Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İşsizlik oranı yüzde 12.1’den 10.3’e indi. İş arayanların 1 milyon 449 bini iş buldu.Türk ekonomisinin bir yılda bu kadar insana iş yaratabilmesi çok önemlidir.

Kasım ayından geriye 12 ayda; nüfus 1 milyon 154 bin arttı.
*15 yaşın üzerindeki nüfustan 1 milyon 9 bin kişi “iş bulduğunda çalışmak isteğiyle” iş aramaya başladı.
* İş arayanların 1 milyon 449 bini iş buldu. İşsiz sayısı 440 bin azaldı.
* Bir yıl önce % 12.1 olan işsizlik oranı 2017 Kasım ayında % 10.3’e geriledi.
Dünyadaki ekonomisindeki ve Türk ekonomisindeki olumsuz gelişmelere rağmen, Türk ekonomisinin 1 yılda, 1 milyon 449 bin kadın ve erkeğe iş yaratabilmesi önemlidir.

Haberin Devamı

Türkiye’nin işsizlik sorununu ve işsizlik oranlarını başka ülkelerle karşılaştırırken, nüfus artış oranlarına dikkat etmek gerekir. Birçok ülkede nüfus artışı durmuşken, Türkiye’de nüfus her yıl 1.1 milyon, 1.2 milyon artıyor. Her yıl 1 milyonun üzerinde kadın ve erkek iş aramaya başlıyor. Nüfus artışının yüksek olması nedeniyle yılda 1 milyonun üzerinde insana yeni iş yaratılmasına rağmen, işsizliği % 10’un altına indirmek mümkün olamıyor.

İş arayan 1.4 milyon kişiye ‘iş’ bulundu

İşsizlik % 10-12 arasında dalgalanıyor

Mevsimlik ve aylık dalgalanmalara bağlı olarak, işsizlik oranı % 10 ile 12 arasında gidip geliyor. Bir ay işsizlik oranı % 10’a yaklaştı diye sevinirken, öbür ay işsizlik oranı % 12’ye yaklaştı diye üzülüyoruz.

Gerçekçi olalım. Nüfus artışı bugünkü büyüklükte devam ettikçe, iş arayanların sayısı giderek artacak. Ekonomimiz ne kadar büyürse büyüsün, işsizlik sorunu devam edecek.

2017 yılı istihdam bakımından iyi bir yıl oldu.

*2017 yılının ilk 11 ayında, bir yıl önceye göre, çalışan sayısında artış yüksek oldu. Çalışan sayısı 27.0 milyondan 28.5 milyona yükseldi.
n İşsiz sayısı azaldı. İşsiz sayısı 3.7 milyondan, 3.2 milyona geriledi.
Bunlar olumlu ve sevinilecek gelişmeler. Ama bunlara bakarak, “Türkiye’de işsizlik sorunu çözülüyor. İşsizlik oranı artık % 10’un altına iniyor” demeye imkân yok. Geçmiş aylardaki ve yıllardaki dalgalanmalar gibi, önümüzdeki aylarda, yıllarda da istihdamda dalgalanmalar olacak. Bu kaçınılmaz bir durum.

Haberin Devamı

İş arayan 1.4 milyon kişiye ‘iş’ bulundu

Ücretli-yevmiyeli çalışan sayısı artıyor

İşgücü göstergelerine bakarken ücretli ve yevmiyeli çalışanların sayısındaki artışa, imalat sanayiinde çalışanların sayısına bakmakta yarar var.

*Kasımdan geriye bir yılda ücretli ve yevmiyeli çalışanların sayıları 1 milyon 66 bin arttı. 19.4 milyona ulaştı. Bu önemlidir.

*Sanayi sektöründe 12 aydaki istihdam artışının 125 bini imalat sanayii sektöründe oldu. İmalat sanayiinde çalışanların sayıları 5 milyona yükseldi. Ne var ki imalat sanayiinde istihdam artış oranı % 2.5 gibi düşük oranda.

*Hizmetler kesimi istihdam deposu olmaya devam ediyor. Bir yılda hizmetler kesimine istihdam artışı 898 bin kişi. Çalışanların yüzde 54.6’sı hizmetler kesiminde çalışıyor.

*Ülke genelinde çalışanların üçte biri, % 33.6’sı kayıt dışı çalışanlardan oluşuyor. Kayıt dışı çalışan sayısı azalmıyor, az da olsa artıyor.

İş yaratan özel sektör

*100 kişiden 13’ü kamuda çalışıyor. Kamuda çalışanı bir yılda 45 bin arttı. İş kapısı devlette değil, özel sektörde. Özel sektör büyüdükçe istihdam imkânları da artacak.

Haberin Devamı

Az da olsa iyileşme var ama genç nüfusun işsizlik sorunu önemini koruyor.

*15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranı % 22.6’dan % 19.3’e geriledi. Ama gene de yüksek.

* Ne eğitimde, ne de istihdamda olanların oranı % 32.9’dan % 22.9’a geriledi. Ama gene de yüksek.

Gerçekçi olalım. Nüfus artışı ve iş arayanların sayısı azalmayacağına göre, önümüzdeki aylarda da işsizlik oranı % 10 ile 12 arasında gidip gelecek. Önemli olan, ekonominin iş yaratma gücünü canlı tutmak.