Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Pazar kültürünü çok severim. Çocukluğum, gençliğim hep bu kelime etrafında döndü.
Doğduğum topraklarda, Balkanlar’da pazar sadece alışveriş yapılan yer değil, bir buluşma yeriydi aynı zamanda. Haftanın belirli günleri köylünün toplandığı sosyal bir etkinlik noktasıydı.
Alışveriş de vardı, eğlence de.
Bugün de hemen hiçbir değişime uğramadan sürer bu gelenek.
Ülkemin, Türkiyem’in de var böyle buluşma noktası olan pazarları. Ama nedense hep küçük yerlerde sürüyor bu gelenek.
Büyük şehirlerde yok denecek kadar az. Hatta yok!
Bugün İzmir, Karşıyaka Bostanlı pazarını, namı diğer Bospa’yı gezdim.
Son derece çeşit zengini bir pazardır Bostanlı pazarı. Hele kadınlar çarşamba günlerini iple çeker desem yeridir. Çünkü çarşamba Bospa günüdür.
Alışveriş kısmı tamam ama yazımın başında sözünü ettiğim sosyalleşme kısmı eksik. Sanki bu konuda daha çok şey yapılabilirmiş gibi geliyor bana. İzmirli, Karşıyakalı sever, açıktır farklılıklara.
Tek tek şu da olmalı, bu da olmalı diye yazıp ukalalık etmek istemem. Ancak pazarın dışındaki alan her türlü organizasyona, etkinliğe uygun. Basit bir iki düzenleme ile Karşıyaka Bostanlı pazarı her çarşamba bir festivale dönüştürülebilir.
Benden öylemesi.

Haberin Devamı

Çarşamba “Bospa” günüdür

Karşıyaka Ege Otları Festivali

Karşıyaka Belediyesi, Anadolu’nun ve özellikle Ege’nin kadim ot kültürüne dair farkındalık yaratmak amacıyla, 26-27 Şubat günlerinde “Karşıyaka Ege Otları Festivali” düzenleyecek. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğiyle, Atakent Gondol Kafe’de gerçekleştirilecek festival, konuklarına hem yabani ot kültürünü daha yakından tanıma olanağı sunacak, hem de muhteşem bir lezzet şöleni yaşatacak.

Ünlü şefler katılacak

İki gün sürecek etkinlikler kapsamında; Ege ve İzmir mutfağının vazgeçilmez parçası olan otlardan yapılan yemek çeşitleri sunulacak. Kurulacak sembolik pazar alanında, özellikle İzmir mutfağında yaygın olarak tüketilen turpotu, hardal, radika, cibez, arapsaçı, şevketi bostan, ebegümeci, ısırgan otu, helvacık, gelincik ve iğnelik gibi kış mevsimine özgü yabani otlar sergilenecek. Danilo Zanna ve Serkan Çakır gibi alanında yetkin, tanınmış şeflerin katılımıyla lezzet şovuna dönüşecek mutfak atölyelerinin yanı sıra; uzman yazarlar, etnobotanist, gastronom ve akademisyenlerin yer alacağı atölye-söyleşi etkinlikleri yapılacak.
Festivalde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Slow Food ve Tohum Merkezi standı da olacak. Kaçırmayın derim.