Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Anayasa değişikliğinin ikinci tur oylaması pazar günü başlayacak. İlk turda siyasi partiler arasında bir uzlaşma sağlanamadı. Birinci tur oylamada maddeler 330-340 aralığında geçti.
İkinci tur öncesinde ve sürecinde uzlaşma olasılığı var mı? Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bu soruma, “Biz uzlaşmaya hâlâ açığız, kapımızı açık tutuyoruz” karşılığını verdi.

‘CHP’nin önerisi nedir?’
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, uzlaşma sağlanabilmesi için CHP’nin de somut öneri geliştirmesi gerektiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Biz başından beri uzlaşmaya açık duruyoruz. Hâlâ da açığız. Ama uzlaşma için karşıdan bir öneri gelmesi lazım. Bizim beklediğimiz bu. Ama bakıyoruz CHP ve Sayın Deniz Baykal sadece bu üç maddeyi geri çekin diyor. Bu uzlaşmaya yönelik bir öneri değil. Oysa biz şunu söylüyoruz: Örneğin bizim öngördüğümüz Anayasa Mahkemesi’nin yapısıyla ilgili önerimiz bu. Siz bunu beğenmiyorsunuz. O halde sizin Anayasa Mahkemesi’yle ilgili öneriniz nedir? Siz de önerinizi getirin. Biz önerimizi ortaya koyalım. Sonra üzerinde uzlaşma sağlamaya çalışalım. Uzlaşma, ancak böyle sağlanır. Ancak CHP itiraz ettiği maddelerle ilgili bir öneri getirmiyor. Siz ne diyorsunuz, sizin model öneriniz nedir sorusuna bir karşılık alamıyoruz. CHP katkı vermiyor.”

Referandum görünüyor
Çiçek, ikinci tur oylamaların da uzlaşma sağlanamadan devam etmesi halinde referandumun zorunlu olacağını söyleyerek, şöyle devam etti:
“Bu tutum devam ederse referandum zorunlu görünüyor. Biz buna hazırız. Meclis’te bir uzlaşma sağlamak için çaba gösterdik. Ancak muhalefet partileri bu çabalarımıza karşılık vermediler. Bu durumda değişiklik paketi referanduma gider. CHP de Anayasa Mahkemesi’ne gitmeye hazırlanıyor. Biz millete gidelim diyoruz, CHP mahkemeye gidelim diyor. Maalesef CHP’nin yaklaşımı şu: Eğer anlaşamıyorsak sizin yaptığınız düzenleme Anayasa Mahkemesi’ne aykırıdır. Böyle bir yaklaşım olur mu? CHP, Meclis’in çıkardığı kanunların Anayasa’ya uygunluğu konusunda onay mercii değildir. Ama öyleymiş gibi davranıyor.”

‘Erken seçim yok’
Çiçek, değişikliklerin iptal edilmesi veya referandumda beklediklerinin üzerinde bir destekle geçmesi halinde bu yıl sonbaharda erken seçime gideceklerine ilişkin iddialara da şu karşılığı verdi:
“Hayır, gündemimizde bir erken seçim yok. Referandumdan çok iyi bir sonuç da alsak -ki böyle inanıyoruz- bir erken seçim düşünmüyoruz. Türkiye’de bir istikrarsızlık yok. Seçim normal zamanında yapılır. Bunun tarihi Temmuz 2011’dir. Ama geçen sene YSK’nın talebinde olduğu gibi şartlar zorunlu kılarsa en fazla bir ay önce olur ki, o da erken seçim sayılmaz.”
‘Başkanlık bugünün konusu değil’
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği başkanlık istemiyle ilgili soruma ise, şu yanıtı verdi:
“Sayın Başbakan genel olarak yaklaşımını ortaya koydu. Fikrini söyledi. Başkanlık sistemi bugünün konusu değil. Hemen gündeme girecek bir konu değil. Ancak yararları üzerinde fikir yürütüyoruz. Ben daha önce de bu sistemin Türkiye için daha yararlı olacağını söylemiştim. Bugün de öyle düşünüyorum. Türkiye’nin gözetmesi gereken istikrardır. Yüzde 10 barajının bile istikrar sağlayamadığı dönemler oldu. Örneğin 1991, 1995 ve 1999 seçimlerinden sonra ortaya çıkan tablolarda bu görüldü. Eğer başkanlık sistemine geçilirse baraj sorunu da ortadan kalkar. Parlamentoda daha geniş bir temsil olanağı doğar. Bu da Türkiye’yi istikrarlı bir yapıda tutar. Bu bakımdan ben yararlı olacağını düşünüyorum.”

‘MİT konusunda süre var’
Çiçek, görev süresi dolacak olan MİT Müsteşarı Emre Taner’in yerine yapılacak atamanın belli olup olmadığına ilişkin sorumu da şöyle yanıtladı:
“O konunun daha süresi var. Bir karar alınmadı. Yanılmıyorsam daha bir ay veya biraz fazla süre var.”