Sayın İlçe Belediye Başkanları; bu feryada kulak asmak...
Hele böyle bir uyarı ya da iddia; İzmir’de 100 bin kişiyi ev sahibi yapan bir kooperatif olan Ege-Koop’un Genel Başkanı’ndan geliyorsa, daha da ciddiye almak zorundasınız.
Hüseyin Aslan, Ege-Koop 28. Olağan Genel Kurulu’nda, İzmir’de dar ve sabit gelirlilerin konut edinme olanaklarını, belediyelerin engellediğini açıkladı.
Çok ağır bir itham...
Ne yazık ki doğru.
İşte o konuşmadan satırlar:
“Dar ve sabit gelirlilere konut yapmak gibi bir düşünceleri olmayan ilçe belediyeleri, adeta yapanı da cezalandırmaktadırlar.
Günümüzde pahalı işgücü, konut kredi faizlerindeki artış, yükselen demir ve çimento fiyatları, zaten doğal olarak konut maliyetlerini sürekli artırıyor.
Bu durum, dar ve sabir gelirlilerin konut edinme olanaklarını her geçen gün biraz daha sınırlandırmakta.
Ne yazık ki; bu yetmezmiş gibi, üstüne üstlük belediyeler, yasal dayanağı olmayan keyfi bir uygulamayla adeta, “haraç toplama” mantığıyla, mevzuat dışı olarak biz kooperatiflerden “harç” almaktadır.
Sormak istiyorum; belediyeler bu harcı, neyin ve hangi hizmetin karşılığında istiyorlar?”
* * *
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’ın hedefinde ilçe belediyeleri vardı.
Örnek olarak Güzelbahçe Belediyesi’ni verdi.
“İki yıl önce, Dört Mevsim Konakları projesinde, konut başına ‘10 bin lira’ civarında harç ödedik” diyen Aslan, ekledi:
“Buna karşılık su, kanal, yol ve arıtma tesisi gibi altyapı yatırımlarını, Ege-Koop olarak kendi öz kaynaklarımızdan yapıyoruz. Buna rağmen ilgili belediyelere, geri alınması mümkün olmayan yüzde 25’lere varan avanslar ödüyoruz.
Yasal dayanağı olmayan, hukuk dışı bu keyfi uygulamadan, ‘harç toplama’dan oluşan yük, konut edinmek için canını dişine takan dar ve sabit gelirlileri, kar amacı gütmeyen kooperatifleri ve ortaklarını ciddi sıkıntıya sokmaktadır.”
* * *
Ege-Koop, bu yasal olmayan “haraç alma” uygulaması için belediyeleri ve başkanlarını önce uyarmış.
Kimse dinlememiş.
Bu kez, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gidilmiş.
Bakanlık, Ege-Koop’u “haklı” bulmuş ama ne fayda!...
Tüm Valiliklere gönderilen genelgeyle bu haksız uygulamaya son verilmesi istenmesine rağmen, başkanlar, “astığım astık, kestiğim kestik” mantığıyla, hala inşaat yapacaklardan “haraç” almaya devam ediyorlar.
* * *
Oysa, belediyeler; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı resmi uyarıyı dikkate alarak, bu mesnetsiz, haksız, hukuksuz uygulamadan vazgeçmek zorundalar.
Yoksa başlarına iş açacaklar.
Çünkü belediyelerin inşaat yapma aşamasında, müteahhitlerden, kooparetiflerden ya da yapı sahiplerinden, ruhsat, plan tastiği ve yapı kullanma gibi harçlar ile alınması gereken bedeller, yasalarla belli.
Bunun dışında uyduruk isimlerle “harç” adı altında para talep edilmesi suç...
Hüseyin Aslan’ın deyimiyle resmen “haraç almak...”