Maliye Bakanı Sayın Şimşek’in açıklamalarına göre, merkezi yönetimin, KİT’lerin, mahalli idarelerin başında bulunan “Büyüklerimiz” için, bütçe sınırlamaları nedeniyle satın alınamayan lüks araçlar kiralanıyor. Kiralanan araç sayısı 32.932’ye ulaşmış durumda.
Maliye Bakanı’nın açıklamalarına göre, merkezi yönetimin sahibi olduğu taşıt sayısı 96.50. Satın alınamadığı için kiralanan araç sayısı 15.010. Büyüklerimizin bindiği her 100 aracın 16’ya yakını kiralık araç
Mahalli idarelerde, belediyelerde ve il özel idarelerinde büyüklerimizin kullandığı toplam 83.197 aracın 13.886’sı kiralık.
KİT’leri yönetenlerin bindikleri 8.141 aracın yarısı, 4.036’sı da kiralık.
Merkezi yönetim, KİT’ler, belediyeler, il özel idarelerindeki parayla alınmış ve kiralanmış araç toplamı 202.849.
Parası bütçeden ödenen araçların satın alınmasında sınırlamalar var. Her yıl bütçe kanununda kaç araç alınacağı, alınacak araçlara tahsis edileceği makamlara göre yapılacak en yüksek ödeme belirleniyor.
Alınamayan kiralanıyor
Açık anlatımıyla, bütçe kapsamındaki kamu kuruluşlarının başında bulunan büyüklerimiz istedikleri sayıda araç satın alamazlar. İstedikleri lükslükte, örneğin Mercedes S 500 tipinde veya BMW 760 tipinde veya Audi 7000 tipinde araç satın alamazlar. Satın alınan araçları her yıl yenileyemezler..
Bütçe Kanunu’na eklenen T Cetveli’nde, binek otomobillerinin satın alma bedelleriyle ilgili sınırlamalar var. Devletin ilk 3 sırasındaki makam için alınacak aracın vergi hariç fiyatı 122 bin lirayı, diğer makamlar için alınacak araçların vergi hariç fiyatı 40 bin lirayı aşamaz. Bu fiyata alınacak araçlara “Büyüklerimiz” binerlerse devletin itibarı ne olur?
Fakat “Türkiye’de çare tükenmez...” Satın alamayan kiralar... İstediği sayıda araç kiralar. İstediği lükslükte araç kiralar. Model değiştirdikçe aracı yeniler. Parasını da Devlet Baba kira olarak öder.
Para “bütçeden”
Devlet Baba, sadece lüks binek otomobillerinin ve de şimdilerde bolca kullanılan uçakların kirasını ödemiyor. Bütçede ödenek olmadığı için satın alınamayan lojmanların kirası, lüks yönetim binalarının kirası da bütçeden çıkıyor.
Başbakan Sayın Davutoğlu, bütçeyle ilgili olarak Maliye Bakanlığı’nda aldığı brifing sonrası açıklama yaptı. “Bina ve taşıt kiralamasında israf var” diyerek, ”Alın teriyle gelen vergi gelirlerinin verimli kullanımı için israfların geriye çekileceğini” söyledi.
Bu yılın ocak-ağustos dönemindeki, sadece merkezi yönetim tarafından taşıt için ödenen kiralama bedeli geçen yılın tamamına yaklaştı, 217 milyon TL oldu. Kamu kuruluşları lojman ve hizmet binaları için sekiz ayda 190 milyon TL, uçak ve helikopter kiralamak için ise 81 milyon TL kira bedeli ödedi.
2014’ün sekiz ayında personel servisi için devletin ödediği kira 270 milyon TL.
Kiralama alışkanlığından geriye dönmek imkânsız. “Hizmet aksamasın” gerekçesiyle bu sistem devam edecek. Önemli olan yayılmasını, yıllık toplam kira ödemeleri rakamının artışını sınırlamak.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024