Kazlıçeşme Sanat’la birlikte İstanbul’a yeni bir sanat lokasyonu kazandırdığını ifade eden Başkan Arısoy, Milliyet’e konuştu.
- Kazlıçeşme Sanat’ın hikâyesi nedir, şu anda neler oluyor?
1893 yılında askeri hastane olarak yapılıp, 30 yıl boyunca Zeytinburnu Belediye Başkanlığı’na hizmet eden bu bina, son olarak kültür-sanata tahsis edildi. Zemin katında büyük bir sanat galerisi var. Burada sergiler düzenleniyor. Şu anda Hüsamettin Koçan'ın Geleneğin Şifreleri sergisi var. Bu sergi haziran ayının sonuna kadar sürecek. Son katını da sanat kütüphanesi olarak hazırladık. Kütüphanenin koleksiyonunu derlemek bir yılı aşkın bir süreye mal oldu. Gerçekten Türkiye'nin ilk büyük ihtisas kütüphanesi olduğumuzu düşünüyoruz. Burası sanat konusunda araştırma yapanlarla yine sanat konusunda yüksek lisans ve doktora ve üstü araştırmacılara açık bir kütüphane olacak. Üç temel fonksiyonla, Mozaik Müzesi, Sanat Galerisi ve Sanat Kütüphanesi’yle Kazlıçeşme Sanat'ın yeni döneminde İstanbul'un yeni kültür sanat ocağı olacağına inanıyorum. İstanbullu bütün sanatseverlerin mutlaka yolunun bir şekilde Kazlıçeşme Sanat’a düşmesini arzu ediyorum.
- Zeytinburnu’nda yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında neler söylemek istersiniz?
Zeytinburnu'nda başlatılan kentsel dönüşüm uygulamaları vardı. Bunların tamamını yoluna koyduk. Üsküp Mahallesi olarak tabir edilen bir bölgede bir teklif götürdük. Rıza ve mutabakat çıkmayınca revize projeyi çalışıyoruz. Önümüzdeki aylarda tekrar gitmeyi hedefliyoruz. Millet bahçesinin finansmanında kullanmak üzere ayırılan bölüm arsanın bir kısmına rezerv konut yaptık. Bu rezerv konut bizim büyük gücümüz. Zeytinburnu'nda daha çok binanın kendiliğinden yani malikleri tarafından yıkılıp yeniden yapıldığı bir yıl olacak. Buna çok inanıyorum.
- Zeytinburnu’nun çehresiyle ilgili ne tür bir yapılanmanız oldu?
Zeytinburnu İstanbul'un en temiz ilçesi olması hususunda bütün arkadaşlarımız motive olmuş durumdalar. 500’ü aşkın temizlik ordumuz buna çalışıyor. Kaldırımları bordürü bu dönem 2021 yılında aktif yeşil alanın yüzde 50 büyüklüğünde yeni yeşil alan Zeytinburnu'muza kattık.
- Deri ve tekstil deyince akla Zeytinburnu geliyor. Bununla ilgili söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Zeytinburnu tarihi mekânlarıyla, alışveriş merkezleriyle, ev tekstilinin, örme kumaşın ve derinin Türkiye'deki en büyük merkezidir. Zeytinburnu aynı zamanda İstanbul turizm pastasından da daha fazla pay alacak önümüzdeki yıllarda.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Zeytinburnu’na kazandırdığı ihtisas kütüphanesi hakkında yazarımız Eren Aka’ya konuştu.
Dünya şampiyonasına ev sahipliği yapıyor
- İlçenizde gençlerine yönelik yatırımları da dikkat çekici… Mesela son dönemde hizmete açılan Zeytinburnu Buz Pisti’nden bahseder misiniz?
Aslında biz meseleye şöyle bakıyoruz. Bu kültür, sanatla ilgili yaptığımız işler için de böyle. Spora dair yaptığımız işler için de böyle. Temel hedefimiz Zeytinburnu'nda yaşayan hemşerilerimizin yaşam sevincini artırmak. Bu kültür sanatın şubeleri aracılığıyla olur. Bazen de spor aracılığıyla olur. Pandemiden hemen sonra çocuklarımız için yaz ve kış spor okulları açtık. Türkiye’nin en büyük buz pisti 39 bin metrekare alanıyla Zeytinburnu’nda inşa edildi. Zeytinburnu Belediyesi tarafından hizmete sunulan buz pisti, uluslararası hokey maçlarına ev sahipliği yaparken, buz hokeyi sporuna gönül vermiş binlerce gencin de yetişmesine destek oluyor. Avrupa’nın da sayılı tesislerinden biri olan Zeytinburnu Belediyesi Buz Pisti içerisinde aynı zamanda yine gençlerin kullanımına sunulan Bilim Zeytinburnu, Veliefendi Millet Kıraathanesi ve Fitness Salonu yer alıyor. 17 Nisan’a kadar devam edecek olan 18 Yaş Altı Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası maçları Türkiye’nin en büyük buz pistine ev sahipliği yapan Zeytinburnu’nda oynanıyor. Belçika, İsrail, İzlanda, Meksika, Tayvan ve Türkiye’nin mücadele edeceği şampiyonaya altı ülkeden 200 sporcu, çok sayıda antrenör ve yöneticiler katılıyor.
