Pilot Amerika Birleşik Devletleri’nde, Nevada’daki Nellis Hava Üssü’ndeki kumada odasında oturuyor. Uçurmakta olduğu uçak Afganistan semalarında dolaşıyor.
Tetiğe dokunursa binlerce kilometre öteden aşağıdaki Taliban güçlerine bomba yağdıracak.
İnsansız hava araçlarının dünyasına hoş geldiniz.
Nevada’da gündüz. Afganistan’ın karlı dağlarında ise çoktan gece oldu.
Ama Predator adlı insansız hava aracının video kameraları o kadar güçlü ki, zifiri karanlıkta bile görüyor ve kaydettiklerini anında uydu aracılığıyla Nevada’daki pilota naklediyor.
Sigarasını yakan, tuvalete gitmek için nöbet yerinden ayrılan, hatta hayvanlarla aşk hayatı yaşayan savaşçılar, farkında olmadan, binlerce kilometre ötedeki gözler tarafından gözlenmekte.
Fazla manevra yeteneği yok
İnsansız hava araçları savaş uçakları ile karşılaştırıldıklarında pek hızlı değil ve fazla bir manevra yetenekleri de yok. Taşıdıkları silahlar da oldukça hafif. Onları özel yapan görme ve düşünme yetenekleridir.
Predator’ler kendi başlarına kalkıyorlar, uçuyorlar ve üslerine dönüp yere konuyorlar. Rotayı planlayan ‘operatör’lere ayrıntıları ile uğraşmak kalıyor. Geriye kalan her işi uçak yapıyor. Olağanüstü hassas algılayıcılarıyla bulutları ve karanlığı delerek görülmek istenenleri görüyor. Aynı hedefin üzerinde saatlerce hatta günlerce uçabiliyor.
ABD Hava Kuvvetleri artık pilottan daha fazla sayıda insansız hava araç operatörü yetiştiriyor. Ve uçak imal yapan Amerikan şirketleri konvansiyonel uçaklarla ilgili araştırma ve geliştirme çalışmalarını neredeyse durdurmuş durumda. Çizim masasındaki projelerin hepsi insansız uçaklarla ilgili.
Amerikan polisi birkaç yıl içinde kendi insansız uçaklarını uçurmaya başlayacak. Yakında şehirlerarası yollarda aşırı hız yapanların cezaları otoban üzerinde dolaşan insansız araçlar tarafından kesilecek ve suçlunun cep telefonuna yollanacak.
Robot kullanıyorlar
Amerikan sahil muhafaza güçleri, daha gürültülü olan konvansiyonel uçakları görünce kolaylıkla kaçan uyuşturucu kaçakçılarına karşı insansız araç kullanmaya başladı bile.
Amerikan ordusu yerde de insansız araç, yani robot kullanıyor. Hatta bunların sayısı göktekilerin iki katından fazla.
Amerikan donanması insansız araçları geliştiriyor. Bunlardan biri gemilerin çevresinde dolanan ve yakınlarda düşman gemisi olup olmadığını kontrol edecek robot jetski’ler, aylarca denizaltında kalabilen insansız denizaltılardır. Yakında denizlerde torpido taşıyan inansız denizaltılar olacak.
Amerikan Kara Kuvvetleri’nin üzerinde çalıştığı silahlardan biri tüfek kullanan robotlardır.
Çok sayıda kamera ile donatılmış ve düşmanı değişik açılardan görme yeteneğine sahip bu robotlar olağanüstü keskin nişan alma yeteneğine sahiptir. Robot tüfekle ve roketle yapılan deneylerde hedefe tam isabet yapma becerisi gösterdi.
Çok geçmeden bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz birçok şey gerçek olacak.
Kullandığım bilgileri New York Review of Books, 29 Eylül 2011 sayısında çıkan,
Predators and Robots at War adlı yazıdan aldım.
Yazıda bahsi geçen kitaplar:
Wired for War: The Robotics Revolution and Conflict in the Twenty-first Century /
P.W. Singer
Predator: The Remote-Control Air War over Iraq and Afghanistan: A Pilot’s Story /
Lieutenant Colonel Matt J. Martin ve Charles W. Sasser