Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır “iyimser”. AB ile ilişkilerde 3 yıldır bir tıkanma vardı. “AB çevrelerinin beklemedikleri şekilde hamle yaptık. Önce bizim hamlemizi geçici sandılar. Ancak geçici olmadığını anladılar” diyor.
Volkan Bozkır, geçen hafta İstanbul’da “Fikir Sofrası”nda konuştu. Ahmet Arslan’ın öncülüğünde Fikir Sofrası’nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, medya, iş dünyası temsilcileri, akademisyenler, konularının uzmanı konuşmacıları dinliyorlar. Bugüne kadar gerçekleştilen 11 toplantıda bakanlar, Merkez Bankası Başkanı kendi konularında bilgi verdiler.
Volkan Bozkır, büyükelçi olarak ve bugüne kadar üstlendiği sorumluluklar nedeniyle AB Türkiye ilişkilerinin geçmişini çok iyi biliyor. Deneyimli, iyimser bir politikacı.
Müzakereler tıkandı
“AB ilişkileri bizim için önemli. Bu ilişkileri güçlendireceğiz” diyor. “AB üyesi bazı ülkeler 35 fasılda müzakerelerin tamamlanmasını ne kadar engellerlerse engillesinler, biz ev ödevimizi yapıyoruz. Her fasılda AB müktesebatına uyum için gereken düzenlemeleri yapıyoruz” diyor.
Ev ödevimizi yapmamız çok önemli. Ama bir türlü yürütülemeyen müzakerelerin önünün açılması daha da önemli.
- Türkiye’nin AB’ye katılım müzakereleri 3 Ekim 2005 tarihinde başladı. Aynı tarihte, müzakerelerin usul ve esaslarını belirleyen “Müzakere Çerçeve Belgesi” de kabul edildi.
- Müzakerelerin ilk aşamasını “35 farklı alanda Türkiye’nin AB müktesabatına uyum durumunun belirlenmesi amacını güden “tarama toplantıları” oluşturuyor.
- İlk tarama toplantısı 20 Ekim 2005’de “Bilim ve Araştırma” faslı için yapıldı.
- Tarama süreci devam ederken, 12 Haziran 2006’da Hükümetlerarası Konferans’ta “Bilim ve Araştırma” faslı için müzakereler açıldı ve fasıl geçici olarak kapatıldı.
- Bugüne kadar toplam 14 fasıl müzakerelere açıldı. Bunların hiçbiri geçici de olsa kapatılamadı.
Bazı fasılları, teknik olarak açılmaya hazır olmalarına rağmen, bazı üye ülkeler tarafından AB mevzuatı ile ilgili olmayan nedenlerle bloke edildi.
“Ek Protokolün tam olarak uygulanması şartına bağlı olarak” 8 fasılda müzakerelere açılamıyor. Hiçbir fasıl geçici olarak da olsa kapatılamıyor.
Masaya oturmadan olmaz
Avrupa Birliği’nin 3 yıllık aradan sonra Türkiye ile tam üyelik görüşmelerinde yeni bir müzakere başlığını açması bekleniyordu.
Daha önce “Bölgesel Politika” başlığının açılmasına destek veren Berlin, Gezi Parkı protestolarına sert müdahale nedeniyle ve daha sonra da Türk hükümeti üyelerinden gelen ve Almanya’yı hedef alan sert açıklamalar nedeniyle görüş değiştirdi. İlişkiler gene dondu.
Bölgesel politikalar faslıyla birlikte Türkiye, AB sürecinde 35 başlıktan 14’ünde müzakerelere başlamış olacaktı.
Sonuç: “Yiğit” bir başmüzakerecimiz var ama... Müzakere yok... Müzakere masasına oturamıyoruz. “Başmüzakereci”mizden beklenen, Türkiye’deki (İstanbul - Ortaköy’de Rum okulundaki) dükkâanını kapatarak Avrupa’ya çadır kurması. Ülke ülke dolaşarak, AB liderlerini müzakerelerin başlaması, fasılların açılması, açılan fasılların kapatılması konusunda ikna etmesi. Adı üzerinde, unvanı “Başmüzakereci”.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024