İslamköy’deki Süleyman Demirel Külliyesi’nin 18 Ekim’de açılışı yapılacak. Külliye, kardeşi Şevket Demirel’in Süleyman Demirel’e armağanı.
Yapımına 1989 yılında başlanan ve 16 dönüm arazi üzerinde kurulan külliyeye son dönemde yeni eklemeler yapılmış. Demirel ailesinin evi restore edilmiş. Komşu evler satın alınarak mahalle bütünüyle eski haline getirilmiş.
Demirellerin evine komşu evler bir etnoğrafya müzesi bütünlüğünü taşıyor.
Demirel’in doğup büyüdüğü evde annesi Ümmühan ve babası Hacı Yahya Demirel’in yaşamına dair fotoğraflar sergileniyor. Evin daha önce ahır olarak kullanılan bölümü fotoğrafların sergilendiği bir alana dönüştürülmüş. Fotoğrafların alt kısımlarındaki bilgi notlarını Süleyman Demirel yazmış.
Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde Demokrat Parti, Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi dönemlerine ait belgeler ile Demirel’in siyasi yaşamına dair belgeler, fotoğraflar, Demirel’e verilen hediyeler sergileniyor.
Tüm yazışmaları kütüphanedeKütüphane binası külliyenin en ilgi çeken bölümü. Kütüphanede Demirel’e ait 46 bin kitap, 6 bin teyp/video kaydı, 120 bin fotoğraf, 32 bin gazete ve dergi, 6 milyon belge var. Bütün bunlar tasnif edilmiş durumda.
Demirel’in günlük notları, kişilerle yazışmaları, kişilerden gelen mektuplar, kişiler için tutulan özel dosyalar kütüphanede isteyenlerin okuyabileceği dokümanlar.
Türk siyasi tarihi üzerine araştırma yapacaklar için çok önemli bir kaynak oluşturulmuş.
Müze binasının 8 kubbesi var. Kubbelerden büyük olanı Demirel’in cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemi, diğer 7 kubbe ise başbakanlık yaptığı dönemleri simgeliyor.
Demirel, “kardeşinin demokrasinin sağladığı imkânlarla Türkiye’nin her taşına, ovasına, dağına, ırmağına, santraline ve limanına büyük yatırımlar yapılmasına katkı sağladığını, bunun için müzeye ‘Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ ismini verdiklerini, müzenin yapımından önce ABD’ye giderek ABD başkanlarının müzelerini incelediklerini, o müzelerden esinlendiklerini” söylüyor.
Anıt tepeye 1 milyon çamŞevket Demirel 2000 yılında külliyenin hemen karşısında bulunan, üzerinde tek bir bitki yetişmeyen taşlık Çalça Tepe’yi anıt mezar alanı olarak yeşillendirmeye başlamış. İslamköy su deposunun atık sularını değerlendirerek tepedeki 9 göleti dolduruyor. Göletler Süleyman Demirel’in 9’uncu cumhurbaşkanı olduğunu anımsatıyor. Göletlerle sulanan bin dönüm taşlık alana 1 milyon çam dikilmiş. Bir çam ormanı oluşturulmuş. Allah uzun ömür versin, öldüğünde bu ormanın içinde Süleyman Demirel için bir anıt mezar yapılacakmış.
Bütün bunlar Demirellerin İslamköy’ünde oluyor. Şimdilerde İslamköy’ün adı “köy”. Isparta ile birleşmiş. Süleyman Demirel, doğduğu evde sergilenen aile resimlerinin altındaki yazılarda çocukluğunun İslamköy’ünü şöyle anlatıyor: ‘’Okuduğumuz okul kerpiç bir bina idi. Altı boş, üstünde ise üç oda vardı. Bunları sınıf olarak kullanırdık. Alttaki boşluğa köylü hayvan kapatırdı. Yani altta hayvanlar bağrışırken, üstte de çocuklar cıvıl cıvıl okumaya çalışırdı.’’