Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Prof. Dr. Ufuk Toygar Memikoğlu “Ortodontik tedaviye başvuran yetişkin hasta sayısı katlanarak artıyor” derken, Dr. Tuğrul Ünal “Ortodontistlerin koltuğunda çocukların yerini artık hızla onlara özenen anne ve babaların aldığını” vurguluyor

Gazetedeki arkadaşlarım “Neden yetişkinlerde artık daha sık diş teli görüyoruz?” diye sordu. Bu soru benim de kafama takıldı. Ortodonti (alt ve üst çeneler ile diş çapraşıklıklarının düzeltilmesiyle uğraşan bir diş hekimliği branşı) tedavisi görmüş bir kişi olarak eskiyi hatırlıyorum da hep o zamanın çocukları olan bize takılmıştı o teller. Hiç sevmezdim onları. Şimdi çok memnunum o ayrı. Eskiden daha çok çocuklarda görülürdü, günümüzde büyükler de takıyor.
Uzmanlara sorduğumda onlar da doğruladı bu bilgiyi. “Artık medikal malzemelerin teknolojisi gelişti, tedavi süresi kısaldı, teller şeffaflaştı ve görünmez hale geldi” diyorlar. Tüm bunlara yetişkinlere uygun malzemeler ve yetişkinlerin tel kullanan çocuklarının dişlerinin çok düzgün olduğunu görmesi de eklenince ortodonti tedavisine erişkin başvurular iyice artmış.
Uzmanlara tedavi süresini, yeni teknikleri ve ortodonti tedavisi sonrası hastaların sosyal yaşamının nasıl
değiştiğini sorduk.

Haberin Devamı

“Ağzını kapatan hastalar tedaviden sonra doya doya kahkaha atıyor”

Prof. Dr. Ufuk Toygar Memikoğlu (Türk Ortodonti Derneği Başkanı)
l Çenesinde bir kapanış bozukluğu veya diş çapraşıklığı olan kişilere ortodonti tedavisi uygulanır. Bu tedaviye genellikle estetik kaygılarla başvurulur. Tedavi sonunda ise hem estetik bir diş görünümüne ve gülüşe kavuşurlar
hem de gelecekte sağlıklı dişleri olması için iyi bir yatırım yapmış olurlar.
l Çapraşık diş tedavi edildiğinde dişlerin bakımı daha iyi yapılabileceği için çürüme riski azalır, hasta yemekleri daha rahat çiğneyebileceği için mide daha az yorulur ve mideye bağlı sağlık sorunları riski düşer; diş eti, çene kemiği ve çene eklemi problemleriyle de hasta tedaviden sonra daha az karşılaşır.
l Ortodonti tedavisi aslında kişilerin sosyal hayatını da oldukça olumlu etkiliyor. Tedaviye başlamadan önce ağzını kapatarak konuşan, rahatça gülemeyen hastaların tedavi sonrasında doya doya kahkaha atmaya başladıklarını görüyoruz. Tedavi sonrasında hastaların özgüvenleri de ciddi şekilde artıyor.
“Ücretler tedavi için turist getirecek kadar uygun”
l Ortodontik tedavide kullanılan teknolojiler son yıllarda çok gelişti. Yenilikleri uygulayan ortodonti uzman sayısı arttı ve malzeme ücretleri de düştü. Türkiye’deki ortodontistler dünyadaki gelişmelerin gerisinde kalmıyor. Üstelik Türkiye’de tedavi ücretleri yurt dışından tedavi için turist getirecek kadar uygun.

Haberin Devamı

“Yeni ürünlerle hastaların tel taktığı belli bile olmuyor”

Dr. Tuğrul Ünal (Ortodontist Diş Hekimi)
l Ortodontik tedavi aslında her zaman her yaşa yapılabilen bir tedaviydi. Ama eskiden kullanılan malzemelerin teknolojileri şimdiki kadar yetişkinlere uygun değildi. Çocukların ise daha yumuşak ve ortodontik tedaviye müsait bir kemik yapısı olduğu için onlarda sorun çıkmıyordu.
l Son üç-dört yılda malzeme teknolojileri ciddi oranda gelişti ve yetişkinlere daha uygun bir hale geldi. Artık çok hafif kuvvetlerle; yetişkin hastalarda kemiklerde, dokularda ve diş etlerinde hasar oluşturmadan çok hızlı sürede tedaviler yapılabiliyor.
“Şimdikiler şeffaf, camsı ya da safir”
l Yetişkin hastalarda en önemli ve ilk soru “Tedavi ne kadar sürecek?” oluyordu. Eskiden 5-10 sene tel takan hastalar vardı. Şimdi en sorunlu dişin tedavisi bile en fazla iki sene sürüyor. Normalde ise
12 aya kadar hatta bazı durumlarda 7-8 aya kadar düşüyor tedavi süreleri.
l Yetişkin hastaların en büyük sorunu, tedavi sırasında tel görüntüsünün onlara rahatsızlık vermesiydi. Örneğin bir genel müdür toplantıda konuşmaya başladığında telleri görünsün istemiyordu. Şimdi şeffaf, camsı, safir braketler var. Yeni ürünlerle hastaların tel taktığı belli bile olmuyor.
l Çocuklarda tel tedavilerinin yaygınlaşması da yetişkinleri etkiledi. Çocuklar arasında tel takmak ve düzgün dişler trend oldu. Artık çocukların çoğu ortodonti tedavisi görüyor. Erişkinler de sonuçta bu çocukları görüyor ve özeniyor.
l Medikal gelişmeler ve iyi örnekler, eskiden “Bu yaştan sonra tel mi takacağım!” diyen hastaların artık kendilerinin “Benim de dişlerim düzelir mi?” diye sormasını sağladı. Özetle ortodontistlerin koltuğunda çocukların yerini artık hızla ebeveynleri alıyor.