık, bir parça kırmızı et, bir küçük dilim börek veya iki yemek kaşığı erişte, zeytinyağlı sebze çeşitlerinden üç-dört yemek kaşığı veya söğüş domates, salatalık ile bir kase cacık besleyici
bir öğün olacaktır.
l Sıcak havalara bağlı olarak gebelerin günde 8-12 bardak sıvı tüketmeleri gerekir.
Sıvı tüketiminde öncelikle su, soda ve ayranı tercih etmeleri önerilir.