Geçen yılın ağustos ayından bu ağustos ayına iş bulduklarında çalışmaya hazır kadın ve erkek sayısı 1 milyon 266 bin arttı. İşi olan sayısı 1.355 bin arttığı için işsiz sayısı 89 bin azaldı.
Bir yıl önce yüzde 11.3 olan işsizlik oranı yüzde 10.6’ya geriledi. Sonuç, 80 milyon nüfusta çalışan sayısı 28 milyon 828 bin. Devlet kayıtlarına göre işsiz sayısı 3 milyon 404 bin. Bir ay önce temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 10.7 idi. İşsizlik oranı bir yıl önceye göre de bir ay önceye göre de gerilemiş durumda.
Temmuzdan ağustosa çalışan sayısındaki artış 70 bin, işsiz sayısındaki azalma 39 bin oldu. Önemli olan, sanayide çalışanların sayısındaki değişim ile genç işsizlik oranlarıdır.
Sanayide istihdam artışı
Sanayide çalışanların sayısı, ağustosta bir ay önceye göre 74 bin, bir yıl önceye göre 213 bin arttı.
Genç işsiz oranı bir yıl önce yüzde 19.9 iken, bu ağustos yüzde 20.6’ya yükseldi. Ne eğitimde, ne istihdamda olan genç nüfusun oranı da yüzde 27.2’den yüzde 28.0’e yükseldi. Bu 15-24 yaş arası gençlerin üçte birinin sokaklarda boş gezindiğini gösteriyor.
Nüfus hızla artıyor. İş bulduklarında çalışmaya hazır kadın ve erkek sayısı hızla artıyor. Ekonomi bir yılda 1 milyon 355 bin kişiye iş yaratabilir ama işsiz sayısı, genç işsizlerin sayısı bir türlü gerileyemiyor.
İyi de bu işsizler ne yapıyor? Nerelerde iş arıyor? Nasıl iş bulabiliyor?
İş arayan “Devlet Baba bana iş bul” der. Özel sektörde işi olan devlet güvencesinde kamu kuruluşlarında çalışmanın fırsatını arar.
Ne var ki devlet iş imkânı yaratamıyor. İş imkânı yaratan özel kesim. Geçen yıl kamuda çalışan sayısı 3 milyon 573 bin. Bir yılda kamuda çalışan sayısı 4 bin dolayında arttı. Buna karşılık özel sektör bir yılda 1 milyon 350 bin kişiye iş imkânı sağladı.
Toplam çalışanların sadece yüzde 12.4’ü kamu kuruluşlarında iş imkânına sahip olmuş durumda.
İş arayanlar her şeye rağmen devletten yardım bekliyor. Devletin iş arayanlara yardım eden eski adı “İş ve İş Bulma Kurumu” olan Türkiye İş Kurumu, iş arayanlara yardım ediyor.
Devlet yardım ediyor
Ocak-ekim döneminde Türkiye İş Kurumu’na başvuranların sayısı 3 milyon 900 bin. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 2 milyon 300 bindi. İş için başvuranların 2 milyon 800 bini erkek, 1 milyon 600 bini kadın.
İlginç bir tabloyla karşı karşıyayız. İş başvurusu yapan 3 milyon 923 bin kadın ve erkeğin tamamı işsiz değil. Yarısının işi var ama daha iyi iş imkânı arayışında Türkiye İş Kurumu’ndan yardım bekliyorlar.
Türkiye İş Kurumu ocak-ekim döneminde 907 bin kadın ve erkeği işe yerleştirdi. İşe yerleştirilenlerin üçte biri kadın.
Toplam 2 milyon 600 bin kişi de iş değiştirmek ve yeni iş sahibi olmak için sırada bekliyor. İşsizlik sorunu her ülke için önemli. Ama bizim için daha da önemli. Birçok ülkede nüfus artmadığı için işsizlik sorunu bizdeki kadar önemli değil. Biz ne kadar iş imkânı yaratırsak yaratalım, hızlı artan nüfus nedeniyle devamlı artan iş taleplerini karşılayamıyoruz.