Doç. Dr. İlker Yazıcı “Cilde yapılan işlemlerden sonra güneşten korunmak gerekir. Lazerle dövme silmeyi yazın kimseye tavsiye etmiyoruz” diyor. Dr. Burcu Y. Solak ise silme işleminin 3-20 seans sürdüğünü vurguluyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Galatasaray’ın 18 yaşındaki futbolcusu Berk Yıldız’ın dövmelerini görünce “Bu dövmeler ne ya? Niye böyle vücuduna zarar veriyorsun?” diye tepki gösterdi. Sonra Yıldız’ın dövmelerini sildireceği konusunda Başbakan’a söz verdiği haberleri çıktı. Ancak Yıldız, Twitter hesabından “Dövmelerimi sildirmeyi düşünmedim ve söylemedim. Ben böyle mutluyum” diye yazdı.
Peki, Yıldız karar verseydi dövmelerini nasıl sildirecekti? Bu işlem sağlık açısından riskli mi olacaktı? Dövme silme işlemi tıbbi ve uzmanlar tarafından yapılması gereken bir iş olmasına rağmen görüştüğüm uzmanların çoğu bu işlemi yapmadıklarını belirtti. Görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar ise yeni teknikler kullandıkları için özel bir riskten söz etmediler ama yaz mevsiminin bu iş için uygun olmadığı konusunda uyardılar.
“Dövmeyi tamamen silmek imkansız”
Doç. Dr. İlker Yazıcı (Florence Nightingale Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü)
l Lazerle istediğimiz derinlikte pigment birikimlerini parçalayabiliyor ve böylece deriye zarar vermeden dövmeyi silebiliyoruz.
l Lazerde dövmenin rengine uygun dalga boyu seçilmezse dövmeyi silmek isterken daha da koyulaştırabilirsiniz. Bu nedenle silme işlemi, renklere özel lazer başlıkları ve dalga boyları seçilerek çok ehil ellerce yapılmalı.
l Silme işleminde renge göre dövmeler soldurulabiliyor. Siyah dövmelerde işlem yapmak mavi
ve kırmızı renkli dövmelere göre daha kolay. Ama dövmeyi tamamen yok etmek teorik olarak imkansız. Solgun, ne olduğu belli olmayan bir iz, leke kalabiliyor.
l Lazerin dozu ve şiddeti yanlış uygulanırsa dövmenizi sildirmek istediğiniz bölgede yara açılabilir.
O yaralar mikrop kapabilir. Cildin yapılan her müdahalede iltihabi bir cevabı olur. Hastaların güneşten çok iyi korunmaları gerekir. Aksi takdirde hastanın cildinde koyu renk leke, iz kalabilir. Bundan dolayı lazerle dövme silme gibi deriye yaptığımız işlemleri kişinin bir aciliyeti yoksa yazın tavsiye etmiyoruz.
“Lazer ışınları deri yüzeyine zarar vermez”
Uzm. Dr. Burcu Yamangöktürk Solak
(Estethica Bakırköy Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı)
l Dövme silme işleminin başarısı ve hızı; kullanılan boyanın özelliklerine, boya miktarına, dövmenin yapılış tekniğine ve kişinin bağışıklık sistemine göre değişir. Genellikle
3-20 seansta ve seans aralıkları 6-8 hafta olacak şekilde dövmeler silinir.
l Dövmeleri yok etmek amacıyla kullanılan lazer ışınları deri yüzeyini zarar vermeden geçerek deri içindeki koyu renkli dövme pigmentine ulaşır. Dövme pigmenti lazer ışığını emerek ışıktaki enerjiyi ses ve ışığa dönüştürür. Böylece deride büyük parçalar halinde bulunan pigment açığa çıkan enerji ile çevre dokuya zarar vermeden küçük parçacıklara ayrışır.
l Vücudun bağışıklık sistemi küçük parçacıklara ayrışmış dövme boyasını daha kolay emer ve yok eder. Boyun gibi vücudun merkezindeki dövmeler,
el ve ayaklar gibi merkeze uzak noktalardaki dövmelere göre daha
hızlı silinir.
l İşlemin ağrısı, kişinin ağrı eşiğine göre farklılık gösterir.