2013 yılında 34 milyonu aşan turist girişi oldu. Turizm gelirimiz 32 milyar dolara yaklaştı.
Turizm sektörü küresel gelişmelerden etkileniyor. Önümüzdeki dönemi etkileyecek 3 önemli gelişme var:
1) Petrol fiyatları geriledi. Petrolün ucuzlaması turizm sektörü için hem iyi, hem kötü. İyi, çünkü paket turların üçte bir fiyatı uçak fiyatından oluşuyor. Petrol ucuzlayınca, uzak ülkelerden gelenler daha az bilet fiyatı ödüyor. Ama petrol ucuzlayınca, petrol geliri düşen ülkelerin insanları daha az seyahat ediyor.
2) Avrupa ülkelerinde ekonomi toparlanamadı. Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısındaki artış yavaşlıyor.
3) 2014 yılında Rus turist girişleri Alman turist girişinin önüne geçmişti. Rusya’daki ekonomik çalkantı ve Rus parasının yüzde 40 dolayında değer kaybı, 2015 yılında Rusya’dan gelecek turist sayısının azalmasına yol açacak.
2013 yılında Almanya’dan 5 milyon, Rusya’dan 4.5 milyon, İngiltere’den 2.5 milyon ziyaretçi gelmişti. Bu yıl Rus ziyaretçi sayısı Alman ziyaretçilerin önüne geçmişti.
Antalya turizm merkezi
Türkiye’de 2013 yılında en fazla yabancı turist ağırlayan 11.5 milyon ziyaretçinin geldiği Antalya oldu. Antalya’yı 10.5 milyon ziyaretçiyle İstanbul, 3 milyon ziyaretçiyle Muğla-Bodrum, Marmaris, Dalaman ve 1.5 milyon ziyaretçiyle İzmir izliyor.
Ülke genelinde bakanlık belgeli 3 bin, belediye belgeli 8 bin turizm işletmesi var. Bakanlık belgeli işletmelerin yatak sayıları 800 bin, belediye belgeli tesislerin yatak sayıları 500 bin. Türkiye’de sigortalı çalışan 13 milyonun yaklaşık 1 milyonu turizm işletmelerinde çalışıyor.
Turizm sektöründe yerli yatırımcılarımız ve işletmecilerimiz hâkim durumda. Grup zincirler tesislerin ve yatakların yüzde 80’ine sahip. Yabancıların payı yüzde 15 dolayında. Yüzde 5 den az pay ise yerli-yabancı ortaklıklara ait. Türkiye Akdeniz’de 5 yıldızlı tesis sayısında birinci. Sadece Antalya’daki tesis sayısı, Mısır ve İspanya’daki tesisler toplamından fazla.
Pazarlama önemli
Akdeniz çanağında en fazla 5 yıldızlı oteli olan ülke Türkiye. Türkiye’nin 529 adet 5 yıldızlı oteli var. Türkiye’yi 395 otelle İtalya, 368 otelle Yunanistan ve 298 otelle Fransa izliyor.
Antalya’da 293 adet 5 yıldızlı tesis var. Antalya’daki toplam yatak sayısı 500 binin üzerinde. Turizmde tesis sayısı yatak sayısı önemli ama daha da önemlisi bu tesisleri, yatakları doldurabilmek.
Bunun için; (1)Türkiye’nin pazarlanması, (2) Turizm işletmelerinin pazarlanması önemli. Türkiye’nin pazarlanmasını Turizm Bakanlığı üstlenmiş durumda. Tesislerin pazarlanmasını ise “tur operatörleri, acenteler” yapıyor.
Turizm sektörünün önde gelen yayın gruplarından Ekin’in araştırmalarını kaynak gösteren turizm uzmanı Fehmi Köfteoğlu, “Türkiye’de turizm sektöründe yatırımcıların, işletmecilerin ve acentelerin yüzde 90 dolayındaki kısmı yerli. Yabancı bağımlılığı ortadan kalktı. İspanya’da turizm sektörünün yüzde 60’ı, Mısır’ın yüzde 90’ı yabancıların elinde. Krizlere ilk tepkiyi yabancılar verir, bu tür dalgalanmalarda riskler artar. Bizim avantajımız var. Şanslıyız” diyor.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024