Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kastamonu’nun Cide ilçesinin 85 köyü var. Kethüda (Kargalar) köyü, Cide’ye 17 km. Akçaköy ile Çavuşköy arasında 60 haneli bir köy. Köylüler atalarının yıllar önce Kafkasya’dan göçenler olduğunu söylüyorlar. Hanelerin çoğu ahşap, eski yapı. On kadar bina yenilenmiş durumda. Kış aylarında sadece 15-20 hanede yaşam sürüyor.
Köyde kış aylarında yaşayanların tamamı yaşlı köylüler. Veya daha önce başka şehirlerde çalışdıktan sonra emekli olarak köye dönenler. Köy halkının çoğu, gençlerin tamamı İstanbul’da yaşıyor. İş bulan İstanbul’da çalışıyor.

Orada bir köy var uzakta: Kethüda

Köyü Cide’ye bağlayan yolun yarısı asfalt, yarısı çakıl. Köyün suyu yok. Kaymakamlık malzeme verir ise köye dağdan su getirilecek ama köy malzeme listesinde 17’inci sırada. Daha çok bekleyecek. Bu yıl çeşme kuruduğu için hayvanları sulamakta bile zorlanıyorlar.
Köyde devamlı yaşayan hanelerin beşer onar büyükbaş hayvanı var. Toptancılar, sütü litresi 1 liradan satın alıyor.

Üretim diye bir şey yok
Köylünün geçim kaynağı üretim değil, çünkü üretim diye bir şey yok. Tarlalar boş. Köyde yaşayanlar emekli maaşları ile diğer şehirlerde yaşayan yakınlarının gönderdikleri paralar ve sosyal yardımlarla geçiniyor.
Köylü bahçede tarlada bir şey yetiştirmek istese de yetiştiremiyor. Sebep domuzlar. Gece olunca köy domuz hücumuna uğruyor. Domuzlar evlerin kapısına kadar geliyor. Toprak altındaki patatesi bile çıkarıp yiyor. Mısır ekenler mısırlarını toplama şansına sahip olamıyor. Sadece Kethüda’nın değil, yörenin derdi domuz.

Peyniri marketten alıyorlar
Köyde traktör de yok, motorlu araç da yok. ‘Neden?’ diye sorulduğunda, “Kim kullanacak? Hepimiz yaşlıyız” diyorlar. Bahçe sürmek için Pancar motorlu, iki tekerlekli uyduruk sürücülerin peşine pulluk takılıyor.
Köye, haftanın belli günleri market araçları geliyor. Market araçlarında her türlü kuru ve yaş gıda maddesi, yumurta, tavuk, et, yağ, peynir var. Köylü alışverişini market arabalarından veya Cide’den yapıyor.
Cide’ye haftanın 3 günü gidiş geliş dolmuş işliyor. Acil durumlarda köyden telefonla taksi çağırılıyor. Gidiş geliş 50 TL.
Eskiden bölge köylerinde 17 okul varmış. Şimdilerde tamamı kapanmış. Okula gidecekler Cide’ye gidiyor. Ama şimdilerde her köyün bir camii var.
Kethüda’da kahve yok. Köylü biraz TV seyrettikten sonra erken yatıyor. TV’de diziler seyrediliyor. Köy halkının tamamına yakını Tayyipçi.
Belki, “Köylerde ne üretiliyor, köylümüz ne yapıyor?” diye merak eden olur... Merak edenlere işte bir Karadeniz köyünün hikayesi.