Rumeli-hisarı’nda “Perili Köşk” olarak bilinen Yusuf Ziya Paşa Köşkü’nün yapımına 1910’lu yıllarda başlanmış. 1914 Osmanlı İmparatorlu-ğu’nun savaşa girmesiyle inşaatı yapan ustalar askere alınınca çalışmalar tamamlanamamış. Yarım kalan inşaat nedeniyle bina “Perili Köşk” olarak isim yapmış.
On katlı köşk, bir yanda Karadeniz, diğer yanda ise Marmara Denizi açılımını görüyor. Dışı korunarak içi tamamen yenilenen köşk, 2007 yılından bu yana Borusan yönetim merkezi olarak kullanılıyor.
Ahmet Kocabıyık, Borusan Holding yönetim merkezini Türkiye’nin ilk ve tek “Ofis Sergi Binası”na dönüştürmüş. Resim koleksiyonundaki eserler dönüşümlü olarak binada sergileniyor. Koleksiyondan seçmeler yanında özel sergiler düzenleniyor. Perili Köşk 2011 yılından bu yana hafta sonları cumartesi ve pazar günleri halka açılıyor. Sanat meraklıları koleksiyondan seçmeleri ve sergileri ücretsiz olarak izleme imkânına sahip oluyor.
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık’ın özel ilgisiyle, önceleri Modern ve Çağdaş Türk Sanatı ağırlığını taşıyan Borusan koleksiyonu, 2000’li yıllardan sonra, uluslararası sanatın önemli temsilcilerinin işlerinin koleksiyona katılmasıyla “kabuk değişimi”ne uğramış.
New Media Arts’a yönelmiş. Mekâna özgü iş üretmeleri için sanatçılara verilen siparişlerin yanısıra, gerçekleştirilen geçici sergilerden yapılan alımlarla genişleyen koleksiyonun ana karakterini, deneysel ve dijital karakterli çalışmalar oluşturuyor.
Türk Çağdaş Sanatını; Ayşe Erkmen, Bülent Evren, Ali Kazma, Cevdet Erek, Gülsün Karamustafa, Esra Ersen’ın yapıtları, genç kuşaktan Burak Arıkan, Evrim Kavcar, Serkan Taycan, Lale Delibaş ve Erdal İnci‘nin çalışmaları temsil ediyor.
(Koleksiyon’da yer alan eserlerin çoğu http://www.borusancontemporary.com/tr/koleksiyon/koleksiyon-eserler sitesinde yer alıyor.)
Şimdilerde Necmi Sönmez’in küratörlüğünde, ofis katlarında düzenlenen koleksiyondan seçmeler sergisinin çıkış noktası, Oktay Rıfat’ın ilk şiir kitabında yer alan “Bir şehri bırakmak” isimli şiiri: “Ağaca söyle/Gölgesini getirsin bana yolluk/Sokağı ve denizi isterim pencereden/Senden çörek isterim/Ay biçiminde...” Görsel sanatla edebiyatı ilişkilendirmekte usta olan Necmi Sönmez sergiye “Ağaç, Gölge, Deniz, Ay” adını vermiş.
Perili Köşk’ün sergi katında düzenlenen geçici sergide ise Los Angeles’taki “The Mistake Room” tarafından organize edilen Diana Thater’in “Kaçak Dünya” başlığını taşıyan tehlike altındaki hayvanları konu eden yerleştirmeleri var.
Hafta sonu Borusan Contemporary’yi geziniz. Koleksiyon ve sergiden etkileneceksiniz.
Art Store’da değişik sanat ürünleri ve Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu kitabı satılıyor. Birinci ve ikinci ciltlerinde Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nun kuruluş ve gelişim dönemine ait eserler var. Koleksiyon kitaplarının yeni yayımlanan üçüncü cildinde ise yeni medya sanatına dair eserler yer alıyor.