Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki kozmik odaları inceleyen hâkim Kadir Kayan’ın çalışması bittikten sonra kozmik belgelerin imha edileceği açıklanmıştı.
Genelkurmay, hâkimin yaptığı çalışma nedeniyle seferberlik planları ve belgelerinin görülmüş olduğunu, bu nedenle, söz konusu planların imha edilip, yerine yenilerinin yapılacağını da duyurmuştu.
Mühür altında bekleyecek
Genelkurmay belgeleri henüz imha etmedi. Yargı süreci devam ederken kozmik belgelerin imha edilmesinin spekülasyonlara yol açabileceği düşüncesi hâkim oldu. Böyle bir durumda, hâkimin incelediği belgelerin imha edildiği, delillerin yok edildiği veya yeni belgelerle değiştirildiği yönünde istismar amaçlı iddiaların ortaya atılabileceği düşünüldüğü için Genelkurmay, belgelerin, bu konuda yargı süreci sonuçlanıncaya kadar saklanmasına karar verdi.
Tek odaya toplandı
Hâkim Kadir Kayan, kozmik belgelerin saklandığı iki odada inceleme yapmıştı. Hâkimin incelemesi bittikten sonra bir odadaki belgeler diğer odaya taşındı. Belgelerin tek odaya taşınmasının nedeni oda tasarrufuydu.
Mührü asker istedi
Belgelerin toplandığı tek odanın da mühürlenmesini askerler istedi. Askeri yetkililer, mühürlenme talebini incelemeyi yapan hâkim Kadir Kayan’a ilettiler. Kayan, incelemesini tamamladığı için bu işleme gerek görmedi. Ancak askerlerin mühür konusunda ısrar etmeleri üzerine yetkili savcı mühürleme talebini kabul etti.
Üç imzayla mühür altına alındı
Soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili’nin kararıyla, kozmik belgelerin toplandığı oda üç kişinin imza altına aldığı tutanakla birlikte mühürlendi.
Tutanağı savcı, merkez komutanı ve birlik komutanı birlikte imzaladılar ve mühürleme işlemini yaptılar.
Belgeler, mühürlü odada yargı süreci sonuçlanıncaya kadar bekleyecek. Oda mühürlü olduğu için yargı sürecinde odaya kimse girip çıkamayacak. Belge çıkarılamayacak veya yeni belge konulamayacak.
Yargıdan sonra imha
Hâkim tarafından görülen kozmik belgeler, yargı süreci tam olarak sonuçlanıncaya kadar imha edilmeyecek. Kozmik belgeler, yargı kararı kesinleştikten sonra imha edilecek.
Davaların devri istenmeyecek
Anayasa Mahkemesi’nin, askerlerin sivil yargıda yargılanmalarını öngören yasa maddesini iptal etmesinden sonra, devam eden davaların askeri yargıya devredilip devredilmeyeceği merak ediliyor.
Askeri yargı, görülmekte olan davaların devredilmesi talebinde bulunmayacak. Askeri savcılıklar daha önce de böyle bir yola başvurmamışlardı. Davaların sivil yargıda mı askeri yargıda mı görülmesi gerektiği Yargıtay tarafından belirlenecek.
Davalı tarafların sivil mahkemelerin yetkili olmadıklarını öne sürerek, yapacakları başvurunun karara bağlanmasından sonra konu Yargıtay’a gelecek. Şemdinli davasında yaşandığı gibi davaya bakmaya hangi mahkemenin yetkili olduğu konusunu Yargıtay karara bağlayacak. Bu süreçte mahkemeler arasında yetki uyuşmazlığı çıkarsa konu Uyuşmazlık Mahkemesi’ne gidecek. Askeri yargı, bu konuda Yargıtay veya Uyuşmazlık Mahkemesi kararlarını bekleyecek. İlgili yasa hükümleri gereğince askeri yargı, sivil yargının nihai kararını bekleyecek.