Bu yapının izni var mı?
İstanbul Bakırköy’de yaşamakta olan okurlarımız Ataköy 1. Kısım Halit Ziya Uşaklıgil Caddesi’nde, AVM karşısındaki kaçak yapının her geçen gün yükselmesinden şikâyetçi. Bakırköy Belediyesi bu yapıyla ilgili nasıl bir açıklama yapacak bekleyip göreceğiz.
Milas ürünlerine coğrafi işaret
Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas ürünlerine coğrafi işaretler alabilmek için Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği başlattı. Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Parlu ve aynı kurumdan Ziraat Mühendisi H. Barlas Kaya ile bir toplantı yapan MİTSO Yönetim Kurul Başkanı Reşit Özer, Milas'ın pek çok özelliğe sahip bir bölge olduğunu belirterek, "Milas çok zengin bir bölge. Bu bölgeye özgü pek çok yerel ve özel ürünümüz var. Bu ürünlerimizin gelecek yıllarda unutulup yok olmaması ve bu ürünlere ticari bir değer kazandırmak için çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
Beş yıldızlı sulama projesi
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi elektrik, akaryakıt, su, emek ve zaman tasarrufu sağlayacak park sulama sistemi projesini hayata geçiriyor. Cep telefonuyla dahi kontrol edilebilen sistem sağladığı tasarrufla bir yıl içinde kendini amorti edecek. Yerel yönetimlerde yenilikçi ve inovatif çözümleriyle dikkat çeken Muratpaşa Belediyesi, sürdürülebilir akıllı şehircilik çalışmaları kapsamında parklarında akıllı sulamaya geçiyor. Beş yıldızlı sulama projesiyle sistem meteorolojik verilerle eş zamanlı olarak çalışacak. Sulama yağışlı günlerde otomatik olarak kesilecek, havanın bulutlu olduğu günlerde su akıllı kullanılacak. Muratpaşa Belediyesi’nin ilk etapta 70 parkta montajına başladığı sistemle, elektrik, akaryakıt, su, emek ve zaman tasarrufu sağlanacak. Sistem, sağladığı tasarrufla sadece bir yıl gibi bir sürede kendini amorti edecek.
MEŞOT artık daha güzel
Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi, Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne (MEŞOT) gelen ve giden yolcular için yeni dinlenme alanları kurdu. MEŞOT binasında kapsamlı iyileştirme çalışmaları gerçekleştiren Büyükşehir, yeni oturma gruplarıyla MEŞOT’u daha modern bir görünüme kavuşturdu. MEŞOT binasının çatı izolasyonu ve asma tavan yenilemesini yapan Fen İşleri Dairesi, binanın duvar boyasını ise komple yeniledi. Toplam 16 saksı, 22 demir çerçeveli pano ve 21 oturma grubunu MEŞOT’a yerleştiren Büyükşehir ekipleri, gelen yolcu kısmına ise modern bir dinlenme alanı kazandırdı. Park ve Bahçeler Dairesi de süs havuzları ile saksılar üzerinde çalışma gerçekleştirdi.
Bir türlü kapanmıyor
İstanbul Unkapanı Köprüsü'nün bağlantı noktalarında meydana gelen açılma nedeniyle, köprü geçtiğimiz ay iki yönde de trafiğe kapatıldı. Unkapanı Köprüsü'nde 20 santimlik derz açığı meydana gelmişti. Yapılan çalışmalar sonunda köprü yeniden ulaşıma açıldı. Açılmanın soğuk havadan ve şiddetli rüzgârdan kaynaklandığı öne sürülürken, derz açığına çare bulunamıyor. Dün köprüdeki açıklığı görenlerin tepkisine neden olurken, çoğu vatandaş köprünün bir gün tamamen ayrılmasından endişe duyuyor. Vatandaş, bir gün daha büyük olayların yaşanmaması için açığın kapatılmasını istiyor. Konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi nasıl bir açıklama yapacak bekleyip göreceğiz.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...