Kaleci Volkan’ın görüntüsünü almak isteyen gazeteciler Fenerbahçe’nin özel güvenlik çalışanlarından dayak yedi.
Özel güvenlik çalışanı sayısı, devletin polisinin sayısını aştı. Son bilgilere göre 251 bin polisimiz, 263 bin özel güvenlik çalışanı var.
Özel güvenlik görevlileri şimdilerde polisin eksikliğini dolduruyor. Ya yeterli polis yok ya da polisler can ve mal güvenliğini sağlamada, kamu düzenini, asayişi sağlamada yeterli olamıyor ki onların eksiği özel güvenlik çalışanlarınca tamamlanmaya çalışılıyor.
Polis kamu görevlisidir. Devlet adına can ve mal güvenliğini korur. Kamu düzeninden sorumludur. Polis tüm vatandaşlara aynı hizmeti vermekle sorumludur. Kişi ve kurum ayrımı yapmaz.
İmtiyazsız, sınıfsız bir milletsek, bu ülkede herkes eşitse, o zaman herkesin can ve mal güvenliğinden “ayrımcılık yapmadan” emniyet teşkilatı-polis sorumludur.
Kişi ve kurumlara ayrıcalıklı olarak korunmasına gerek yoktur.
Polisin yarısı korumada
Ne var ki günümüzde 251 bin polisimizin tamamı halk için hizmet veremiyor. Bilinmeyen sayıda polisimiz (tahminlere göre polis sayısının yarısı) kamu çalışanlarını, eşlerini, çocuklarını, evlerini, resmi daireleri korumak için özel olarak görevlendirilmiş durumda. Polisler koruma görevine getirildiğinde, sadece belli kişilerin can ve mal güvenliğinden sorumlu oluyor. Açık anlatımıyla, halkın tamamına hizmet sorumluğunu taşıyamıyor.
Kamu görevlilerinin canları ve malları ile kamu kuruluşları “koruma ile görevlendirilen” devletin polisi tarafından korunur olunca, kamu kesimi dışında kalan kişi ve kurumlar da bu defa kendilerini “özel olarak “ koruyacak bir sistem arayışına girdi. Özel güvenlik sistemi bu arayışın sonucudur.
Özel güvenlik görevlileri özel sektör çalışanıdır. İşverenin isteğine göre belli kişi ve kurumların can ve mal güvenliğini korumaya çalışırlar. Sadece işverenin belirlediği kişi ve kurumlara hizmet verirler. Başka kişi ve kurumların can ve mal güvenliğiyle ilgilenemezler.
Özel güvenlik sistemi 2004’de yürürlüğe giren bir kanun kapsamında çalışıyor.
1.508 özel güvenlik şirketi var
Özel güvenlik hizmeti vermek için izin alan şirketlerin sayısı 1.618. Bunların 1.508’inde 263.116 güvenlik görevlisi hizmet veriyor.
Güvenlik görevlileri 120 saat silahlı, 90 saat silahsız eğitimden sonra sınava giriyor. Bugüne kadar 1 milyon 481 bin kişi özel güvenlik görevlisi olmak için sınava girmiş. 952 bini başarılı olarak sertifika almış.
Bu bilgileri TOBB’un Özel Güvenlik Hizmetleri Meclisi 2014 Sektör Raporu’ndan aktardım. Rapora göre, özel güvenlik şirketlerinin yıllık iş hacimleri şimdilerde 3 milyar TL’nin üzerine çıkmış. Açık anlatımıyla, bayağı büyük bir iş kolu oluşmuş.
Sayın okuyucularım, bundan sonra kamu hizmeti yapanların ve eşlerinin çevresindeki koruma görevlilerini izlerken, aslında onların kamu güvenliğinden sorumlu polisler olduğunu bileceksiniz. Kamuda çalışanları koruyanların ücretini devlet (sonunda Ayşe Teyzem) ödüyor.
Özel kişi ve kuruluşları koruyanlarsa özel güvenlik sorumluları. Onların parası da korunma ihtiyacını duyan kişi ve kuruluşlardan çıkıyor.
Korunan kişinin unvanı, adı, sanı ne kadar önemliyse, koruma görevlisi sayısı da o kadar artıyor. Sayıda sınır yok.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024