Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dr. Ali ÖZYURT
1963 yılında İstanbul’da doğdu. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1994 yılında Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı oldu. 1994 yılından beri Siyami Ersek Hastanesi’nde başasistan olarak çalışıyor. Ayrıca Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde doktora öğrencisi olarak Halk Sağlığı alanında tez çalışmasını sürdürüyor. İstanbul Tabip Odası (İTO) Uzmanlık Eğitimi Çalışma Grubu Başkanlığı (2006-2008), Türk Tabipler Birliği (TTB)Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu Genel Sekreterliği (2005-2009) görevlerinin ardından 2010 yılından beri İTO Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmaktadır.

Her ne kadar Taksim Meydanı ve Gezi Parkı güvenlik güçleri tarafından kontrol altına alınmış olsa da Gezi ruhu yaşamını sürdürüyor. İstanbul Tabip Odası bu süreçte gerek hükümet yetkilileriyle yapılan müzakereler gerek acil sağlık hizmetlerinin gönüllülük esasıyla gerçekleşmesinde önemli görevler üstlendi. Gerek yaralananları hızlı bir şekilde hastanelerin acil servislerine sevk ederek gerek ayakta acil tedavi yaparak büyük bir hizmet gerçekleştirdiler...
Taksim Dayanışması’nın bir bileşeni olarak yer aldığımız ve 31 Mayıs 2013 tarihinde başlayan Taksim Gezi Parkı gösterileri nedeniyle uzun ve yorucu geceler, çatışma ortamında sunmaya çalıştığımız gönüllü acil sağlık hizmetleriyle geçen üç hafta ve sonu belirsiz yepyeni gençlik aşısıyla filizlenen bir mücadele döneminin bizi nereye götüreceğini hep birlikte göreceğiz.
Her ne kadar Taksim Meydanı ve Gezi Parkı güvenlik güçleri tarafından kontrol altına alınmış olsa da Gezi ruhu yaşamını sürdürüyor. İstanbul Tabip Odası bu süreçte gerek hükümet yetkilileriyle yapılan müzakereler gerek acil sağlık hizmetlerinin gönüllülük esasıyla gerçekleşmesinde önemli görevler üstlendi.
Makine Mühendisleri Odası’nda kurduğumuz Kriz Masası ve Acil Yardım Ünitesi aracılığıyla göstericilerle polis arasındaki çatışmalarda, kullanılan biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile yaralan göstericilere ilk yardım hizmetlerinde bulunduk.
İstanbul Tabip Odası’nın dışında sayıları binleri aşan hekim, tıp öğrencisi, diğer sağlık personeli ve ilk yardım eğitimi almış AKUT ve benzeri başka örgütler, dernekler ve bireysel girişimler, ilk yardım hizmetlerinde bulundu. Gerek yaralananları hızlı bir şekilde hastanelerin acil servislerine sevk ederek gerek ayakta acil tedavi yaparak büyük bir hizmet gerçekleştirdiler.
8 BİNİ AŞKIN YARALI
Ulusal sağlık otoritesinin ve güvenlik güçlerinin barışçıl göstericileri farklı bir kategoride sınıflandırma isteği biz gönüllü hekimlerin işini biraz zorlaştırdı. Çatışma bölgelerine ulaşım ve resmi sağlık birimlerinin girişindeki zorluklar nedeniyle sözünü ettiğim hizmetler gönüllü sağlık çalışanları tarafından verildi. Eğer bu gönüllüler olmasaydı sayıları 8 bini bulan yaralı sayısı daha da artabilirdi. Gaz etkisiyle solunum yetmezliğine giren astım hastaları ve kalbi duranların bir kısmı olay yerinde ölebilir ve ölü sayısı çift rakamlı sayılara ulaşabilirdi.
Olaylar sırasında biber gazının aşırı kullanımı, tazyikli suyun içine katılan biber gazı benzeri ajanlar insan vücudunda birinci ve ikinci derece yanıklara neden oldu. Bunların ötesinde plastik mermiler ve biber gazı atılan fişeklerin yol açtığı ciddi göz ve merkezi sinir sistemi yaralanmaları gerçekleşti. Hastanelerin yoğun bakım ve servislerinde yatan yaralı sayıları TTB verilerine göre 60 civarında.
ÖZVERİYLE ÇALIŞTILAR
Çatışma bölgelerinde bulunan barikatlar nedeniyle 112 ambulanslarının olay yerine ulaşmalarında ciddi sorunlar yaşandı. O nedenle başka kurumların ambulansları ve özel araçlarla yaralılar en yakın sağlık kurumlarına kaldırıldı.
Tıp öğrencisinden, öğretim üyesine, hemşiresinden acil tıp teknikerine birçok sağlık çalışanı bu süreçte büyük bir özveriyle çalıştı. Kimi yıllık iznini alarak, kimi istifa ederek olayların başından itibaren gönüllü sağlık hizmeti verdiler.
Bazen mobil sağlık ekiplerinde çalışan sağlık görevlileri çatışma ortamlarında ciddi tehlikeler atlattı, zaman zaman güvenlik güçlerinin tepkisiyle karşılaştı. Sağlık çalışanların çalışmaları engellendi ve yapılan işlem yasadışı olarak gösterilmeye çalışıldı.
YAZILI İZİN İSTENDİ
Bütün bunların üstüne gönüllü hekimlere teşekkür edilmesi gerekirken İstanbul Tabip Odası’na Sağlık Bakanlığı Başdenetçisi İzzet Taşcı tarafından soruşturma açıldı. Soruşturma açılmasına gerekçe olarak acil sağlık hizmetleri için yazılı izin alınmaması gösterildi.
Hekimlik mesleğine adım attığımız ilk gün yemin ettiğimiz Hipokrat andına sadık kalarak her şartta hizmet vermeye devam eden hekimler bugün olduğu gibi gelecekte de halkın sağlığı ve olağanüstü durumlarda ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerini vermeye devam edecektir.