CHP Kurultayı’na ikinci gün de ilgi yoğundu. Salon yine doluydu, bahçe de hareketliydi. Dün oybirliği sayılabilecek bir destekle genel başkan seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, salona girdiğinde yine izdiham yaşandı. Delegelerin ve partililerin heyecanı ilk günkü gibi devam ediyordu.
Liste savaşı yok
Parti listesinin belirlenmesinde yine bazı gerginlikler yaşandı ancak CHP’nin eski kurultaylarından hatırladığımız “liste savaşları” yoktu. Genel Sekreter Önder Sav ile İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin arasında bir liste rekabeti yaşandığı kulislere yansıdı. Ancak, sorun dün sabaha karşı Kemal Kılıçdaroğlu’nun devreye girmesiyle aşıldı. Sabah erken saatte Gürsel Tekin, Kılıçdaroğlu’nu evinde ziyaret etti ve “iki liste çıkacak” söylentisi son buldu.
Kuşkusuz listede ismini göremeyenlerin tepkileri vardı ancak bu salona ve kulise hâkim bir hava oluşturmadı. “Neden çarşaf liste yapılmadı” eleştirileri dillendirildi ama soruna dönüştürülmedi.
Barış havası
Yeni Parti Meclisi listesinin ilk göze çarpan özelliği bir “barışma” listesi olmasıydı. Eski yönetim döneminde değişik nedenlerle partiden ve yönetimden uzaklaşan isimlerin dönüş yaptığı görülüyordu.
Örneğin Deniz Baykal’a karşı genel başkanlık yarışına girmiş olan Prof. Dr. Haluk Koç ve Umut Oran listedeydi. Son dönemde yönetimden uzaklaşan Prof. Dr. Oğuz Oyan, Parti Meclisi’ne çağrılmıştı. Keza milletvekilliği adaylığı sırasında seçim bölgesi değiştirilen ve arka sıralarda aday gösterilen Gülsün Bilgehan da Parti Meclisi’ne dönmüştü. SHP döneminin bakanlarından Nihat Matkap listeye girmişti.
Kılıçdaroğlu’nun ilk listesi parti içi muhalefete barış eli uzatıyordu. Bu niteliğiyle parti içi demokrasi açısından önemli bir işaretti.
Bilim listesi
Kılıçdaroğlu’nun tercihlerinde bilim adamları da dikkat çekiyordu. Bu isimlerin başında Prof. Dr. Sencer Ayata geliyordu. Toplumu okuma konusunda en başarılı bilim adamlarımızdan biri olan Ayata’nın, Parti Meclisi’ne girmesi önemli bir kazanım. Kılıçdaroğlu’nun sosyolojik gelişmeleri doğru okuması açısından Ayata’nın önemli katkısı olacaktır.
Keza anayasa uzmanlığı ile tanınan Prof. Dr. Süheyl Batum’un CHP Parti Meclisi’nde görev alması olumlu karşılandı.
Ekonomi alanında Prof. Dr. Oğuz Oyan, Prof. Dr. Hurşit Güneş, Kılıçdaroğlu’nun en çok yararlanacağı isimler arasında.
Kılıçdaroğlu’nun liste oluştururken iletişim alanına da önem verdiği görüldü. Doç. Dr. Nuran Yıldız ve gazeteciler Mehmet Faraç, Enver Aysever, Melda Onur da halkla ve basınla ilişkiler konusunda Kılıçdaroğlu’na katkı sağlayacak isimler.
Kepenek’in yokluğu sürpriz
Parti Meclisi listesinde yer alması beklenen isimlerden biri de Prof. Dr. Yakup Kepenek’ti. Kepenek’in hem çok değerli bir ekonomi hocası hem de yıllardır Kılıçdaroğlu’nun yanında yer alan bir isim olarak listede olmaması sürpriz olarak değerlendirildi. Kepenek Hoca, Kılıçdaroğlu’nun adaylık sürecinde ve kurultay konuşmasının hazırlanmasında en fazla katkıda bulunan isimlerin başında geliyordu.
Ziyal ve Şensoy
Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi’ne iki ünlü diplomatı da davet etti. Bu iki emekli büyükelçiden biri Uğur Ziyal diğeri ise Nabi Şensoy’du. Ziyal’ın sağlık sorunları nedeniyle daveti kabul etmediği belirtilirken, Şensoy’un şu aşamada politikaya girmeyi düşünmediği yanıtını verdiği bilgisi kulislere geldi. Bazı alınganlıklara yol açsa da Kılıçdaroğlu’nun ilk listesinin parti içinde çatışma ve bölünmeye yol açmayacağı söylenebilir.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024