Metin Münir

Metin Münir

mmunir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ama önce...Burnuma ekmek kokusu geliyor.Mutfakta ekmek yapılıyor. Pişmekte olan ekmeğin kokusu mutfaktan kalkıyor, merdiven aralığından karımın ve çocukların yattığı kata yükseliyor, oradan benim odama ulaşıyor. Bu koku fırınlardan gelen kokudan daha yoğun, zengin ve saf. Fırınlarda sentetik maya ve çoğu zaman kimyasal katkı maddeleriyle aklığı takviye edilmiş beyaz un kullanılır. Karım hububat tanesi olduğu gibi öğütüldükten sonra elde edilen esmer beyaz karışımı "tam" un kullanıyor. Yani un ve kepek, beyaz ve esmer, iç içe. Geçen yüzyılda Türklerin başına gelen en büyük felaketlerden biri fırınların tam unu terk edip beyaz unla ekmek yapmaya başlamalarıdır.Unu öğütüp ikiye ayırır ve yere bir avuç beyaz un, bir avuç kepek bırakırsanız karıncaların kepeğe gittiğini göreceksiniz. Zamanla kepek azalıp bitecek. Beyaz un olduğu yerde kalacak. Çünkü besin kepektedir. Bu yazıyı Söke Un'a tebriklerimi sunmak için yazdım. Beyaz ekmeğin tazeyken yenişi hoştur ama besin değeri çok düşüktür. Besleyici olmaktan çok, doyurucudur. Yüksek oranda şeker ihtiva ettiği için diyabet hastalığına kapı açar.Birçok fırından "çavdar" vesaire diye aldığınız ekmekler de kandırmacadır. Gerçek çavdar ekmeğinin en az % 80 "tam" çavdar unu ihtiva etmesi gerekir. Bizdekilerin çoğunda % 5'ten aşağı çavdar vardır. Bazı fırıncılar ise çavdar hiç kullanmaz. Renklendirici kullanır. Bunlar sağlıksızdır, hatta kansere bile yol açabilir.Gerçek ekmeği şu şekilde tanıyabilirsiniz: Rengi zengin bir esmer olacak. Ele ağır gelecek. Eğer satıcı dürüstse, un veya ekmek paketinin üzerine içinde ne olduğunu oranlarıyla yazar. Karım ekmeğimizi evde yapmaya iki sene önce başladı. Bir arkadaşı ona Severin marka bir ekmek makinesi hediye etti. Makine hem hamuru hazırlıyor, hem de ekmeği pişiriyor. Evde ekmek yapıyoruz Severin bir Alman markası. Piyasada Sinbo, Premier, Simtel ve King gibi yerli şirketlerin Çin'de ürettikleri ekmek makineleri ile Kenwood, Moulinex, Fakir gibi yabancı markalar var.Karım Severin'den memnun olduğunu, bu güne kadar hiç arıza yapmadığını söylüyor.Severin'i Turkuaz adlı bir şirket ithal ediyor (Turkuaz-tr.com). Turkuaz'ın genel müdürü ve ortağı olan Aydan Açıkalın, yakında altı modele çıkacak olan ekmek makinelerini 1999'dan beri ithal ettiklerini söylüyor.Gelelim Söke Un'a. Karım ekmek yapmaya ilk başladığında ithal kutu Alman unu alıyordu. Bir gün eve Söke Un'un kutularıyla geldi. O günden beri Söke Un kullanıyor. Kalitesinin Alman unundan iyi olduğunu söylüyor.Söke Un'u hem bunun için kutluyorum hem de talebe bu kadar hızla cevap verdiği için. mmunir@milliyet.com.tr Gelelim Söke Un'a...