Müzik kanalları YouTube’un en fazla izlenen kanalları. Başka hiçbir içerik bu kadar çok stream getirmiyor. Ama müzik deyince öyle aklınıza Batılı büyük sanatçılar, Taylor Swift, The Weeknd, Drake falan gelmesin. En çok stream alan müzik kanalı Mart 2023 itibarıyla çocuklar için şarkıların ve uyku müziklerinin olduğu Cocomelon. 158 milyon aboneli kanal geçen mart ayında 2.5 milyar dinleme almış. Bir numara olmasına şaşırmıyorum. Çünkü küçük çocuğu olan herkesin bir numaralı dadısı YouTube zaten. Hangimiz alelacele YouTube’a girip “Baby Shark” ya da “Apples and Bananas” aramadı ki üç dakikalık bir dinlenme ve huzur ortamı için? YouTube’da en fazla dinlenen şarkının 12.6 milyar dinlemeyle “Baby Shark” olması boşuna değil.
Tubefilter’ın listesinde iki numarada T-Series var. Bollywood müzikleri bulunuyor bu kanalda. İşin içine Çin ya da Hindistan girdiğinde rakamsal üstünlük başka bir yere doğru gidiyor zaten. Tüm dünyada en fazla izlenen üçüncü YouTube kanalı SET India. Yani Sony Music Entertainment’ın Hindistan çıkışlı müzikleri yayınladığı dev kanal.
Konu stream ise kalabalıkta keramet var. Kesin bilgi.
O artık klasik müzikçi...
Dağılan Daft Punk’tan Thomas Bangalter’in klasik müzik albümü yayınladığını duymuş muydunuz? “Thomas Bangalter: Mythologies” adını taşıyan bu çalışma bir bale gösterisi için bestelendi. Bordeaux Ulusal Operası’nda sergilenecek “Mythologies” adlı eser geleneksel mitler ve çağdaş ritüellere odaklanıyor. Bangalter, senfoni orkestrası için bir eser yazmaktan çok mutlu olduğunu ve Daft Punk’ın artık geride kaldığını söylemiş.
Yıl dönümü!
Stone Temple Pilots’ın “Purple”ını kaydetmek için grup Mayıs 1993’te stüdyoya girdi. Albüm 7 Haziran 1994’te çıktı. “Big Empty”, “Unglued”, “Vasoline” ve elbette “Interstate Love Song” gibi en sevilen şarkıların bulunduğu, grubun üç hit şarkıdan ötesi olduğunu bilenlerin sevdiği bir albümdür. Albüm için 30 yıl önce stüdyoya girilmesi ve 29 yıl önce yayınlanması ve bütün bunların mayıs ve haziran aylarında gerçekleşmiş olması değil bana bunu yazdıran. Bazen eski albümleri dinlemek için bahane gerekir. Aradığım bahaneyi buldum. Üzerine bir de “Core” albümünü dinlemek istedim. Onun yıl dönümü eylülde. Hatırlatırım...
Ne dinlesek?
Queens Of the Stone Age’in 16 Haziran’da yayınlanacak sekizinci stüdyo albümünün adı “In Times New Roman...”. Albümden yayınlanan ilk single “Emotion Sickness” dünyanın sonundan bahseden sözleri ve bol gitarlı, dur kalklı garaj rock sound’uyla, yani klasik QOTSA sound’uyla gayet çekici. İngiliz basını şüpheyle yaklaştı onu da belirteyim. Radio X’in DJ’leri şarkıyı bolca döndürseler de prodüksiyon daha iyi olabilir miydi acaba diyerek kibarca eleştirmekten kaçınıyorlar.
Redd’in yeni şarkısının adı “Şehrime Baharlar Gelecek” adını taşıyor. Ustaca düzenlenmiş bir rock şarkısı. Redd’in ustalık dönemi eserlerinden.
Melisa Uzunarslan şirket kurmuş. adı MDU. İlk şarkısını da yayınlamış, “Sokak Ağlanacak Yer Değil Mi?” şarkının adı. Yeni sanatçılar da yoldaymış duyduğumuza göre.
Ankaralı rapçi Aga B’nin yeni parçasının adı “Adalet”. Müziğini yeni sınırlara ulaştırmaya kararlı Aga B ve yeni beat’ler denemekten çekinmiyor.
Yeni nesil saykodelik bir şeyler dinlemek isteyenler, bu hafta dinlediğim kesinlikle sıra dışı şarkılardan biri Ömer Can Aydın imzalı “Yerçekimi”.
Jorja Smith’in “Little Things”i caz sevenleri memnun edebilir. Smith çıkışından bu yana takip ettiğim modern Brit vokalleri arasında özel bir yere sahip yetenekli bir sanatçı. Takip.
Fransa’nın medarıifitharı duygusal alt-popçu Christine and the Queens’in yeni albümün adı “Paranoia, Angels, True Love”. 9 Haziran’da beklenen albümün single’ı bu hafta düştü. “Tears Can Be Soft” duygusal ver derinden bir şarkı.
İngiltere’de yazın sezonu yeni Joel Corry şarkısı çıkınca başlar. Bu hafta başladı sanki. Caity Baser’la birlikte yaptıkları “Dance Around It”, İngiltere’nin güneyinde ve İngiltere’nin resmî olmayan güneyi İspanya’da bu yaz bol bol çalınır.